1. BUNDESLIGA - 32. KOLO

09.05.2005, 16:40
Aktuality
Jedna rovnice o dvou neznámých a třech kandidátech, to je souboj o dvě volná místa v Lize Mistrů pokračuje. Nejlepší výchozí pozici má Schalke, o druhé místo se zřejmě poperou Hertha se Stuttgartem. Dalšího konkurenta jim odstavil Dortmund, který porazil Brémy. S ligou se už pomalu loučí nejen Freiburg, ale i Bochum s Rostockem, jejichž neděje na záchranu se pohybuje v oblasti scifi.


Bayer Leverkusen - Hertha Berlín   0:0

Bayern zvládl i při oslavách mistrovského titulu další vítězný zápas. Tentokráte ho los zavedl do Mainzu. Zápas to byl vskutku hodný mistra. Především však patřil holandskému kanonýrovi Makaayovi. Podruhé za sebou skolil soupeře hattrickem.

Začátek patřil hostům a jen díky zákroku Babatze neskóroval mladý německý reprezentant Schweinsteiger. Poprvé se trefil Makaay po přesné přihrávce Ballackově. Po půlhodině hry pustil Bayern také do šance domácí a hned z toho byla vyrovnávací branka. To se trefil Auer a tři obránci hostí si vzali dovolenou, protože místo nějakého zákroku ho pouze pozorovali. Do přestávky stihl ještě vrátit vedení mnichovanům Ballack, který to měl díky krásné akci Scholla a Demichelise lehké, skóroval do prázdné brány.

Téměř po ho hodině hry domácí vyrovnali Thurkem. Poté, co spálil dvě šance Michael Ballack vzal v poslední desetiminutovce vývoj do svých rukou Makaay. Především jeho druhá trefa byla hodná exportu. Salihamidzic vyhrál hlavičkový souboj a Nizozemec se po jeho přiťuknutí do míče z voleje opřel tak, že div neprotrhl síť.


Hamburger SV - Werder Brémy   0:0

Domácí si prožívají loučení s první ligou. Fanoušci na své miláčky i po nevydařené sezóně přesto nezanevřeli a bylo, jak už je ostatně v Německu zvykem, vyprodáno. Utkání až na tři branky příliš vzrušení nepřineslo. První gól zápasu vstřelil Kaiserslautern, jmenovitě Stefan Blank nechytatelnou dělovkou, když šel na brankáře z levé stany. Ve 39. minutě zahrál ve svém pokutovém rukou domácí záložník Coulibaly a jeho házenkářská vložka byla potrestána penaltou. K míči se postavil Zandi a ležérně z kroku se přesně trefil k pravé tyči.

Po přestávce se Freiburg snažil s nepříznivým stavem něco udělat. Hlavně Ibrahim Tanko udělal pěkný vítr v obraně ďáblů, když si pohrál se šesti bránícími hráči, ale pak ke své škodě pokazil přihrávku. Domácí se přece jen dočkali alespoň snížení. Zlatan Bajramovič překonal hlavou hostujícího gólmana Thomase Ernsta. Ač domácí měli míč častěji na kopačkách, než hosté, tak se v tomto utkání rozšíření svého chudého bodového účtu nedočkali.


Borussia Dortmund - VfB Stuttgart   0:0

Souboj mužstev ze špice tabulky a z jejího chvostu nepřinesl žádné překvapení. Hosté sice spoléhali na nestárnoucího Fina Jari Litmanena, ale zápasu vévodily především opory domácích. První gól dal Leverkusen ve 27. minutě a byla to ukázka rychlého rozehrání standartní situace. Voronin na nic nečekal a přihrál na Ramelowa. Hráči Hansy mezitím řešili, zda to vůbec byl odpískání hodný zákrok a než to dořešili, blonďatý tvrďák v akci pokračoval a za chvíli se jim třepetal v síti úlovek z kopačky Berbatova. A kdyby své šance nezazdili Krzynovek a Babič, mohl jít Leverkusen s tříbrankovým vedením do šaten už o přestávce.

Výsledku tedy daly konečnou podobu až akce domácích uskutečněné ve druhém poločase. Prsty v nich měl Berbatov. Na první gól si připsal asistenci a o druhý se postaral sám.. Rostock sice jednu branku vstřelil, ale rozhodčí si všiml, že byl docílen rukou, a tak nebyl uznán. Hrobařem zápasu by mohl být vyhlášen útočník Hansy Prica, který mohl dát přinejmenším tři góly, ale ani v jedné své tutovce nezachoval dostatečně chladnou hlavu.


Bayern Mnichov - Arminia Bielefeld   0:0

Po výprasku v minulém kole, který utrpěla Bochum na domácím hřišti, si musela nejen napravit pošramocené jméno, ale i připsat plný bodový zisk, pokud ještě chtěla myslet na záchranu. Že to ale bude problém, naznačil v 21. minutě Daun, jenž šel sám na brankáře Jensena, špičkou píchl do míče a ten se od tyče došoural za brankovou čáru. Tradičně perfektní zápas odehrál Marek Mintál. Možná mu dodával síly transparent v hledišti: "Marek bleib bei uns" (Marku zůstaň u nás). Krouží okolo něj totiž hladoví supi z Turecka, Itálie...

A pokud ho sledovali i v tomto zápase, jistě nabídnou vysokou cenu. Připsal si totiž na své, už tak dost bohaté střelecké konto další čárku. Pět minut před koncem naznačil střelu, fintu mu "zbaštil" Preuss, projel kolem něj jak namydlený blesk a Mintál tak pohodlně zakončil do protipohybu brankáře. V poslední minutě pak zkorigoval stav Vratislav Lokvenc, ale na nějaký obrat bylo už pozdě. Norimberk se tímto vítězstvím definitivně zachránil a pivo na stadionu teklo proudem...


Hannover 96 - Hansa Rostock   0:0

Pokud mají hvězdy Herthy alespoň průměrný den, je prakticky nemožné v Berlíně vyhrát. Pokořit tvrz Hertha se tentokrát pokoušeli bojovníci z vlčího hradu. Nejprve vše nasvědčovalo tomu, že berlínský stadion bude drzými nájezdníky vypleněn. Od 17. minuty totiž Wolfsburg vedl. Možnost skórovat z přímého kopu využil Petrov. Marcelinho se ho pokusil dvakrát napodobit, ale ani jednou se mu ze standartní situace nepovedla zatočit míč za Jentzschova záda.

Ve druhém poločase však Hertha ukázala, co umí. Nejprve vyrovnal kapitán domácích Friedrich a v poslední desetiminutovce domácí rozhodli. Z trochu diskutabilní penalty se trefil špílmachr Marcelinho a třetím gólem potvrdil vítězství střídající Mandlung po čtyřicetimetrovém přesném pasu Friedricha.

Hertha Berlín se posunula oproti minulému kolu o místečko dopředu. Zálusk má ale na příčku ještě o jeden stupínek vyšší a bude se Stuttgartem a Schalke na dálku bojovat o účast v příštím ročníku Champions League.


Karlsruher SC - Energie Cottbus   0:0

Slavný výrok Garryho Linekra, že si můžete hrát jak chcete a přesto vyhrají Němci, může být nepatrně obměněn. Snažte se můžete jak chcete a body zůstanou stejně ve Stuttgartu. Kdyby domácí tým trenéra Sammera neměl ve svém středu zálohy Alexandra Hleba, těžko by se dostával za půlku jiným způsobem, než jen bezhlavým nákopem. Byl to on, kdo hýřil nápady a rozdával nečekané přihrávky, které byly natolik překvapivé i pro jeho spoluhráče, že žádnou nedokázali zužitkovat.

Zmar domácích stačí popsat jednou akcí. Stranzl se řítil sám na brankáře Hannoveru Enkeho, udělal mu kličku a mohl si vybrat, kam bude střílet. Jeho volba ale zrovna nejšťastnější nebyla. Napálil totiž Lalu, dobíhajícího na brankovou čáru. Když už se blížil konec zápasu a diváci odcházeli ze svých míst, udeřil Kevin Kuranyi, když vystřelil na dřevěnou stojící nohu brankáře hostí. Trenér Sammer byl po utkání s výhrou spokojen, radost ale ryšavému trenérovi pokazili diváci, kteří mu vyčinili za nudné a rozhárané představení.


1. FC Norimberk - MSV Duisburg   0:0

Utkání se dalo rozložit do tří pasáží. Do desáté minuty hrálo Schalke, pak si osmdesát minut vzalo volno a v poslední minutě rozhodlo. V deváté minutě fauloval v pokutovém území ofenzivního hráče hostí Lincolna obránce Boguzs. Lincoln nedbal na pravidlo, že postižený hráč nemá kopat. Vzal si míč a ukázal, jak má pevné nervy - 0:1.

Poté ukazoval brankář Schalke Heimeroth, že třináctka, kterou nosí na zádech rozhodně není nešťastné číslo. Při šancích Vaty, Langkampa a dvou tutovkách Boakyeho při něm stáli všichni svatí. Jeho svatyně přečkala bez úhony, a tak udeřil střídající tlouštík Ailton., když využil brejk, při kterém šel na bránu domácích sám.


VfL Bochum - Schalke 04   0:0

Kde by asi byla Borussia bez českých reprezentantů Kollera a Rosického? Tentokrát může Dortmund děkovat malému Mozartovi Rosickému. Ten využil nečekaný "blackout" obrany Werderu a přihrávky Jana Kollera. Gól přišel z ničeho nic, protože Brémy hrály do té doby daleko lépe, než domácí.

O přestávce se Werder z branky vzpamatoval a zavelel k další ofenzívě. Na brankáře Weidenfellera vyslal za celý zápas dvacet jedna střel, avšak strážce domácí brány ji začaroval tak, že žádný míč si do ní cestu nenašel. Výsledek znamená pro loňského mistra prakticky konec nadějí na Ligu Mistrů. Naopak Borussia se po katastrofálním začátku zvedá a polehoučku sahá po místech, zaručujících pro příští sezónu účast v evropských pohárech


Eintracht Frankfurt - VfL Wolfsburg   0:0

Gladbach si pod novým trenérem Köppelem rázným krokem vyšlápl k záchraně. Jeho náskok na dvojici Bochum, Rostock činí dvě kola před koncem šest bodů. Po sobotních výsledcích si trenér Köppel spočítal, že bod by měl stačit, a tak svému týmu naordinoval v Hamburgu tuhou defenzívu. Borussia neměla jediný roh a vystřelila pouze jednou na bránu domácích. Brankář Hamburgu Stefan Wächter měl tedy spíše starosti, aby se z něho za devadesát minut hry nestal sádrový trpaslík.

Jeho protějšek Keller si na nedostatek práce stěžovat nemohl, ale pro své nejlepší zákroky musel sáhnout až těsně před koncem zápasu, kdy nedal domácím šanci k plnému bodovému zisku. Za Mönchengladbach nastoupil v základní sestavě pouze jeden Čech, Milan Fukal. Ivo Ulich pod Horstem Köppelem hraje pouze sporadicky. Do utkání v Hamburgu zasáhl na posledních pět minut.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov32225566:2971
2. Schalke 04321931052:4260
3. VfB Stuttgart32177853:3558
4. Hertha Berlín321511659:3156
5. Werder Brémy321651162:3553
6. Bayer Leverkusen32158958:4153
7. Hamburger SV321631354:4751
8. Borussia Dortmund321310943:4249
9. VfL Wolfsburg321421645:4844
10. 1. FC Kaiserslautern321261440:4742
11. Hannover 96321251532:3541
12. Arminia Bielefeld321161535:4639
13. 1. FC Norimberk321081451:5538
14. FSV Mainz 05321071545:5237
15. B. Mönchengladbach328111334:4635
16. VfL Bochum32781744:6829
17. Hansa Rostock32781729:6229
18. SC Freiburg32392027:6818



Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ja len očakávam,či Mintál odíde alebo zostane.Je to výborný hráč,konečne máme aj vo svete známeho futbalistu.

Reagovat
PJ

Podle mě ho neudrží.. ale uvidíme :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Sem zvědavej, jak se k tomu nakonec postaví vedení, moc se jim ho prodávat nechce...ale odejít by měl

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že by i pro něj bylo lepší kdyby odešel. Norimberk je na něj moc malý mužstvo. Měl by ale rozgodně jít někam, kde bude hrát, kde nebude leštit lavičku...Navim, jestli by třeba takový Turecko nebylo krokem zpátky

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež si myslím,že by mal odísť,ale on je taká rodinná povaha,nechce sa mu stále sťahovať..Ale ,keď si uvedomíme,že má 27 (28?) rokov,tak je najvyšší čas skúsiť veľký klub.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele