čtvrtfinále - 1. zápasy
18.01.2012 22:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

První pohárové Clásico pro Barcelonu

I další El Clásico zvládla lépe Barcelona, která tentokrát zvítězila na Santiago Bernabéu nad domácím Realem Madrid 2:1. Bílý balet se znovu dostal do vedení, už v jedenácté minutě skóroval Cristiano Ronaldo, jenže po přestávce otočili vývoj zápasu Carles Puyol a Eric Abidal. Před odvetou na Nou Campu je na tom co se postupu týče mnohem lépe katalánský celek.

Hodně zajímavou sestavu vymyslel kouč Realu José Mourinho, když nechal jen na lavičce Özila, Marcela i Kaká. Ve tříčlenné záloze tak nastoupili pouze defenzivní hráči - Pepe, Xabi Alonso a Diarra. Ofenzivní trojice však byla pořádně "nabušená", portugalský stratég do ní nasadil Cristiana Ronalda, Gonzala Higuaina a Karima Benzemu. Zajímavostí pak byl také start Hamita Altintopa, který zaujal místo zraněného Arbeloy. Barcelona šla do zápasu v očekávané sestavě, proti ideálnímu rozestavení jen místo Valdése zaujal místo v brance náhradník Pinto.

Začalo se poměrně opatrně, podle očekávání se ale taktovky ihned chopila Barca, která držela míč více na svých kopačkách. Přesto hned z první příležitosti udeřilo na druhé straně, Ronaldo dostal od Benzemy ideální přihrávku do běhu, přesprintoval Piqueho a tvrdou ranou levačkou se trefil přesně mezi nohy Pinta. Vyrovnat mohl okamžitě Iniesta, jeho umístěnou střelu ale vytáhl u pravé tyče včas připravený Casillas. Ten pak měl i velkou dávku štěstí, když Fábregasův nádherný oblouček prodloužil Alexis hlavou jen do břevna.

Ve čtyřiadvacáté minutě znovu dobře zakombinovali Fábregas a Alexis, Carvalho však špičkou kopačky na poslední chvíli dokázal uhasit rodící se samostatný nájezd chilského útočníka. O chvilku později o sobě dal poprvé v utkání výrazněji vědět Lionel Messi, když z levé strany navedl balón do šestnáctky a mířil k bližší tyči, Casillas ale vytáhl míč na roh. Dobrou šanci pak měl i Iniesta, z úhlu ale minul. Závěr prvního poločasu se odehrál bez vážnějšího vzrušení, a tak do šaten odcházel spokojenější domácí Bílý balet.

Do druhého dějství ale vstoupili lépe Blaugranas a v devětačtyřicáté minutě také vyrovnali. Od rohového praporku krásně odcentroval Xavi, Puyol na zadní tyči pláchl Pepemu a umístěnou hlavičkou nedal Casillasovi žádnou šanci. Fábregas pak vymyslel další ze svých geniálních přihrávek za obranu a našel přesně nohu Andrése Iniesty, jeho pohotový volej naštěstí pro Real tečoval Ramos do spojnice břevna a tyče.

V padesáté osmé minutě si Altintop u pravé lajny pohrál s Iniestou a přesným centrem našel hlavu Benzemy, toho ovšem vychytal Pinto. Barca byla nebezpečnější, Xavi posadil balón přesně na hlavu Busquetse, ten ale přestřelil. V sedmasedmdesáté minutě padl klíčový gól s ohledem na celý dvojzápas, dala ho totiž hostující Barcelona. Jinak ne zrovna zářící Messi vykouzlil geniální pas na Abidala, který si jedním dotykem míč zpracoval a druhým ho poslal do sítě.

Real ve snaze o vyrovnání přidal, jenže se mu nedařilo, a tak jeho hráči pomalu začali ztrácet nervy. Na hřišti to jiskřilo, k vidění bylo několik žlutých karet, ostrých soubojů i hloupých simulací. Barcelona zvítězila na půdě Realu Madrid 2:1 a před odvetou má k postupu do semifinále mnohem blíže.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (826)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele