9. kolo
08.10.2022 19:00 CET
4 : 2
(3:1)

Reportáž

Benfica napravila zaváhání s Vitórií a po divokém výsledku 4:2 přehrála nováčka Rio Ave

Lisabonský celek letos šlape jako dobře namazaný stroj, nicméně ligový duel ze začátku října na půdě Vitórie mu nevyšel, jelikož s ní hrál smírně bez branek a zaznamenal vůbec první ztrátu v Primeira Lize. Nyní však získal již své osmé vítězství z devíti dosavadních duelů, neboť před vlastním publikem nasázel týmu Rio Ave čtyři branky a i přes houževnatý odpor protivníka zvítězil 4:2.

V tabulce se proto udržel na vedoucí příčce se ziskem úctyhodných pětadvaceti bodů a před mistrovským Portem stále drží tříbodový odstup. Hosté naopak nenavázali na minulý skalp Santa Clary (1:0) a nacházejí se na třináctém místě s devíti body. Přitom jasný outsider sobotního utkání začal naprosto fantasticky a po necelých šesti minutách hry se dostal do senzačního vedení zásluhou Fábia Conceiçãa.

Teprve jednadvacetiletý útočník se po rychlém brejku středem hřiště a finální nahrávce z pravé strany od Yakubua zjevil zcela osamocen ve středu šestnáctky lisabonského klubu a svým přízemním obstřelem k levé tyči překonal vyběhnutého brankáře Vlachodimose. Jenomže Benfica vzápětí přepnula na vyšší rychlostní stupeň a ani ne po dvaceti odehraných minutách bleskově otočila vývoj. Ve 13. minutě nejprve vyrovnal Gonçalo Ramos.

Talentovaný jedenadvacetiletý záložník využil naprosto famózní narážečky Fernándeze s Joãem Máriem a po finální zpětné pobídce druhého jmenovaného nemohl minout zcela prázdnou branku z hranice brankového území. Za dalších šest minut vyrobil nevídanou chybu hostující gólman Jhonatan. Ten si po zpětné přihrávce Miguela Baezy chtěl posunout míč do strany, jenomže si ho dal příliš daleko od kopačky a nakonec ho kuriózně umístil do vlastní branky, přičemž si okamžitě mohl sypat popel na hlavu.

Jhonatan krátce po odehrané půlhodině alespoň částečně odčinil toto zaváhání dvěma vynikajícími zákroky, ale svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta se přeci jen uklidnili v nastavení úvodního dějství. Podruhé v tomto zápase skóroval Ramos, který si levým stehnem brilantně zpracoval pas Fernándeze a poté nekompromisně zakončil k bližší tyči - 3:1.

Benfica přidala čtvrtou rozhodující trefu v 62. minutě. Chorvatský forvard Petar Musa (v minulosti hájící barvy Viktorie Žižkov, Slovanu Liberec či Slavie Praha) přišel na trávník po poločasové přestávce a hned poprvé skóroval za lisabonský celek na ligové scéně, neboť prudkou přihrávku Ristiće chladnokrevně nasměroval doprostřed branky za záda bezmocného Jhonatana.

Rio Ave se zhruba deset minut před závěrečným hvizdem zmohlo už jen na snížení, jelikož překrásnou ranou z dobrých pětadvaceti metrů zavěsil ke vzdálenější konstrukci Gonçalo Rodrigues.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele