1. KOLO FR. LIGY: LYON ZLOMIL PROKLETÍ

17.08.2004, 15:47
Aktuality
Obhájce titulu Olympique Lyon zlomil prokletí, které na něm leželo od roku 1981: tenkrát naposledy dokázal zvítězit své vstupní utkání. Znovu se mu to povedlo až letos, navzdory tomu, že se jeho kádr může zdát celkem citelně oslabený.

Odešli totiž Dhorasoo do AC Milán, Carriere do Lens, Edmilson do Barcelony, Müller do Mallorcy. Luyindula do Marseille a Deflandre do Standardu Lutych, zatímco v kolonce posil jsou pouze bomber Frau ze Sochaux, Abidal z Lille a Diatta z Rennes. V kádru však zůstal brazilský kanonýr Elber a byl to právě on, kdo souboj na horké půdě nevypočitatelného Nice rozhodl v 77. minutě. Navíc tím domácím pokazil oslavy sta let existence klubu.

Nezaváhal ani další z favoritů, senzace loňské pohárové Evropy – Monako. Na hřišti jiného účastníka finále Ligy mistrů, slavného nováčka Saint-Etienne s novým trenérem Baupem na lavičce, zvítězilo i bez našeho Jaroslava Plašila trefou Uruguayce Chevantona již z druhé minuty. Knížecí tým je přitom oproti minulému ročníku notně oslaben, odešli totiž Cisse, Rothen a Pierre-Fanfan (všichni do PSG), Giuly (Barcelona), Morientes (Real) a Pršo (Glasgow Rangers), mezi posily lze počítat pouze Kallona (Inter) a Modestu (Cagliari).

Asi největším aspirantem na titul je letos Olympique Marseille. Po nepříliš vydařené sezóně má ohromnou motivaci, vzhledem k neúčasti v pohárech se může soustředit jen na ligu a navíc zcela jasně nejvíce posílil. Bleděmodrý dres legendárního klubu letos obléknou např. Bamogo (Montpellier), Luyindula (Lyon), Dehu (PSG), Pedretti (Sochaux), Lizarazu (Bayern), Cheyrou (Liverpool), Marlet (Fulham), v přestup se změnilo i hostování brankáře Bartheze. Odešli šuter Drogba (Chelsea), Dos Santos (Benfika), Flamini (Arsenal, ale proti transferu podal OM protest), Van Buyten (Hamburk), Meriem (Bordeaux), Skácel (Panathinaikos) a Vachoušek (Austria).
O víkendu Marseille, ještě bez Lizarazua, přivítalo jiný ambiciózní tým, Bordeaux. Tři body zajistil domácím ve čtvrté minutě nastavení magickým gólem z 25 metrů Laurent Battles, bývalý hráč Bordeaux. 50 000 diváků v kotli stadiónu Velodrome explodovalo nadšením, zápasové trápení bylo zapomenuto a trenér José Anigo si mohl oddechnout: „Proti kvalitnímu Bordeaux je naše vítězství zasloužené, hráči si sáhli na dno svých sil.“

Velkým zklamáním bylo naopak vystoupení pařížského Saint-Germain v Rennes. V brance domácích nahradil oporu z posledních dvou let, českého reprezentanta Petra Čecha (odchod do Chelsea), Švéd Isaksson a uvedl se velmi solidně, deníkem Equipe byl dokonce vybrán do ideální jedenáctky kola. Za svá záda pustil pouze penaltový pokus střídajícího Paulety, jenže to již jeho spoluhráči vedli po krásných trefách Sorlina a loni druhého nejlepšího kanonýra Freie 2:0, Monterrubio si dokonce dovolil luxus neproměnit pokutový kop a Sorlin v další vyložené šanci trefil jenom tyčku.
Notně obměněný (příchody Armanda a Ateby z Nantes, Cisseho, Pierre-Fanfana a Rothena z Monaka, odchod Dehua do Marseille, Domiho do Espaňolu, El-Karkouriho do Charltonu, Heinze do MU, Sorina do Cruzeira a Hugo Leala do Porta) klub z hlavního města tak prohrál, zatímco všichni tři konkurenti v boji o titul (Lyon, Monako i OM) zvítězili shodně 1:0. Trenérovi Halilhodžičovi, který mj. zachránil před sestupem Rennes v roce 2003, se tak hned na začátku soutěže zhroutila taktika neopakovat loňský katastrofický srpen. Dobře ví, že každá ztráta hned v úvodu může v konečném zúčtování hodně chybět: „Mužstvo jsem ještě před zápasem varoval před přílišným uspokojením z loňské sezóny a bohužel to nepomohlo. Možná tahle zasloužená porážka pramenící z naší velmi špatné hry některé hráče postaví zpět na zem.“

Start se nepovedl ani účastníkovi poháru UEFA Auxerre, hrajícímu bez čtyř velkých opor, které zamířily do evropských velkoklubů (Boumsong do Glasgow Rangers, král střelců Cissé do Liverpoolu, Kapo do Juventusu a Mexes do AS Řím). V obraně dostal na celých 90 minut příležitost René Bolf, ale ani on nezabránil porážce od Olympique Lille, finalistovi letošního Intertoto Cupu. Lille se tak ocitlo v čele provizorního pořadí – stejně jako před rokem, kdy v úvodních třech kolech zdolalo mj. Lyon a PSG. V následujících týdnech bude mít příležitost si tento husarský kousek zopakovat, avšak reálně se nedá očekávat, že by po si po střetnutích s OM, Bordeaux a Lyonem připsalo plný bodový zisk.

Sochaux bez loňských hvězd Fraua (Lyon) a Pedrettiho (Marseille) porazilo na jaře tak tak se zachránivší Ajaccio těsně 1:0. Domácí tým trenéra Guy Lacombeho se proti korsickému týmu, hrajícímu se čtyřmi Brazilci v základní sestavě, pěkně nadřel. Zajímavostí v sestavě byl Jérémy Menez, v 16 letech nejmladší profesionál v dějinách francouzského fotbalu. Lacombe, který kdysi v Cannes objevil Zidaneho, o něm prohlásil, že „disponuje výjimečnou škálou kvalit“ a poslal ho na trávník už od první minuty.

V dalších zápasech zdolaly Méty Nantes, vyřazené Libercem z poháru Intertoto, těsně 1:0, trpělivá Bastia udolala díky Vairellesovi Štrasburk (již bez Čechů Drobného a Kobylíka) 2:1, bez branek se rozešli Lens a Toulouse, za který nastoupili nedávní zlatorudí Moreira a Dalmat a smírně 1:1 skončil i duel nováčků Caen – Istres.

Výsledky:
Nice– Lyon 0:1 (77. Elber)
Marseille – Bordeaux 1:0 (90. Battles)
Bastia – Štrasburk 2:1 (43. Jau, 80. Vairelles – 46. Pagis)
Méty – Nantes 1:0 (87. Sorcrier)
Rennes – PSG 2:1 (22. Sorlin, 24. Frei – 41. Pauleta z penalty)
Caen – Istres 1:1(16. Watier – 3. Ndiaye)
Sochaux – Ajaccio 1:0 (30. Monsoreau)
Toulouse– Lens 0:0
Lille – Auxerre 2:0 (44. Brunel, 46. Dernis)
Saint-Etienne – Monako 0:1 (2. Chevanton)

Pořadí:
1. Lille 3 b.
2. Rennes, Bastia 3 b.
5. Lyon, Marseille, Méty, Monako, Sochaux 3 b.
9. Caen, Istres 1 b.
11.Toulouse, Lens 1 b.
13. Štrasburk, PSG 0 b.
15. Nantes, Nice, Saint-Etienne, Bordeaux, Ajaccio 0 b.
20. Auxerre 0 b.

Příští kolo:
Sobota 14. srpna
PSG – Caen
Ajaccio – Méty
Auxerre – Rennes
Bordeaux – Nice
Lens – Saint-Etienne
Lyon – Sochaux
Monako – Istres
Nantes – Bastia
Štrasburk – Toulouse
Neděle 15. srpna
Marseille - Lille

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To sem teda píšete brzo. :-)

Reagovat
HOST*Josep

??že mezi posily lze počítat pouze Kallona a Modestu, hm a co Chevanton nebo Brazilec Maicon??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele