FIFA v úterý oslaví 120 let od založení

19.05., 09:19
Aktuality
FIFA (© AFP)

Když sedm průkopníků zakládalo 21. května 1904 v Paříži Mezinárodní fotbalovou federaci, sotva mohl někdo z nich tušit, že o 120 let později bude jejich "dítě" jednou z největších světových organizací. FIFA dnes sdružuje 211 národních asociací, tolik členů nemá ani OSN, a jí pořádané mistrovství světa ve fotbalu patří spolu s olympiádou k nejsledovanějším akcím. Základní kámen nové organizace položili v pařížské ulici Saint Honoré zástupci Francie, Belgie, Dánska, Nizozemska, Španělska, Švédska a Švýcarska, osmé Německo se připojilo pomocí telegramu.

Podnětem k jejímu vzniku byl nejspíš úspěch olympijského hnutí, v té době už také existovala řada národních asociací. Prvním předsedou byl zvolen Francouz Robert Guérin, jenž si vedle stanovení základních pravidel dal za hlavní úkol přesvědčit ke vstupu do FIFA kolébku kopané Anglii.

To se podařilo již v roce 1905, o další rok později byly spolu s Maďarskem přijaty do FIFA i Čechy, avšak po protestech Rakouska byly již po roce vyloučeny. Právoplatným a trvalým členem se Československo stalo v roce 1923. To už bylo v řadách FIFA i několik mimoevropských států, stále aktuálnější se tak stávala otázka velké mezinárodní soutěže.

První pokusy dopadly fiaskem, velkou díru do světa neudělaly ani olympijské turnaje v letech 1908 a 1912, které FIFA organizovala. Ledy se daly do pohybu až s příchodem třetího předsedy FIFA Francouze Julese Rimeta. Tomu se v roce 1930 uspořádáním prvního mistrovství světa v Uruguayi podařilo realizovat velký sen jeho předchůdců.

Rimet strávil v čele FIFA 33 let a během jeho předsednictví vzrostl počet členských zemí z dvaceti na 85. Další velkou expanzi zažila federace v 60. letech díky osamostatnění mnoha afrických států. Fotbalovou globalizaci uspíšily i komerčně velmi zajímavé televizní přenosy.

Za vlády Brazilce Joaa Havelangeho v letech 1974 až 1998 se nejpopulárnější kolektivní sport rozšířil do všech koutů světa, počet účastníků světového šampionátu, pořádaného ve čtyřletých intervalech, se zvýšil z původních šestnácti na dvojnásobek. Už během Havelangeho panování se ale objevila i podezření z úplatků ve spojitosti s prodejem televizních práv na MS.

Skandál obřích rozměrů vyvrcholil v roce 2015, kdy policie zatkla několik vysokých činovníků FIFA kvůli zapletení do dlouholeté a rozsáhlé korupce, vydírání, praní špinavých peněz či podvodu. Kvůli tomu nakonec po 27 letech rezignoval na post předsedy Švýcar Sepp Blatter, jenž později dostal za korupci mnohaletý zákaz působení ve fotbale a hrozilo mu i vězení.

I proto si nový předseda Gianni Infantino při svém zvolení v únoru 2016 vytkl jako hlavní cíl napravit image FIFA. Prosadil rovněž rozšíření mistrovství světa z 32 na 48 týmů od roku 2026. Kromě světových šampionátů mužů i žen pořádá FIFA, která sídlí v Curychu, i MS juniorských věkových kategorií, olympijský turnaj, Pohár FIFA, MS klubů a řadu dalších akcí.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele