24. KOLO FR. LIGY: ČECH ZRANĚN, MONAKO PORAŽENO

17.02.2004, 07:33
Aktuality
Houpačku teď připomíná francouzská nejvyšší soutěž. Před týdnem triumfující Monako utrpělo senzační porážku s průměrným Lille, Lyon, minule ztrativší všechny body s Guingampem a v poháru vypadnuvší s Monakem po debaklu 1:4 nečekaně zvítězil na horké půdě v Auxerre a Nantes si díky výhře ve vzájemném souboji prohodilo pořadí s Nice.

Boj o titul je stále otevřený a zajímavý, ale z pohledu českého fanouška byla nejdůležitějším okamžikem víkendových zápasů 24. minuta zápasu Lens – Rennes. Při zákroku proti gólové střele Thomerta brankář Petr Čech špatně spadl a vymknul si levý loket. Po ošetření se sice chtěl vrátit mezi tři tyče, jenže střídání se nevyhnul. Chybět bude nejméně měsíc a nestihne tak například zápasy proti svým krajanům z Marseille a Štrasburku. Celkově bitva potvrdila poslední trend, podle něhož se Rennes v lize, na rozdíl od poháru, kde už je po středeční vítězné penaltové bitvě s Brestem ve čtvrtfinále, nedaří. Přitom domácí hráli po faulu Songa na Piquionneho o deseti, ovšem hosté početní výhody nevyužili, navíc postižený neproměnil nařízenou penaltu. Své zaváhání sice napravil vyrovnávacím gólem v 81. minutě, avšak už o tři minuty později Lens zaznamenal rozhodující gól.

Ve 24. kole se zranily i další dvě hvězdy ligy: driblér Juninho z Lyonu a bojovník Squillaci z Monaka. Dva trenéři ji pak opustili – samozřejmě proto, že byli pro neuspokojivé výsledky nahrazení jinými. Robert Nouzaret se stal místo Gérarda Bernadeta novým trenérem Montpellieru (koučoval zde již v letech 1976 – 1980 a dělal manažera v období 1991 – 1996, pracoval též jako trenér Pobřeží slonoviny) a Švýcar Daniel Jeandupeux (na konci 80. let vedl reprezentaci země helvétského kříže) převzal po demisi Thierry Goudeta potápějící se Le Mans.

Minulý týden rozmetali 6:1 Montpellier, tentokráte hráči Saint-Germain zvítězili brankou Ljuboji (jeho třetí po zimním příchodu) v Toulouse 1:0. Setrváním v boji o titul nejlépe potvrdili slova svého majitele, skupiny Vivendi, že spekulace o údajném prodeji klubu jsou při jeho současné sportovní formě zcela nepodložené.

Zahanbit se nenechal ani Lyon: po porážkách v minulém kole a ve středečním osmifinále francouzského poháru nyní trošku nečekaně triumfoval v boji o druhé místo na horké půdě rozjetého Auxerre 2:1, což se mu tady povedlo už po čtvrté za sebou. Auxerre tak naplnilo neúspěšný týden, který načalo úterní vyřazení z poháru divizním Brive 0:1. Trenér Guy Roux jen těžko skrýval zklamání: „Nikdy jsem sice nemluvil o útoku na titul, ale tohle byla velmi nešťastná porážka – nezasluhovali jsme si možná vyhrát, ale určitě ne prohrát.“

K největší senzaci však došlo v Monaku, kde vedoucí tým tabulky utrpěl s Lille první domácí porážku v této sezóně. Fatální chybu vytvořil brankář Roma, který nahrál míč přímo na hlavu Moussiloua a pro něj již nebylo problémem skórovat. Hodinu si zahrál i náš Jaroslav Plašil.

Utkání teamů směřujících nejspíše do poháru UEFA, tedy Sochaux a Marseille, skončila remízami. Sochaux proti Bordeaux vyrovnalo až v nastaveném čase, Olympique v Le Mans – tentokráte bez českých hráčů – jen potvrdil, že letošní útok na mistrovský titul opět skončí fiaskem. A pokud nemá svůj den kanonýr Drogba, je útočná nemohoucnost jižanů více než tristní.
Podle posledních zpráv je Laurent Blanc žhavým kandidátem na post generálního manažera vítěze Ligy mistrů z roku 1993 místo odcházejícího Alaina Perrina.

Příští soupeř Marseille, Nantes, porazil Nice 3:1 hlavně díky velké formě Rumuna Moldovana, který vsítil dva góly a ve svých posledních třech zápasech se tak trefil celkem už čtyřikrát. V tabulce si oba týmy navzájem vyměnily pořadí.

Štrasburk remizoval na Korsice před necelými pěti tisícovkami diváků s Ajjaciem 0:0. Kompletních 90 minut odehrál spolehlivý obránce Václav Drobný.

Telegraficky ještě los čtvrtfinále francouzského poháru:
Monako – Chateauroux (2. liga)
Nantes – Rennes
Brive (divize) – PSG
Amiens (2. liga) – Dijon (3. liga)

Výsledky:
Sochaux – Bordeaux 1:1 (90. Oruma – 85. Francia)
Ajaccio – Štrasburk 0:0
Guingamp – Bastia 1:0 (16. Shereni)
Le Mans – OM 0:0
Lens – Rennes 2:1 (25. Thomert, 84. Coridon – 81. Piquionne)
Monako – Lille 0:1 (79. Moussilou)
Montpellier – Méty 0:1 (5. Leca)
Nantes – Nice 3:1 (6. Pujol, 29. a 84. z penalty Moldovan – 38. Meslin)
Toulouse – PSG 0:1 (28. Ljuboja)
Auxerre – Lyon 1:2 (75. Boumsong – 9. vlastní Violeau, 67. Luyidnula)

Tabulka:
1. Monako 51 b.
2. Lyon 47 b.
3. PSG 46 b.
4. Auxerre 44 b.
5. Sochaux 42 b.
6. Marseille 41 b.
7. Nantes 37 b.
8. Bordeaux 36 b.
9. Nice 35 b.
10. Lens 35 b.
11. Lille 31 b.
12. Štrasburk 30 b.
13. Rennes 29 b.
14. Bastia 28 b.
15. Méty 24 b.
16. Ajaccio 24 b.
17. Guingamp 24 b.
18. Montpellier 22 b.
19. Le Mans 20 b.
20. Toulouse 18 b.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele