EuroSkauting: Rychlost, technika i čtení hry. Nadaný Lerma je novou posilou Dortmundu.

15.05., 11:14
Aktuality
Justin Lerma (© Independiente del Valle)
Zaujalo nás

Letošní finalista Ligy mistrů Borussia Dortmund myslí na budoucnost a za blíže nespecifikovanou částku pořídil jedno ze zázračných dětí ekvádorského fotbalu, teprve 16letého Justina Lermu. Ten je stejně jako například Moisés Caicedo, Piero Hincapié, Willian Pacho nebo Kendry Páez absolventem akademie klubu Independiente del Valle, jedné z nejúspěšnějších akademií svého druhu na světě. V tomto článku se společně podíváme nejen na jeho herní profil, ale také na některé jiné zajímavosti z mládežnického fotbalu.

Lerma teprve 5. května oslavil své šestnáctiny, takže ke svému novému týmu se připojí až za dva roky po dovršení plnoletosti. Borussia ale moc dobře ví, jak velký talent si pojistila. O tom svědčí i vyjádření sportovního ředitele Sebastiana Kehla, že je Lerma "jeden z největších jihoamerických talentů své generace".

Pro zajímavost, v souvislosti s Borussií se už dříve skloňovalo jméno jiného velkého talentu ekvádorského fotbalu - Michaela Bermúdeze, nicméně 18letý útočník zatím příliš nenaplňuje svůj jinak obrovský potenciál. Velký rozdíl je ale hlavně v přístupech klubů.

Zatímco asi nejznámější ekvádorský klub LDU Quito, jehož členem je Bermúdez, nedává svým mladým hráčům ani zdaleka tolik šancí ukázat se v dospělém fotbale, jako tomu je u Independiente del Valle, za které jen v minulém ligovém zápase nastoupili 20letý Patrik Mercado, 19letý Yaimar Medina, 18letý Keny Arroyo, 17letý Kendry Páez a podruhé v lize také právě 16letý Lerma (a tato "školka" zápas vyhrála). Poslední jmenovaný se v zápase s dospělými neztratil a v prvním poločase dokonce spálil velkou šanci, když tváří v tvář soupeřovu gólmanovi vystřelil jen mimo branku. Ve své věkové kategorii ale normálně patří mezi elitní zakončovatele zblízka i ze střední vzdálenosti. Chce to jen víc konzistence získané díky zkušenostem.

Herní profil

Lerma v A-týmu nastoupil jako levý podhrot v systému 3-4-2-1, jeho pozice na hřišti ještě ale není zcela jistá. V mládežnických týmech nastupuje buď jako ofenzivní záložník, box-to-box záložník, ale také poměrně často jako levé křídlo. Vzhledem k jeho typologii se jej ale tým bude snažit pravděpodobně profilovat buď jako ofenzivní "osmičku" v trojici záložníků nebo jako levé křídlo. Hned si povíme proč.

Hlavní předností Lermy je jednoznačně explozivní zrychlení, většinu svých vrstevníků rychlostně výrazně převyšuje. Na rozdíl od mnohých zázračných mladíků, u kterých byla fyzická výhoda vlastně jediným stavebním kamenem úspěchu v mládežnických kategoriích, je ale Lerma komplexním ofenzivním fotbalistou. Ke skvělému zrychlení totiž přidává vynikající techniku driblinku i kopu. Nyní byste mohli nabýt dojmu, že jde klasicky o přeceňovaného "wonderkida", který vlastně umí vše, ale ještě to mimo svou domovinu neprokázal. Co ho tedy odlišuje od desítek mladých Brazilců, kteří měli podobné přednosti a nyní se pohybují po hostováních, jelikož na prosazení ve velkoklubu nemají?

Je to především čtení hry a smysl pro přihrávku. Zatímco se s trochou nadsázky mnoho talentovaných mladíků pokouší svou elitní technikou docílit prokličkování někam k rohovému praporku a tam se pokusili o poslední neúspěšnou kličku vedoucí alespoň k rohovému kopu, Lerma po úspěšném driblinku hned zkoumá, jestli se mu neotevřela příležitost vyslat spoluhráče do ještě výhodnější pozice. Lerma není vyloženě tvůrcem hry, ale dokáže své přednosti využít i tímto způsobem.

Schválně jsem výše zmiňoval brazilské talenty, protože tamní hráči mají sklony právě k neefektivnímu kličkování, které sice na první pohled působí hezky, efektivitu ale nepřináší. Nejde navíc o líného hráče čekajícího na zisk míče, sám se snaží dodržovat trenérem nastavený systém a v defenzivě se chová nejen poctivě, ale při napadání jde o dost agresivního hráče v pozitivním slova smyslu. Právě zápal pro hru nejen v ofenzivě, ale i na druhé straně hřiště svědčí o dobrém mentálním nastavení, které by mu mělo v budoucnu pomoct.

Jak se hráč dosud prezentoval a jaký je výhled do budoucna?

Sám jsem měl možnost Lermu sledovat na záznamu turnaje Next Generation Trophy 2023 (dostupné na youtube), konaného v akademii Red Bullu Salzburg, kde se sice Independiente del Valle nepodařilo obhájit předloňské 2. místo, i tak ale zaznamenalo cenné skalpy Atlética Madrid (2:1), kde Lerma hned v první minutě proměnil penaltu, kterou sám skvělou průnikovou přihrávkou zařídil, a Liverpoolu (4:1), kde uplatnil skvělou střelu ze střední vzdálenosti. Lerma byl nejen nejlepším hráčem svého týmu, byl jedním z nejlepších hráčů na turnaji.

Pro nadšence zde zmíním, že členy týmu byla také dvojčata Edwin a Holger Quinterové, kteří jsou už ve svých 14 letech považováni za naprosto výjimečné fotbalové talenty, nejspíš ještě lepší než Lerma nebo zmiňovaný Kendry Páez. Možná se tak rýsuje fotbalová obdoba švédských bratří Sedinů. Ekvádor sice na světových juniorských šampionátech nezanechal očekávaný dojem, přesto se mu rýsuje výjimečná generace, které chybí snad jen opravdu spolehlivý gólman (ačkoli Christian Loor by jím být mohl).

Aby se Lerma stal skutečnou hvězdou světového formátu, bude na sobě muset neustále pracovat. Kombinace skvělého zrychlení, brilantní techniky, střely i smyslu pro přihrávku z něj dělají nesmírně zajímavého hráče, který se může stát skutečnou světovou špičkou. Osobně si myslím, že Lermův potenciál není až tak vysoko jako u zmíněného Kendryho Páeze, fanoušci Borussie Dortmund se ale i tak mají na koho těšit. Doufejme, že se mladému Ekvádorci vyhnou nejen zranění, ale také různé mentální výstřelky, které by mohly jeho kariéru ohrozit.

Autor: Jaroslav Novotný / independientedelvalle.com, targetscouting.com, youtube.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
Pablos

EuroSkauting

Reagovat
veikko

Je to už asi čtvrtý nebo pátý článek o mladých talentech ze světa, který tu vychází. Název můžeš pomoct doladit.

Reagovat
Pablos

No ve mě to evokovalo, že ho vyskautoval pro Borussii někdo z EF z toho názvu, proto mi to přišlo úsměvné Ale jinak ti do toho kecat nechci samozřejmě.

Reagovat
veikko

Vidíš, to mě třeba nenapadlo. Já jsem tomu říkal Amatérský EuroSkauting, ale je to moc dlouhé a takové neatraktivní. Jinak bych chtěl publikovat podrobnější analýzy pravidelně. Mládež Independiente del Valle se snažím aspoň po očku sledovat, je to radost. Kdyby byly konexe, tak by se k nim měli naši trenéři jet aspoň podívat na nějakou stáž, oni se nijak svou metodou netají a dělají i veřejné semináře v Ekvádoru.

Reagovat
Pablos

Na to jsou čeští trenéři moc hrdí si myslím

Reagovat
veikko

Jo, Ekvádor na první pohled samozřejmě netáhne, ale když to vezmeš tak, že jeden klub jen z ročníků 2001 a 2002 má "na kontě" Caiceda a Hincapiého, přičemž velkokluby se zajímají i stopera Pacha z Frankfurtu, tak je to celkem inspirativní, že jo.

Pro zajímavost, v Ekvádoru je ten klub oblíbený celkem plošně s výjimkou fandů Barcelony Guayaquil, kteří nemůžou překousnout, že už nejsou domácí TOP klub.

Reagovat
doshcz

bohuzel nemaj na co

Reagovat
JanCapekzeSán

Amatéři.com/fotbal

Reagovat
ratusek

Reagovat
Melda

Mě ty tvé články o Ind. baví. Docela bych uvítal individuální diskusi o celkové metodice, máš nějaké bližší info?

Reagovat
veikko

Díky Info mám, i když to tehdy nebylo úplně jednoduché dohledat. Tady je odkaz na starší prezentaci ohledně cílů klubu a metodiky rozvoje hráčů, samozřejmě ve španělštině, ale není složitá, případně se to dá přeložit překladačem.

https://prezi.com/p/yjyzkm_54vlk/metodologia-independiente-del-valle/

Co tam myslím není, je systém škol, který mají po celém Ekvádoru. Má to i internáty a chudším dětem to dotuje klub,pokud mají dobré školní i fotbalové výsledky. Snaží se kromě dobrých fotbalistů těm dětem nabídnout i nadstandardní vzdělání. Mají i jednu školu s alternativním způsobem výuky (cca Waldorf), ale ta možná ukončila činnost, nemůžu ji najít.

Reagovat
Melda

Super, díky to by pro mě mohla být dobrá inspirace až to proženu překladačem. Můžu ti dát mail, kdyby jsi měl nějaký další zajímavý info, že by jsi mi to poslal?

Reagovat
veikko

Já s mailem nemám problém, ale tady radši e-maily kvůli nějakým potenciálním šprýmařům zveřejňovat nebudeme. Napiš případně na redakci a tam ti to případně předají. Jinak ale víceméně stačí na FB nebo jiných sítích zaškrtnout sledování klubu, tam ti taky prohlížeč rovnou překládá ze španělštiny. A fajn stránka je i ten targetscouting. Píše tam jeden Belgičan, který ty hráče vyloženě podrobně sleduje. Já potom spíš dodávám věci, kterých si on buď nevšimne nebo je třeba jen nezmínil. Reprezentační scénu mám nakoukanou víc než on, si myslím. On sleduje hlavně kluby.

Reagovat
Melda

Ok, díky za reakci

Reagovat
Nieuwendyk

Paráda, tohle miluju, tenhle vhled do JA fotbalu

Ekvádor je čisté dobro, muchas gracias za článek

Reagovat
veikko

Díky, já bych to dobro ale na celý Ekvádor určitě nevztahoval. Metoda IdV vznikla do značné míry právě jako reakce na tehdejší stagnaci tamního fotbalu + svaz přijde občas s dost hloupými skandály. Asi jste zaznamenali, že 3 hráči nároďáku si po skončení zápasů ve volném čase zašli do baru? Nikdo se neopil, nepopral, ale dopadlo to tak, že svaz za srdceryvných slov o morálce dva hráče vyloučil z reprezentace a jediného Páeze, který v 17 jediný alkohol vůbec nesmí pít, pokáral pouze slovně. Prostě fraška ve chvíli, kdy je ten stejný svaz za poslední dva roky usvědčen z podvodu.

Reagovat
veikko

*bylo to krátce po Belmondu a vyšlo to i na EF jako Belmondo po Ekvádorsku (reálně měli volno a opravdu se ani neopili)

Reagovat
KubaM

Díky moc za tyto články! A za představení Independiante!! ❤️ Je to opravdu pozoruhodný příběh!

Je případně možné někde v angličtině sledovat i jejich pravidelné aktuality?

Reagovat
veikko

Díky Stránky mají ve španělštině, ale dají se přímo přeložit přes Google translator. Dále mají YouTube kanál, kam dávají i živé přenosy svých týmů U13 až U19, takže na záznam se může každý skaut nebo jen fanoušek kdykoliv podívat. Nově nejvíc investují asi do ženského týmu. Pár dní zpátky otevřeli stadionek čistě pro ženský tým. Má kapacitu jen 1000 lidí, ale ono na to tam víc lidí zatím určitě nechodí. Mají tam ale moderní zázemí a je to první stadion svého druhu minimálně v Latinské Americe.

Reagovat
KubaM

Zajímavé! Díky!

Můžu se ještě prosím poptat:

1) mohou být svou akademií a metodou práce v něčem obdobní Right to Dream?

2) jak to všechno Ind. financuje? A víte, jakou mají vlastnickou strukturu? Je za tím nějaký bohatý vlastník, nebo to celé funguje dokonce jako neziskovka či asociace vlastněná fanoušky?

Reagovat
veikko

Jo, Right to Dream je něco podobného, taky snoubí snahu o výchovu světových talentů s kvalitním vzděláním.

Vlastníkem IdV by měl být pořád bohatý podnikatel Michel Deller, který podniká ve stavebnictví, respektive on se moc nevyjadřuje na veřejnosti, komunikaci obstarává ředitel Santiago Morales. Momentálně jsou ale prakticky soběstační díky prodejům talentů. Caicedo jim do rozpočtu dodal tolik, co je několikaroční rozpočet klubu. Oni se ale hodně snaží o tu sociální odpovědnost, aby "zespoda" díky vzdělání zlepšili životní úroveň Ekvádoru, který je momentálně tranzitní země pro kokain, čímž celá země dost trpí.

A teda ještě se snaží obecně i zvednout fotbalovou kulturu. Tím, že jde o poměrně mladý klub bez letitých rivalit, tak se snaží chovat se ke všem soupeřům s respektem a přátelsky (neustále třeba někomu na FB přejí ke klubovým narozeninám). Rivalita v Ekvádoru je západo-východní mezi pobřežím a Andami, takže i když jsou poblíž Quita (prakticky dnes už jeho součást), tak s LDU Quito i s SD Aucas vycházejí fakt dobře. Z pobřeží tu jejich popularitu nezvládají akorát v Guayaquilu, hlavně Barcelona, protože jim i do těch svých škol přetahují velké talenty (Páez i Lerma jsou původem z Guayaquilu), protože tam každý vidí, že být v IdV vede k úspěchu mnohem častěji.

Reagovat
KubaM

Sympaťáci . Díky moc za info!

Jinak teda klobouk dolů před Vašimi znalostmi o nich i vůbec Ekvádoru! Vzpomínám na pro mě první představení v rámci profilu zemí před MS v Kataru .

Budu se těšit na další články!

(Jen kdyby se teď IdV lépe dařilo v Copě . Škoda…)

Reagovat
KubaM

Případně ještě připojím : a povíte něco prosím víc i o jejích fanoušcích? Jací jsou, čím se vyznačují, jak je vnímají fanoušci jiných klubů?

Reagovat
veikko

Díky, zrovna teď chystám ještě možná větší lahůdku, to bude fakt silný příběh. Fanoušci IdV nejsou vlastně nijak odlišní od ostatních klubů, v Ekvádoru na stadiony moc lidí nechodí. Je to asi kombinací mnohem složitějšího cestování a poměrně drahými vstupenkami (platí se tam US dolarem). Na IdV stojí nejlevnější vstupenky mezi 5-15 dolary v závislosti na kvalitě a důležitosti utkání. Jinak charakteristické pro jihoamerické fandění je neustálé hraní na hudební nástroje.

A na Copě se jim sice moc nedaří, ale de facto pořád mají velkou šanci na postup, protože jim stačí doma porazit uruguayský Liverpool a San Lorenzo na 95 % prohraje v Brazílii.

Reagovat
KubaM

Díky moc!! (Ještě opožděně ; omlouvám se)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele