Africký pohár národů - preview zápasu o bronz

11.02.2012, 10:10
Previews
První ze dvou závěrečných zápasů Afrického poháru národů přichází na řadu. Finálový předkrm v podobě utkání o bronz nabídne reprízu duelu dvou postoupivších ze skupiny D, Ghany a Mali. Bude se opakovat výhra favorita, nebo se Keita a spol. zbaví jednoho historického břemene?

Zklamání? Určitě ano. Propadák? Určitě ne. A nešlo by o něj, i kdybychom tu neměli pány experty ze Senegalu či Maroka. Ghana zkrátka po celý turnaj vypadala zdravě, jako šampion, v rozhodujícím okamžiku ale opět pochybila - až to nebezpečně připomnělo MS, kde rovněž Asamoah Gyan mohl rozhodnout z penalty a neučinil tak. Tehdy nicméně Black Stars neměli šanci na cenu útěchy; letos se ještě musejí zkoncentrovat na duel o bronz, ačkoliv to třeba zrovna elitní hrotový útočník bude mít nesmírně těžké. V týdnu se stal obětí osobních útoků na Twitteru - právě on měl být tím pravým a možná jediným viníkem vypadnutí.

Což ale rozhodně nebude pravda; Ghana vypadla na nejlépe hrajícím celku šampionátu, takže se rozhodně nemá za co stydět. Teď jen udolat Mali - s nímž se nepotkala na žádném z předchozích 27 turnajů, zatímco letos se tak děje už podruhé v 15 dnech - a pro zlato se holt pojede až do Jižní Afriky. Tak jednoduché to ale určitě nebude, že? "Hráči jsou dole. Budeme muset ještě hodně udělat, abychom obnovili jejich vítěznou morálku pro zápas o bronz," nechal se ostatně slyšet asistent trenéra Stevanoviće, o jehož konci u národního týmu (který já osobně vůbec neschvaluji) se už napsalo mnoho řádek.

První vzájemné střetnutí Ghany s Mali skončilo ve skupinách očekávaným výsledkem 2:0. Ghana o něm každopádně rozhodovala až po hodině hry, když řádil trojlístek Gyan-Asamoah-Ayew. Teď přitom není ani zdaleka jasné, zda každý z těchto borců nastoupí v základu. Místo Gyana tam já osobně čekám mladšího Ayewa nebo Tagoea, svou šanci by možná konečně mohl dostat Daniel Opare, jenž si bude dělat zálusk rovněž na tyto tři nejofenzivnější posty.

A již dnes známé změny se odehrají níže: defenzivní parťák Annana bude zbrusu nový - Badu se totiž stále necítí jistý se svou nataženou kolenní šlachou, přičemž Boateng si proti Zambii nechal ukázat červenou kartu. Šanci proto dostane Mohammed Abu, aspoň se to tedy očekává. Stejný problém se pak řeší i na stoperu, kde bude chybět stálice a jedna z opor letošní Ghany, John Boye. Také on se ocitne v karetním trestu, přičemž první náhradní volba jménem Vorsah teprve stíhá uzdravení z drobného zranění, které si přivodila proti Zambii. Nejpravděpodobněji se tak jeví partnerství dvou Mensahu, Johna a Jonathana. Aby toho ale nebylo málo, rovněž ghanský kapitán (John Mensah) měl v nedávné minulosti obtíže s bolavým stehnem.

Zatímco každopádně v táboře Ghany musí převládat zklamání, Malijci budou asi především odhodlaní. Odhodlaní zlomit jedno prokletí, které je posledními dvěma dekádami terorizuje s nepříjemnou pravidelností. Totiž obměněný tým nyní čeká už čtvrté utkání "útěchy" na APN za posledních osmnáct let, přičemž všechna předešlá byla neúspěšná. 1994 - 0:4 a 1:3. 2002 - 0:3 a 0:1. 2004 - 0:4 a 1:2. Z toho navíc vyplývá, že v závěrečných fázích šampionátu Mali, jehož maximem je stříbro z roku 1972, zapomíná střílet góly; což ostatně nepopírá ani jeho středeční semifinále s Pobřeží Slonoviny. Co tedy nyní změnit? Snad sázet na relativně bezejmenný, ale o to poctivěji pracující mužstvo, které tyto neúspěchy z větší části nezažilo. Otázkou zůstává, jestli něco takového bude stačit. Potom už asi bude hodně záležet na přístupu samotného protivníka.

Ten s bitvami o bronzové medaile nemá bůhvíjaké zkušenosti; klíčový by ale mohl být fakt, že nedávné dvě edice APN Black Stars nikdy neopouštěli bez "placek". Předloni to bylo senzační a prohrané finále s Egyptem, roku 2008 úspěšné klání odpadlíků s podobně ambiciózními Slony. Poslední ghanská památka na neúspěšný duel o bronz potom pochází ještě z minulého století, konkrétně z roku 1996, kdy nad generací Abediho Pelého vyzrála Zambie.

Tak jako tak, ať se nakonec raduje jedna strana, nebo druhá, zápasy o bronzové medaile mají na Africkém mistrovství tradičně vynikající pověst. Vždyť už nabídly tolik atraktivních labutích písní poražených semifinalistů, že lze jen těžko pro dnešek počítat s nějakým pachtěním. Celkově od roku 1962 tyto utkání vyprodukovaly 72 branek, což dělá průměr zhruba tří gólů na utkání. Do zlatého fondu APN se pak kupříkladu musí řadit výhra DR Kongo roku 1998 poté, co o vítězi rozhodoval až penaltový rozstřel - třebaže Burkina Faso ještě čtyři minuty před koncem normální hrací doby vedla vysoko 4:1. Dočkáme se letos podobně napínavé záležitosti...?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mali

Reagovat
Kepy_FCB

Velki

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuju že vyhrajou 2:0 a Diabate dá ve 23. a 80. minutě góla ale je to jen můj skromný odhad...

Reagovat
miky10

Obdivuhodný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Keita

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana to zvládne

Reagovat
kitas

Mám taký pocit že Mali to zvládne

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 Ghana

Reagovat
smazaný uživatel

To bude zajímavější než finále

Reagovat
Liquid

to si nemyslím, ale padne víc gólů

Reagovat
Liquid

jináč když porovnám Ghanu z MS06 a tu dnešní Ghanu, tak teda ta Ghana co nás rozjezdila byla o dost silnější, hlavně tam byl výborný střed zálohy Essien+Appiah, Kingson byl taky podle mě lepší gólman než ten současný a takovej Muntari byl tehdy jako mladík snad lepší než teď a to mu je 27, ani by mě asi moc nepřekvapilo kdyby za rok padli ve čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, no. Současná Ghana je furt strašně silná, už jenom v útoku mají sílu jako prase. Záloha bez Essiena je sice slabši, ale jinak tam maj pořád velkou kvalitu (navíc tam bude v budoucnu řádit Frimpong ). Mně se líbí tahle generace možná víc než ta předešlá...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Lemond Laws

Ghaně roste výjimečná generace... Vyhráli MS "20" ..Právě si myslim, že příští APN bude v jejich režii..

Reagovat
Zajda

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana Keita

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim že jeden s těch zapasu skončí 0.0.Takový vysledek na mistrovství ještě nebyl.

Reagovat
fantomas

Hm, smutný. Adjei nedostane šanci ani dneska. Gyan fakt sedí, to asi chválim. Na oba Ayewy sem zvědavej...

Reagovat
fantomas

Kouká se mnou ještě někdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Budu budu, ale v obýváku narváno, takže až druhej poločas, jak to zatím vyzerá...?

Reagovat
fantomas

No šance má víceméně jenom Mali, útoky Ghany málokdy dávaj smysl, je to zatim dost podivnej zápas. Už jen tim, že Kwarasey chytá celkem jistě...

Reagovat
smazaný uživatel

tak už volno, jde se na to, Ghana otočí ..... D. Ayew srovná a v prodloužení zase ten Gyan..kdo jinej...

Reagovat
fantomas

No Gyana jako by se Stevanović bál tam nastrčit...už to jednou vypadalo, že ho má přichystanýho místo Inkooma a nakonec tam šoupl Tagoea.

Reagovat
smazaný uživatel

ten Tagoe je zlá volba...ten se mi nikdy nelíbil....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ten Tagoe je zlá volba...ten se mi nikdy nelíbil....

Reagovat
Godwinson

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Diabaté

Reagovat
smazaný uživatel

Zasloužený bronz pro Mali, za celý turnaj

Reagovat
domingo

wtf

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně,Mali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele