ABRAMOVIČ JE NEJBOHATŠÍ

06.12.2006, 16:18
Aktuality
O tom, kolik peněz se ve fotbale točí, můžeme slyšet na každém rohu. Přesná čísla se k nám ale dostanou málokdy. Od roku 2004 proto britský magazín FourFourTwo uveřejňuje stovku nejbohatších lidí v britském fotbalu. Není žádným překvapením, že na špici žebříčku se objevil Roman Abramovič. Osobní jmění majitele londýnské Chelsea se odhaduje na 10,8 miliardy liber.

Abramovič, o němž se říká, že jeho kapsa je bezedná, prý investoval do klubu na Stamford Bridge už 440 milionů liber. Ruský magnát, na kterého fotbalisté "Blues" nedají dopustit, je po Indovi Lakšmím Mittalovi dokonce druhým nejbohatším mužem v Británii vůbec.

V první stovce se kromě fotbalových bossů objevilo také 21 aktivních hráčů. Těm s přehledem vládne David Beckham, jenž se může pyšnit majetkem v hodnotě 87 milionů liber.

V celkovém pořadí se ale záložník Realu Madrid zařadil až na 34. místo. Téměř třikrát méně má Michael Owen z Newcastlu United, který disponuje 32 miliony. Další rozdíly mezi fotbalisty už nejsou tak razantní. Třetí Robbie Fowler z Liverpoolu vydělal 28 milionů liber, Sol Campbell 27 mil., Rio Ferdinand, Andrej Ševčenko a Ryan Giggs mají po 22 milionech.

Druhým nejbohatším mužem na Ostrovech, jehož jméno se pojí s fotbalem, je podle magazínu akcionář Tottenhamu Joe Lewis, jenž nashromáždil 2,1 miliardy liber. Se značným odstupem se na třetí příčce usadil majitel Celtiku Glasgow Dermot Desmond (1,25 mld).

Pořadí nejbohatších manažerů v britském fotbalu: 1. R. Abramovič (majitel Chelsea) 10,8 miliardy liber, 2. J. Lewis (Tottenham) 2,1mld, 3. Desmond (Celtic) 1,25 mld., 4. Glazer (Manchechter Utd.) 1,05, 5. Hemmings (Charlton, Preston) 900 milionů, 6. Sugar (Tottenham) 790, 7. Lerner (Aston Villa) 789, 8. Murray (Glasgow Rangers) 650, 9. Keswick (Cheltenham) 644, 10. Sullivan (Birmingham) 655 milionů.

Pořadí nejbohatších fotbalistů ve Velké Británii: 1. Beckham (Real Madrid) 87 mil. liber, 2. Owen (Newcastle) 32 mil., 3. Fowler (Liverpool) 28, 4. Campbell (Porthsmouth) 27, 5. Rio Ferdinand (Manchester Utd.) 22, 6. Giggs (Manchester Utd.) 22, 7. Ševčenko (Chelsea) 22, 8. Henry (Arsenal) 21, 9. Rooney (Manester Utd.) 20, 10. Ballack (Chelsea) 18 mil.

Autor: Pavel Mašlaň

Komentáře (36)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Ale ne mezi milionářema

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak potom 2.

Reagovat
antimadrista

Já bych ho zavřel

Reagovat
smazaný uživatel

A proč? Do fotbalu přinesl spoustu peněz, my z toho sice netěžíme, ale fotbal jako takový určitě. Já proti takovýmto lidem nic nemám, ba naopak.

PS: Zavřít by měli spíš Putina, ale to bohužel nevim jak. Ale ono na něj taky dojde.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to teda hrubě nesouhlasím. On do fotbalu peníze sice primárně přinesl, ale akorát tím vyhnal peněžní spirály za přestupy a platy, takže kluby musí daleko více peněz vydávat, takže tím vlastně fotbal finálně schudl. Po pádu Kirchova mediálního království se částky za přestupy postupně snižovaly a dostávaly se na rozumnou mez. Toto skončilo právě nástupem tohodle ruského šílence, kterej kupoval fotbalisty jak ve fotbalovým manažeru, absolutně bez koncepce a za nesmyslný ceny. Tohle donutilo i ostatní kluby postupně zvyšovat ty částky a jsme zase tam, kde dřív. Fotbal je prostě zase jen o těch penězích ... Podle mě je tohle dlouhodobě neudržitelný. Podívejme se, jak dopadla NHL ... Ještě bych podotkl, že ty prachy, který do fotbalu pseudopřinesl jsou prakticky černý jak bota.

Závěrem. Já tyhle lidi ve fotbale nechci. U nás už byl Mach (sedí), Chvalovskej (sedí), Gottwald (zkrachoval - znám ho osobně a nemá ani floka), Starka (sedí) a podobní grázlové. Nikdy více.

PS: Zrovna u tebe, majku, mě takovýhle vítání a omlouvání tohohle ruskýho šmejda a podobných dost udivuje. Když si vezmu, jak moc vyčítáš Spartě její minulost pod Machem ..

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

tvůj příspěvek vypadá znale...

Reagovat
Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by mě jen, zda teda víš o nějakých konkrétních Abramovičových podvodech. Pro mě to podvodník není. Cenu hráčů určuje trh, není to jen problém Abramoviče, i když na tom má nemalou zásluhu, to přiznávám.

Reagovat
HOST*Jevtič

Každý normální člověk ví, že nelze vydělat tolik peněz kolik Abramovič má za tak málo let. Starý není má kolem 30 let nemám pravdu? A dojme tomu za 10 let, že by našetřil 10,8 mld. liber ČISTÝM ZPŮSOBEM PRÁCE nelze!!!! Opakuji NELZE. Na 100% musel udělat i nekalosti za kterých má tyto špinavé peníze.

Tyto lidi taky nemusím jen nakupují, ale aby vychcávali nebo dávali větší šanci odchvancům svého klubu toho ani nenapadne. Pravý angličan odchovanec, který by hrál důstoujnou roli v Chelsea se asi za vlády Abramoviče nenajde. Teď neberu odchovance typu Terry nebo Lampard ti už měli své jméno před příchodem Abramoviče do klubu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

S tím,že ty prachy nemusí být zrovna "nejčistší" souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Lampard není odchovanec.

Reagovat
smazaný uživatel

Lampard není odchovanec?To bych se divil,a když teda není tak mi řekni odkud přišel.

Reagovat
HOST*TonyB

z WestHamu

Reagovat
smazaný uživatel

O žádnejch jeho podvodech důkazy nemám (překvapivě ), ale mám dojem, že tyhle svoje prachy "vydělal" při privatizaci ruského petrolejářského průmyslu. Sami dobře víme, jak čistý způsob přerozdělování majetku a moci představuje privatizace, že? Prostě to chce mít štěstí, hodně peněz na úplatky a být ve správnou chvíli na správném místě. No a samo taky kontakty na správných (hodně vysokých a vlivných místech), kteří moje prasečiny pokrejou a samo jim zbyde nějakej ten drobek "za nechtama".

Prostě si nenalhávejme, že ty jeho peníze jsou jak padlej sníh ...

No a další část otázky, tzn. že cenu za hráče určuje trh: je to jistě pravda, ale když má hráč hodnotu 5 mega, já ho za tu cenu chci koupit, jeho klub je ochoten ho za 5 mega prodat, ale náhle přijde Cheslea s bezednou kapsou a nabídne za toho hráče 10 mega, tak toho hráče prostě koupí, to je bez debat. Trh je sice dobrým systémem k obchodování, ale je omezován různými faktory a jedním z těchhle faktorů je monopol. A právě Chelsea je po finanční stránce ve fotbale monopolem, protože si prostě může pořídit koho chce, může si dovolit přeplatit, koho chce a už jen samotnou existencí Chelsea na fotbalové mapě a tím pádem možností vstupu Chelsea do jakéhokoliv jednání o jakémkoliv přestupu stoupají ceny hráčů a samo i platy, které musí kluby hráčům naslibovat. Takže primárně Chelsea do fotbalu prašule sype, ale sekundárně tím finančně trpí ostatní kluby, takže fotbalu ve finále škodí. To je můj názor

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

jenomže koho Chelsea kupuje? ... samé hotové, významné hráče ... a kdo si takové hráče může dovolit? jen pár top klubů... a komu tím teda škodí? těm pár top klubům... A zvyšuje přestupní částky? ano zvyšuje, ale jen v určitém rámci koloběhu... takže zas tolik Chelsea trh neprýzní, ale je pravda, že se dá nazvat monopolem

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, že Chelsea přímo ovlivňuje jen tu nejužší špičku pyramidy přestupů, ale podle mě ty ceny rostou prostě všechny globálně a každej obchod se tak nějak odvozuje od jiného. Například Sheva stál cca 50 milionů liber, takže tak nějak "udal tón" cenám ostatních útočníků. Například se řekne: "Hele, Sheva stál 70 mil Euro, takže my si klidně můžeme říct 40 za Huntelaara. A další si řenou: "Hele, když si Ajax řekl 40 za Huntelaara, tak my prostě Freda za míň než 40 nepusíme, protože je minimálně stejně dobrej a tenhle zákon padajícího hovna jde níž a níž ... . Takže Chelsea a její gigantický přestupy chtě-nechtě částečně narušujou celej fotbalovej trh, ikdyž nepřímo a asi i nechtěně

Reagovat
smazaný uživatel

Sheva stál 30 mio liber, nikoliv 50.

Reagovat
smazaný uživatel

nechci se hádat, ale myslím, že stál fakt 50 mil liber. Ale jak říkám, nejsem si jistej

Reagovat
smazaný uživatel

takže máš pravdu. Ševa stál fakt "jen" 30 mil. liber

Reagovat
smazaný uživatel

stál 50 mil. euro

Reagovat
smazaný uživatel

s těma nadějnýma přestupama máš pravdu, že si kluby berou na paškál Chelsea a zvyšují už tak enormní požadavky: "Chelsea by dokázala zaplatit tolik a tolik, tak to dokážou i jiní" Jenomže v tomhle tratí většinou právě Chelsea, no tratí, spíš Abramovich má bezednou kapsičku a nechutně s ní dokáže vytáhnout pěkně odporné částky... co si pamatuju, tak třeba s Essiena jsem měl málem blitku ... Avšak musím uznat tvoji většinovou pravdu, jelikož trh řídí silní a je-li někdo slabší, nebo není ochoten nadměrné investice, tak má těžkou pořízenou. Jen se bojím aby se to někdy Chelsea nevyplatilo, i když tady se dá spíše polemizovat o krachu, bo příklad megalomanie Realu Madrid se opakovat ztěží bude, protože si myslím, že Chelsea má výborné vedení... které ovšem záleží na prachách Abraprasiče... všechno je o penězích

Reagovat
smazaný uživatel

omlouvám se za pravopisné chybky...

Reagovat
smazaný uživatel

Něco na tom bude, celkem souhlasím. Nenazýval bych Abramoviče podvodníkem, i když neříkám, že ty prachy jsou vydělaný všechny legální cestou...

PS: Z tebe bude dobrý ekonom.

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

já bych tě vyliskal

Reagovat
Xavi

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

A já tu Chelsea tak nenávidím, až ju miluju

Reagovat
HOST*ok

Chelsa to jsou-prachy,prachy,prachy a nic něž jen prachy a ibrahimovič proč si nekoupí rovnou celou anglii

Reagovat
HOST*

zlatan zase tolik nemá....

Reagovat
HOST*vildili

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele