Barcelona opět řeší pozici trenéra, prezident zvažuje propuštění Xaviho

17.05., 10:13
Aktuality
Xavi (© AFP)

Jenom na několik týdnů dost možná vyřešila Barcelona otázku trenéra pro příští sezonu. Xavi během dubna vzal zpět své lednové rozhodnutí u týmu skončit, nyní si ale udělal mocného nepřítele slovy o finanční stránce a konkurenceschopnosti katalánského klubu.

Barcelona se včera představila na půdě Almeríe a vyjádření z předzápasové tiskové konference se nezamlouvala prezidentovi, Joan Laporta podle tisku zvažuje další kroky a reálně je ve hře ukončení Xaviho kontraktu.

"Pokusíme se konkurovat Realu Madrid, Culé dle mého názoru musejí pochopit, že jsme ve zcela odlišné situaci, a to především po ekonomické stránce. Finanční situace není taková jako před 25 lety, už si nemůžeme ukazovat na hráče a koupit je. V porovnání s dalšími kluby zkrátka nemáme stejné podmínky, konkurence je v tomto ohledu před námi," nechal se slyšet Xavi.

"Fanoušci Barcelony toto musejí pochopit. To neznamená, že nechceme být konkurenceschopní, ale taková prostě je současná situace Barcelony. Potřebujeme stabilitu a čas, ale rozhodně se pokusíme," dodal.

44letý někdejší záložník je legendou Barcelony, za klub odehrál 767 zápasů a se spoluhráči vybojoval řadu trofejí. Další přidal před rokem už jako trenér, když Katalánce dovedl ke španělskému titulu. Smlouvu má platnou do června 2025 a koncem dubna vzal zpět lednové rozhodnutí o chystaném odchodu. Nyní je otázkou, zda nadcházející dva ligové duely nebudou jeho posledními na lavičce Blaugranas.

K předčasnému rozvázání spolupráce by mohla vést i slova ohledně Vitora Roqueho. Devatenáctiletý brazilský útočník měl na Pyrenejský poloostrov původně dorazit až za měsíc a půl, v lednu se ovšem Barcelona rozhodla pro dřívější příchod z Paranaense, talentovaný fotbalista se zatím neprosadil a během léta ho pravděpodobně čeká odchod na hostování.

"Nechtěli jsme nic uspěchat, plánovali jsme přestup po sezoně, aby do té doby pravidelně hrál a mohl se učit jako hráč. Pak se zranili Gavi a Balde, naskytla se šance na zimní přestup a my se rozhodli, že to bude nejlepší pro něho i pro klub, jelikož bude moci trénovat, poznat spoluhráče i prostředí a díky tomu se v létě poprat o místo v sestavě. Já sám tomu nerozumím. Učí se, ale v týmu jsou hráči, kteří jsou výkonnostně lepší a proto nastupuje tak málo," vysvětluje Xavi situaci okolo Brazilce.

Autor: Tomáš Pavlík / football-espana.net

Komentáře (137)

Přidat komentář
LAM

Tak bude teď kontrola Bayern s Tuchelem?

Mě je snad i jedno jak toto dopadne, ale je fakt že nový trenér by tomu mohl dát větší impulz.

Reagovat
Mateo16

To celkom teším kto tam pôjde

Plat 1 M ročne

Peniaze na posily : free playerov

Reagovat
Bucky

Další bývalý hráč. Ale tak teoreticky trenér s menšími nároky to pořád může vzít a prachy vydělá z jiných aktivit, když bude mít tu viditelnost, kterou Barca zajistí. Nemám strach, že by Xavi strádal.

Reagovat
O.Giroud

A tento cirkus bojoval o titul, heh.

Reagovat
mesyas

Ale s velmi talentovanym a dobrym kadrem na kterem se da pracovat

Reagovat
janinho

hento vezme jedine Marquez, nikto normalny nepojde riskovat meno.

Reagovat
Gazdo

Flick si myslim ze by do toho siel… ale my sme tak retardovani ze by sme chceli po nom hned treble a cokolvek menej by bolo malo

Reagovat
exot12

Rokovania prebiehajú

Reagovat
Rezignuj

Co kdybys někdy místo hoven držel hubu?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
JM

Reagovat
teenz

Reagovat
Mateo16

Dôvod mal byť že povedal som sú finančne v úplných srackach a nedokážu konkurovať RM.

slušná komedia

Reagovat
LAM

Nic takového samozřejmě vůbec neřekl. Řekl jen že je finanční situace stále těžká, což chce čas a neví kolik posil bude moc v tomto létě přijít.

Reagovat
Mateo16

Véd to je to iste co som napísal aj ja

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Unai

Reagovat
xjert02

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

ano prosím

Reagovat
Modřín2

Barca poslední roky fakt baví. Jen tak dále.

Reagovat
Petrinho17

Ako fanúšik Barcelony som relatívne pokojne znášal celé tie roky všetky kauzy okolo klubu. Ale toto hraničí s absolútnym amaterizmom ako z nejakého okresného preboru. Tak Laporta Xaviho toľko presviedča aby zostal až nakoniec ozaj sa rozhodne ostať a na to ho Laporta výhodí keď Xavi povie len pravdu o zlej ekonomickej situácii.

Je mi z tohto klubu zle, každým dňom viac a viac prekonávajú dno...

Reagovat
LAM

Je ale pravda že Xavi poslední dobou vypadá vyhořele a tým nefunguje. To je dost velká ukázka toho, že je potřeba změna, ale jenom v tom případě, že přijde kvalita.

Reagovat
Petrinho17

Ja netvrdím že tá zmena nie je potrebná. O to absolútne nejde. Ale takýmto štýlom?

Frázy ako je nutné aby Xavi ostal je potrebná rovnováha, pozná klub, nikdy ho sám nevyhodím. A následne prejdú 3 týždne a on skončí lebo povedal to o čo každý vie. Dokonca aj samotný Laporta.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
michalbarca

hrozný, máš pravdu. je mi z toho smutno

Reagovat
mesyas

Reagovat
Manik...

Reagovat
kitas

To ma vždy udivuje ako si niektorí fanúšikovia myslia, že presne vedia o čom tam išlo, pretože v médiách je "presná" citácia ich rozhovoru.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Beči

Reagovat
zorz767

Trenér fakt není od toho, aby komentoval rozpočet klubu a jeho finanční postavení vůči konkurenci. Vůbec se nedivím, že to šéfa namíchlo. A navíc Xavi se tím jakoby dopředu vymlouvá, což je další přešlap.

Reagovat
Talker

Tak možná padla otázka na to, jak budou konkurovat Realu a jak bude vypadat přestupák, aby to vedlo k titulu.

Mohl říct, že míč je kulatý a každý zápas začíná nula nula nebo podobné klišé (samozřejmě hyperbola, spíš něco v tom smyslu, že hráči se rozvíjejí, bude se trénovat, makat naplno atd).

Místo toho prostě řekl pravdu, usměrňoval očekávání, že na titul to prostě příští sezonu nejspíš nebude, protože zatímco Real přivede Mbappeho a další TOP hráče, tak on si bude vybírat mezi free agenty.

Reagovat
JM

Mbappe jde taky jako free agent

Reagovat
Kluivert9

+ už máte Alabu, Rüdigera... těch hráčů, co přišlo zadarmo už taky budete mít dost.

Reagovat
messi80

Ak to tak je ,súhlasím. Tu ale musíme vziať do úvahy španielske média. Si si istý ze vs3tko to co sa dnes píše je úplná pravda? Môže byť ale aj nemusí.

Reagovat
Damis

Více lidem je z toho klubu zle

Reagovat
drussbarb

Laporta je neštěstí, už aby skončil. Když si vzpomenu, jak vyhrál volby na udržení Messiho, je mi zle. Politik v tom nejhorším slova smyslu

Reagovat
JM

Laportův konec pro vás bude největší posila.

Reagovat
celeb

amaterizmus je celkovy nas vyber trenerov aj prezidentov. Potom z toho vznika takato saskaren, od ktorej dava samozrejme Pep aj Messi ruky prec. Vacsi populizmus, slubovanie nemozneho a ohrnanie nosom nad poctivym a zodpovednym vedenim klubu nez u nas tazko hladat.

Ale saskovanie s neschopnym trenerom tu bolo naposledy pri Valverdem.

Xavi nedaval zmysel od zaciatku, pri katastrofalnych vykonoch, kedy ho uz vsetci hnali tak to zachranil prehlasenim, ze po sezone odide (mal letiet okamzite), nasledne dosral vsetko na co siahol (LM, liga, EC) a Laporta vsetkych sokoval, ze ho predlzi , aby si to teraz rozmyslel ...

To je jednoducho cirkus Barca, co k tomu dodat.

Reagovat
Keboto

Reagovat
Kluivert9

"Barcelona potvrdila Xaviho setrvání. Klíčová je stabilita, tvrdí prezident Laporta"

Ok, tak se podíváme, jak si Laporta tu stabilitu teda představuje

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
drussbarb

Reagovat
guzman

Vyhodí ho za něco co všichni vědí? Po tom co ho přesvědčili aby zůstal? Tak to jo

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
patas92

Laporta už by taky mohl jít do hajzlu

Reagovat
michalbarca

Reagovat
81Tomas

coze? ten spasitel?

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Greaber

Vůbec bych se nedivil, kdyby Barcelona za poslední roky utratila víc než Real

Reagovat
Breze

Porovnanie za poslednych 5 rokov:

1. FC Barcelona: Vydaje 685,84 Mio. €, Prichody 96, Prijmy 526,50 Mio. €, Odchody 96, Net Spend -159,34 Mio. €

2. Real Madrid: Vydaje 601,80 Mio. €, Prichody 68, Prijmy 422,15 Mio. €, Odchody 70, Net spend -179,65 Mio. €

Za 10 rokov:

1. FC Barcelona: Vydaje 1,54 Mrd. €, Prichody 163, Prijmy 1,06 Mrd. €, Odchody 165, Net Spend -485,56 Mio. €

2. Real Madrid: Vydaje 1,06 Mrd. €, Prichody 127, Prijmy 864,50 Mio. €, Odchody 126, Net Spend -198,95 Mio. €

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Kenneth

Jsou to prece chudaci kteri nemaji penize.

Reagovat
Greaber

Reagovat
janinho

uplne vazne nerozumiem tomu ako je mozne ze socios nedali nejaku hromadnu zalobu na Bartomeua a cele to byvale vedenie. to co tam ti narobili, z toho sa proste bude klub spamatavat dekadu a klub s mensou zakladnou po celom svete by to na 100% polozilo. nechapem ako tam cele vedenie zatvaralo oci pred tym co tam stvaral Barto, to proste bilo do oci ze nemoze dobre dopadnut.

Reagovat
icka

Reagovat
drussbarb

To je vážně v prdeli

Reagovat
DelPiero137

Real mal nizsie prijmy ako Barca? Rozdiel az 140M?

Reagovat
Breze

Ano. Prijmy za prestupy.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Largo

Reagovat
PL28

Už to zrušte

Reagovat
Breze

Reagovat
vceradnesazitra

Xavi do Bayernu, Tuchel do Barci

Reagovat
ratusek

A 10Hag?

Reagovat
PL28

Do Juve a Allegri do United

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rich

Osobně bych to viděl takhle a přál to oběma klubům... Hansi Flick do Barcelony a Ten Hag do Bayernu.

Reagovat
Greaber

Jako já chápu, že už vás odmítlo asi 12 trenéru, což teda nikdy nepochopím, ale chtít to zachránit tím, že si přeješ ETH, to mi přijde jako hodně drsný sado maso.

Reagovat
Rich

Hlavní problém je, že vedení Bayernu chce počkat na Kloppa či Alonsa, ale nemají jistotu, že by to jeden z nich skutečně vzal, je to neskutečná komedie... Já vím, že Ten Hag není úspěšný v MU, ale faktem je, že je to kromě Flicka, jediný trenér, který pracoval dříve pro Bayern a ovládá němčinu, čili už jenom z tohoto smyslu by to dávalo...

Ale to dopadne stejně jako ostatní a nakonec se do nové sezóny půjde s rezervním trenérem tipu F. Magath, Streich (hodně nepravděpodobný), Miro Klose nebo Van Bommel...

Reagovat
janinho

podla mna do bayernu nepojde ani klopp ani xabi.

Reagovat
Breze

Klopp mozno aj ano. Xabi v zavislosti od toho, ako sa mu bude darit buducu sezonu a ci Carlo ukonci karieru alebo bude este pokracovat v Reale.

Reagovat
Rich

Něco ti povím, já si třeba nemyslím, že Klopp nebo Alonso jsou vhodní pro Bayern... Kloppa nemám rád a nechci ho... Ale v případě Alonsa? To je scifi... Hned vysvětlím... Když přišel do Leverkusenu, tak získal pravomoci, že bude moc přetvořit tým tak, aby hrál o nejvyšší příčky... Tohle v Bayernu mu nikdy nedají, nikdy... Trenér v Bayernu není hlavní faktor, kdo rozhoduje o přestupech... A to je právě to, proč Alonso pak půjde do Realu nebo do Anglie, protože tam mu budou schopni toto splnit...

Reagovat
imp.

::biggrin: Ach ano, Real Madrid. Instituce znama tim, ze tam prestupech rozhoduje trener.

Reagovat
Mateo16

aj Juni Calafat ma väčší vplyv na prestupy ako Ancelotti

Reagovat
Visca el barca

To je hrozný co se v tom klubu poslední léta děje.

Reagovat
Kenneth

Jakto? Vsechno je v poradku prece ne? Xkrat si tu sam psal ze se ma Laportovi duverovat.

Reagovat
JM

Reagovat
Mishko

Reagovat
misinho7

Reagovat
Visca el barca

Ale vždyť to není jen o něm. Sklidil tu hrůzu především potom šaškovi.

Reagovat
CHONG

Prosím tě, co to zpětvzetí žaloby na La Ligu kvůli CVC a následné hlasování pro zvýšení platu Tebase ze strany Barcelony (pod vedením Laporty)? Nějak ses k tomu pořád nevyjádřil...

Reagovat
drussbarb

Začínám si myslet, že Laporta udržuje kurz po Bartovi

Reagovat
celeb

v prvom rade je to ten, co ten nezodpovedny bohemizmus zacal zavadzat uz pred rokmi, akurat mal stastie na najlepsieho hraca historie a nasledne prevzatie A-cka po Rijkaardovi trenerom B-cka Guardiolom - z ktoreho sa vyklul nakoniec jeden z najuspesnejsich trenerov.

Cely ten triumvirat Laporta, Rosell, Bartomeu je jedna narcisticko-elitarna nezodpovedna populisticka banda.

Reagovat
valloire

Pelé u vás nehrál

Reagovat
celeb

bavime sa o modernom fotbale, nie archeokopanej s kaucukovou loptou ...

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Manik...

Reagovat
icka

Reagovat
JM

Solidní komedie

Jestli byl Bartomeu madridský agent, tak co je potom La

Reagovat
JM

* Laporta

Reagovat
Mastný Chobot

určitý člen ženského rodu

Reagovat
TopinB

Reagovat
JM

Reagovat
sergi

Škoda slov. Robia z toho šaškáreň viac než by sa patrilo. Toto "rozhodovanie" presne vystihuje klub posledných možno 10rokov. Rozhodnutia na rýchlo hala bala, chvíľkové úspechy a podobne.

Hanba sa prehlbuje.

Reagovat
fenixLFC

vezmu allegriho

Reagovat
Truffaldino

Teď mě zrovna napadl jeden tým v Anglii, který by mohl vzít Allegriho ...

Reagovat
fenixLFC

united?

Reagovat
Truffaldino

Vy už máte Slota, takže to zase zůstane na nich.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
kilobyte

https://www.eurofotbal.cz/clanky/real-madrid-mel-podle-deloitte-minulou-sezonu-nejvyssi-prijmy-671369/

V první 4 si 2 trenéři stěžují na nedostatek financí oproti konkurenci. Shodou okolností oba prošli Barcelonou.

Reagovat
GrimeBaller98

Xavi si tim krokem, kdy rekl ze bude koncit, akorat zachranil prdel , vedel ze by ho vyhodili a kdyz pak Barca chytla mesicni formu, tak si to chytre rozmyslel a chce zustat. Ale mel by si uvedomit, ze tim akorat skodi Barce a je potreba novej trener.

Reagovat
Mönchengladbach

Největšího křiváka a ubulence nakonec vyrazí za to, že jednou omylem řekl pravdu.

FC Barcelona v kostce.

Reagovat
ratusek

Můžou říkat, že jsem lhář, když zrovna lžu, když se chystám lhát nebo jsem zrovna dolhal, ale ne, když říkám holou pravdu!

Reagovat
michalbarca

Reagovat
Arnar Resmusonn

Proč si prostě Barcelona s Bayernem nevymění na rok trenéry a bude klid

Reagovat
bbbauch

Reagovat
dextroza_m

Není nějaký apríl ve Špa? To snad už ani nemůžou myslet vážně.

Reagovat
Moshe Dajan

Mno Xavi tak trochu nepřímo naznačil, že Roque je další "KeirrisonMalcom" styl přestupu, tzn. brazilská pračka peněz. Tipoval bych, že Laportu rozpálilo doběla právě tohle, protože obecně o nedostatku financí přece Xavi mluvil každou chvíli, ne?

Reagovat
SunFells

Roque je velký talent, mluví spíš o hráčově netrpělivosti.

Reagovat
Moshe Dajan

Nebyl bych si tím tak jistý. Je možné, že v něm něco je, ale na první i druhý pohled toho moc vidět není. Nějaké sestřihy z brazilských pohárů asi nemá moc cenu brát v potaz, ale popravdě ani tam jsem na něm neviděl nic výjimečného. Jednoduché góly zevnitř vápna, průniky stylem hodím si míč a běžím, většinou zakončené pádem... Teenager za 40 mega by měl být minimálně technicky na špičkové úrovni, což bohužel Roque není, všechno ostatní se dá dohnat.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
misinho7

Reagovat
sensei25

Slabucky trener.Uz vcera bolo neskoro.

Reagovat
Csaplárova past

hádám, že v minulé sezóně jsi to neřekl ani jednou

Reagovat
SunFells

Kdy má Barca další volby prezidenta?

Reagovat
CHONG

Škoda, bude chybět, tak na rozloučenou

Reagovat
Cobolek

Takze nedustojny plac na rozhodci, soupere, travnik a vsechno po kazdem zapase je v souladu s valors katalanskeho vice nez klubu ale rict pravdu uz ne Tomu rikam valors a vice nez klub!

Reagovat
LyEX

asi tak, tých vyjadrení mal Xavi toľko za ktoré sa mohol klub hanbiť, ale on povedal vec, ktorá nie je ani verejným tajomstvom, znížil očakávania fanúšikov a stiahol tlak z vedenia aj hráčov, čiže prvýkrát asi normálne vyjadrenie a oni ho vyrazia

Reagovat
CHONG

Pláč je součástí jejich DNA, pravda nikoliv...

Reagovat
drussbarb

Potom u vás je to kokotismus a růžové víno, líbí?

Reagovat
CHONG

Spíš je mi to jedno

Reagovat
JM

Reagovat
dantetomas

Barcelonu ako klub nejake zenske?

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
herbage

Ono je to ve výsledku jedno. To je jak řešit, kdo bude novej kapelník na Titanicu

Reagovat
Truffaldino

Reagovat
smazaný uživatel

Xavi je fakt nymand. Toho za chvíli nebudou mít rádi ani na jediném místě na světě, kde ho ještě mají rádi - v Barceloně.

Reagovat
Eichel

Skončiť by určite mal, na druhú stranu nie kvôli tomuto. Fakt vyzeráme ako totálny cirkus.

Na čo ho potom ukecávali nech tak veľmi zostane a tvárili sa, źe majú dohodnutý dlhodobý vývoj klubu a podobne.

Rád by som sa v Barce dočkal dňa, kedy nás bude trénovať skutočne dobrý tréner a nebude sa to hádzať niekomu "pretože má Barca DNA".

Celkovo to bolo docela dobré angažmá, ale nevyzerá, že by ten tím ešte dokázal posunúť.

Hlavne nech to potom nedávajú Rafovi. Ak nevedia priniesť top meno tak nech skúsia Pimientu, ak si s ním na komplet nedodrbali vzťahy.

Reagovat
penepi

Najkomickejší klub na svete.

Reagovat
Jordi Alba

Nejlepší by bylo, kdyby poslední zhasnul, ale tam to beztak zkurvil už ten debil, co tam naposledy měnil žárovky.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Ángel di María 22

cirkus

Reagovat
Csaplárova past

Totální kontrast vidět dnešní Real a Barcelonu. Real to tam úplně ovládne tu ligu

Reagovat
Maximm9
Reagovat
valloire

Klauni. Tvrdim to 40 let

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele