ANDRIJ ŠEVČENKO - 100

22.11.2004, 08:04
Aktuality
Jako všichni střelci branek je také tento milánsko - ukrajinský klenot obletován a hýčkán každý den. Ale jeden týden v jeho fotbalovém životě byl opravdu mimořádný. Který? Samozřejmě ten, ve kterém dal svou branku č. 100 v italské lize a jen tak mimochodem přidal další dvě v dresu Ukrajiny.



Dva góly do sítě AC Siena v utkání Serie A znamenaly dosažení mety, která je pro mnoho ostatních z jiné galaxie. Dát 100 branek je samo o sobě něčím mimořádným. A dát je v Itálii se pomalu rovná zázraku. Od sezóny 1999/2000, kdy Ševčenko oblékl poprvé dres rossoneri, dal těch gólů za AC Milán 134, v Serii A, v poháru, Lize mistrů...

Je pátým v pořadí střelců historické tabulky tohoto klubu. Další tři zásahy do černého ho posunou před idol let třicátých a čtyřicátých minulého století Aldo Boffiho, na José Alatafiniho a Gianni Riveru mu bude pak chybět trefit se ještě jedenatřicekrát. Pro Ševčenka nic nesplnitelného, nedosažitelného. "Je jako neudržitelný a nezastavitelný obr. Mít ho v sestavě, bojujeme o titul," řekl trenér Sieny Luigi Simoni po prohraném zápase s AC Milán ve 12. kole Serie A (1:2).

Po vstřelení 15 z 27 branek milánských ve všech soutěžích musel o tomto hráči trenér Carlo Ancelotti říci jediné: "Je hlavním 'viníkem' našich úspěchů. Ve svých 28 letech je na vrcholu kariéry, je pro nás nepostradatelný, má obrovskou formu!" I ti, kteří nemají italský fotbal příliš v lásce, o odpůrcích všeho, co pochází z ex-Sovětského svazu ani nemluvě, musí dnes uznat, že Andrij Ševčenko je jedním z hlavních kandidátů na zisk Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě roku 2004. On sám ale tvrdí, že ve vlastní úspěch příliš nevěří: "Jsem velice spokojen s formou v jaké jsem, s tím jak dnes hraji. Jestli vyhraju Zlatý míč, tak to bude super, ale popravdě řečenou jsou tam podle mne jiní borci. A já kladu na první místo AC Milán a jeho výsledky!"



A z těch mají obrovskou radost také jeho příznivci na Ukrajině. Ševa je prvním Ukrajincem, který vyhrál klubovou trofej nejcennější, Ligu mistrů v sezóně 2002/2003. Později ukázal pohár všem krajanům v Kyjevě a s neskrývaným dojetím ho donesl až k hrobu svého velkého vzoru, trenéra Ukrajiny a Dynama Kyjev, Valerije Lobanovského. Ševčenko, na rozdíl od mnohých "slavných a hvězdných" nikdy neodmítne reprezentovat svou vlast. Dokázal to i v dalším zápase kvalifikace proti Turecku, které, také díky jeho dvěma brankám, Ukrajinci vyhráli 3:0 a do Kyjeva přivezli nejen obrovskou radost, ale také již 5 bodů náskoku. Perfektně rozehraná postupová partie, co?!

Ale je nutno dodat ještě jednu "maličkost" ke startu Ševčenka v tomto utkání. Hrál 90 minut i přes své zranění! "Hrál s velkou bolestí, nebyl jsem do poslední chvíle rozhodnut, zda ho postavím. Ale on se o tom se mnou odmítl bavit a prohlásil, že v tom, pro nějakou tu bolístku, nemůže kamarády a celou Ukrajinu nechat!", dodal trenér národního celku Ukrajiny. Závěry ať si každý udělá sám, porovnání s postojem jiných fotbalistů je náhodné a čistě spekulativní... Ale vraťme se ještě jednou k utkání Turecko - Ukrajina. Deník Sport-Express napsal: "Zranění Andrijovi nemohlo zabránit ve vychutnání si tohoto zápasu. V nastaveném čase byl jen pár centimetrů od napodobení slavných Pelého a Maradony, když se pokusil z vlastní poloviny přelobovat tureckého gólmana Rüstü Reçbera." Spoluhráč z národního týmu Anatolij Tymošuk dodává: "Věřím, že tyto dva góly mu pomohou dostat se na dosah Zlatému míči. Moc by si ho zasloužil a my mu, společně s příznivci AC Milán, držíme palce!"

Andrij Ševčenko je opravdu kandidátem z nejžhavějších na tento titul. A podaří-li se mu udržet skvělou formu, může dosáhnout velkých úspěchů. V dresech svých dvou fotbalových lásek: AC Milán a Ukrajiny.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (61)

Přidat komentář
HOST*yarda

Sheva jde do Realu! Už příští léto

Reagovat
HOST*brl

Tak akurát vo sne.

Reagovat
HOST*

Ale je to mozne. Prachy nam vzali Ronieho, ktory skoncil u Vas. Este ze za neho prisiel maly Ronie.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani bych se nedivil, opět další posílení bolestivých míst v sestavě?

Reagovat
HOST*

to jedina vec, ktera se nikdy nestane!!! navic real by potreboval vyhodit asi tak 6-7 hracu ze zakl. jedenactky a 6-7 jich koupit (coz se stat nemuze), aby zacal zase makat!! v tom mame jistotu, ze uz to neni, co to byvalo......

Reagovat
HOST*yarda

Tak jsem ani netušil jak nevinná a NAPROSTO VYMYŠLENÁ poznámka vyvolá takovou bouři vášní. Já vím, že Ševa je asi neprodejný a AC by bylo blbé, kdyby ho prodalo. Leda Abramovič by na něj měl, ale přitom jak se mají rádi Ukrajinci s Rusama (Asi jako Katalánci a Španělé), tak Andrej Milánu asi zůstane až do konce kariéry.

Reagovat
HOST*ACM

SHEVA je naj utocnik na svete!!!On je AC-AC je on!!!Takze Real a vsetci co ho chcu maju smolu!!!FORZA MILAN

Reagovat
exmafie

Hmmm,Sheva je opravdu pan fotbalista,v zápase s Tureckem byl k neudržení,přeju Ukrajině postup,hlavně Ševčenkovi...

Reagovat
HOST*

sheva umí hovno

Reagovat
HOST*brl

Vidno ze je tu "odbornik". Moj tim je sice Barca, ale kvality súpera uznám. Inak naj utocnikov je dost - kazdy ma svojho. U mna momentalne Ronaldinho (aj ked on nie je klasicky hrot)a Adriano.

Reagovat
exmafie

Zajímavé že za Milán nehraješ ty nebo že by si snad neuměl ani to hovno???

Reagovat
smazaný uživatel

Asi je vážně nejlepší útočník na světě ( Ronaldinho podle mě není útočník ) , ale zlatý míč si zaslouží vyhrát Ronaldinho, to je myslím jasné. Ale Ševa hned za ním.

Reagovat
HOST*sansiro

Myslim si, ze Sheva je lepsi utocnik nez Ronaldinho! Ale Ronaldihno je mnohonasobne lepsi zaloznik! Neda se to posoudit presne... A zlaty mic? Nejvic by si ho asi za uplynuly rok zaslouzil Ronaldinho, pak az Sheva! FORZA MILANO

Reagovat
HOST*Brl

Skladam poklonu objektivite. Toto je fakt super server.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci do sansira nějak rýpat, ale zkus si přečíst pár příspěvků z článku "barca-real je nej..." Tam to až tak super nebylo

Zvláště pak, když nadával Ronaldinhovi za zuby a souhlasil s tím, že Beckham je mnohem lepší. ( o dalších tematech ani nemluvě ).

Reagovat
HOST*sansiro

to o tech zubech psal nekdo jiny s mym nickem, ale to je jedno...

Reagovat
HOST*sansiro

no a taky si myslim, ze jsem vystihl docela presne, kdo je jaky utocnik nebo zaloznik a taky to, kdo si podle mne zaslouzi zlaty mic! nic vic, nic min!

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, tohle bylo přesné, ja jen že někdy ažtak objektivní nejsi.

Reagovat
antimadrista

Ty jo, to snad nejsi ty

Reagovat
HOST*Brl

Diky. To som cital ale to bol aspon humor. Vsak Ronaldinho fakt nie je krasavec, aj ked dievcata co ho vidia vravia ze je vraj sympatak. Horsia prestrelka bola potom s fandami AC, ti boli riadne sprosti. Este ze to strazi spravca. A ked sa na "inteligentov" nereagovalo tak nemali sancu. Ale celkovo tento server je ovela lepsi ako akykolvek u nas na Slovensku, kde sa jeden druhemu v kuse nadavaju a potom ani nie je debata o futbale ale o tom kto ma vacsiu zasobu nadavok.

Reagovat
alegre

Díky, pochvala potěší a zároveň nás všechny také povzbudí k další práci. Diskuze je opravdu na těchto stránkách většinou k věci, ale nikdy se 100% neubráníš postbubertálním výlevům některých rádoby “chlapů”. Webmaster, ale také my, kteří pro Vás píšeme, každý názor vítáme. Věříme, že těch urážlivých bude méně a méně. A pozdravuj na Slovensku a pokus se získat nové čtenáře a hráče Tip-ligy!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, Ronaldinho si zlatou mičudu zaslouží. Jinak stran jeho pozice v týmu, je myslím to, čemu se říká ve Španělsku media punta čili útočný záložník nebo maximálně stažený útočník (co teď hraje - a bohužel neúspěšně - Raúl , nebo myslím i Totti.

Reagovat
HOST*

Pro srovnani:

Nejlepsi strelec primery min. rok = Ronaldo 23 fiku

Nejlepsi strelec serie A min. rok = Sheva 24 fiku!!!!!!

+ min. rok mela serie A o 4 zapasy mene + na podzim 2003 vynechal Sheva par zapasu + (hlavne) se v Italii jeste vic brani nez ve Spanelsku!!!! To hovori za vse, kdo je nejvetsi strelec!!!

Hovori to za vse! Sheva na hrad!!!!!!!!!!!!!!!!!

FORZA MILAN FORZA MILAN FORZA MILAN!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže tady se nesrovnává s Ronaldem ( to je Ševa opravdu lepší ) , ale s Ronaldinhem.

Reagovat
HOST*

nepřeháněj zase scheva třeba jeden na jednoho vůbec neumí a ani neni zrovna nějak rychlí!!!

Reagovat
HOST*sansiro

Ta statistika je zcela vypovidajici! A co se tyce toho Ronalda, za posledni rok dva je Sheva opravdu lepsi! FORZA MILANO

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale Ronaldo zdaleka neodehrál kompletní sezónu, takže klid

Reagovat
HOST*

ale urcite odehral vic zapasu nez Sheva a nezapomen, Sheva hraje v ITALII!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to přesně nevím Ronniemu to ale vycházelo na dost vysoký průměr

Reagovat
HOST*Raven

Tak Zlaty mic,panove,vyhraje Deco. A to ne, ze bych ho nejak miloval, ale je to realita.

Reagovat
smazaný uživatel

Bys nám mohl prozradit i další tajné informace ze zákulisí, když k nim máš ten přístup.

Reagovat
HOST*Brl

No, mozne je vsetko, ale za Deca asi nebude dost ludi hlasovat. Ked sa to tak vezme, je to Brazilcan a naturalizovanych reprezentantov akosi nema nikto v laske. Skoda ze ho nenominovali do brazilskeho timu a usiel nam.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já teda nikdy nic proti naturalizovaným reprezentanům nic neměl a ani mít nebudu. NEhledě na to, že deca mám celkem rád. Navíc v téhle anketě se nehlasuje o nejsympatičtějšího hráče.

Reagovat
antimadrista

Deco nebo Ronaldinho.

Reagovat
HOST*yarda

No to on právě proto šel do portugalského, protože v brazilském neměl místo jisté

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*ACM

Sheva je supertrieda!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mne se tady srovnává nesrovnatelné. Myslim si že Sheva je koncový hráč, Ronie je tvořívý. Spíš bych ho zařazoval jako předsunutého záložníka přesně jako Totti!! Ronaldinho je podle mne tvůrce hry, vyloženě útočník to neni. Sheva je v té skupině klasických útočníků Henry, Ruud, Crespo, atd.

P.S. s tím míčem zapomínáte na Nedvěda!!!! Povedené EURO a drží Juve!!

Reagovat
HOST*yarda

Pravda, pravda. Každopádně Ševčenko patří v rámci těch koncových útočníků k nejuniverzálnějším: umí přímáky, dává góly i mimo vápno, má dobrou hru hlavou, rychlost... Ruud například umí jenom z velkého, Superpippo jen z malého ...Ze současných "hroťáků" se mu univerzálností vyrovná snad jen Henry...

Reagovat
HOST*weselow

Henry neumi hlavickovat, kdyz kolem sebe nema dva metry mista...

Reagovat
smazaný uživatel

No podle mne je Henry stejne nej utocnik a nej zaloznik Nedved , kterej taky vyhraje Zlatej Mic znova !!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim s tebou na 100%, ale možná bych do toho zahrnul Ronalda, protože k tomu co uměl přidal i relativně dost gólů hlavou jestli se nepletu..........

Reagovat
smazaný uživatel

Nedvěd to nemůže vyhrát. Hrál velmi dobře, ale na Deca, Ronaldinha či Ševčenka to asi nestačilo Na Ronaldinha určitě ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mne to vyhraje , na Deca to asi nestaci , ale kdo vi a ronaldinhovi to nedaj protoze se to udeluje za celej rok a ne za ty dva posledni mesice a navic nic nevyhral , to nedved ma treti misto z EURA

Reagovat
smazaný uživatel

Tys začal sledovat fotbal až poslední dva měsíce??? Protože jinak tu poznámku o těch dvou měsících totálně nechápu, jak sto proboha myslel?

Reagovat
HOST*Brl

No to potom neviem kto vytiahol Barcu z kase na 2. miesto minuly rocnik ligy.

Reagovat
HOST*sansiro

podle mne to Nedved urcite nebude, obhajit je to tezke a navic si myslim, ze se to uz podruhe za sebou neda hraci ze stredni (vychodni) Evropy! tim je mimo hru i Sheva! Forza Milan

Reagovat
HOST*

Jo bylo by to překvapivý, kdyby vyhrál podruhý, ale ne že bych mu to nepřál GRANDE PAOLO FOREVER!!

Reagovat
HOST*

GRANDE CECHO BLONDE!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Škoda, že se neví o spoustě dobrejch a talentovanejch hráčů co nehrajou fotbal závodně. Třeba u nás ve třídě je jeden kluk, co je ševčenkovi podobnej, jak vizuálně, tak i fotbalovým uměním. Jmenuje se Franta Gattermayer a fotbal hraje neméně dobře, než Andrej. Kdyby hrál závodně, určitě se prosadí globálně

Reagovat
exmafie

Reagovat
Mr.Jindros

No jestli to byl vtip , tak špatnej .

Reagovat
HOST*alegre

Ten souboj bude mezi Ronaldinhem a Henrym....

Reagovat
smazaný uživatel

Scheva je fakt dobrej, ale myslím si, že dneska nelze jednoznačně říct, že ten nebo onen je nejlepší na světě. Těch nejlepších je celá řada.

Ať žije Scheva Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

Vyděli ste co předvádí Adriano to je útočník Scheva je určitě skvělej ale Adriano to je klasa

Reagovat
HOST*Brl

To je presne to čo som písal predtým. Každý to môže vidieť inak.

Reagovat
HOST*

FORZA JUVE!!!to je nejlepsi tym a ty vase hvezdy z realu a ac se muzou zahrabat..juve nema takovy namachrovany debilky co hraji na sebe ale ma vysledky s hracama co hraji pro tym

Reagovat
smazaný uživatel

A diváci jsou z toho celí nadšení, jaký se hraje krásný fotbal.

Reagovat
alegre

Jueve je: "1:0" aneb "italské Řecko"!

Reagovat
smazaný uživatel

To jo no, "Řecko po italsku," opravdu velmi vydařený duplikát!

Reagovat
smazaný uživatel

To nevadí, aspoň je vidět, co Capello dokáže. Je to BOREC!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele