16. kolo
15.01.2023 19:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Goncalo Ramos (© AFP)

Sporting dvakrát vedl, Benfica dvakrát dotáhla - atraktivní lisabonské derby skončilo zaslouženou remízou

Atraktivní podívanou zažili fotbaloví fanoušci v nedělní podvečer na Estádio da Luz. Derby mezi Benficou a Sportingem navzdory všem papírovým předpokladům přineslo vyrovnaný zápas, ve kterém hosté dvakrát vedli, ale domácímu celku se vždy podařilo ztrátu dotáhnout.

Jak už bývá ve vzájemných zápasech těchto celků zvykem, začalo se v rychlém tempu a pro ostrý zákrok nešel žádný z účastníků daleko. Otamendiho žlutý faul v úvodu utkání mohl střelou z přímého kopu potrestat Porro, ale Vlachodimos v bráně domácích byl připraven.

Po vyrovnaném úvodu převzala iniciativu hry Benfica, na které šla poznat lepší sehranost i celková forma. Ve 20. minutě se k míči sám v pokutovém území dostal odchovanec Sportingu v dresu Benficy Joao Mário, ale v dobré pozici trefil jenom brankáře Adána. O minutu později zakončoval mnohem nebezpečněji po průniku obranou Rafa Silva, ale stejně jako jeho kolega narazil pouze na připraveného Adána.

Neproměněné šance mrzely jedny z nejzkušenějších hráčů domácích ještě víc ve 27. minutě. To opět na pravé straně kouzlil Porro, který uvolnil Edwardse, na jehož centr do pokutového území naběhl Trincao. Toho míč ale minul a trefil domácího Baha, což stačilo k otevření skóre zápasu - 0:1.

Vstřelený gól Sportingu ale nezměnil nic na tom, že Benfica byla v prvním poločase lepším týmem. Vyrovnání tak na sebe nechalo čekat pouhých deset minut. Stoper hostů Matheus Reis nezvládl akrobatický pokus o odkopnutí míče, ke kterému se dostal Silva, jenž poslal přesný přízemní centr před bránu na Ramose a ten se ve stoprocentní šanci nemýlil.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy opatrněji než do prvního, ale další důležitý moment zápasu přišel brzy. Mladý stoper Silva srazil v pokutovém území Paulinha a sudí Soares Dias po kontrole videa nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Pedro Gonçalves a přesným zakončením k tyči potvrdil roli kanonýra.

Benfica se ale před vyprodaným domácím stadiónem nevzdávala a obrana Sportingu odhalovala skuliny, kterých by se dalo využít. V 64. minutě po rychlé kombinaci Aursnese s Grimaldem naběhl na přízemního centr druhého jmenovaného Ramos a v podobné pozici jako v prvním poločase opět nepochybil - 2:2.

Obraz hry byl po dalším srovnání skóre vyrovnaný, ale větší údernost ve finální fázi předváděla Benfica. Přesto se obě obrany poučily z předchozích chyb a příliš toho útočníkům nedovolovaly. Asi největší šanci si připsal Mário, jehož střelu z přímého kopu ale Adán v klidu pohlídal. Benfica tak remizovala v lisabonském derby se Sportingem 2:2 a její náskok na čele ligy se ztenčil na 4 body. Sportingu remíza také příliš nepomohla - nachází se na 4. místě se sedmibodovou ztrátou na třetí Porto.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dodavatel dat pro naši jedničku ještě chrápe. Jak si poradí s hcs Benfika-1,5 a přesně o jeden gol????

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele