32. kolo
30.04.2022 20:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Mehdi Taremi (© AFP)

Porto udolalo zachraňující se Vizelu a k titulu mu schází jediný bod

Favorizované Porto se s nováčkem z Vizely trápilo a krátce po změně stran přišlo o dvoubrankový náskok, ovšem pak do závěrečného hvizdu skórovalo ještě dvakrát a díky divoké výhře 4:2 je jen krůček od titulu, na který může dosáhnout po roční pauze. Po kompletním 32. kole zůstává před druhým Sportingem o šest bodů a ve zbývajících dvou kolech mu k návratu na portugalský trůn stačí získat jediný bod.

Hosté se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět a i přes sobotní porážku mají záchranu na dosah. V tuto chvíli se udrželi na čtrnácté pozici s dvaatřiceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Tondely drží celkem solidní pětibodový odstup, k jistotě udržení prvoligové licence potřebují vybojovat reálné dva body. Jasný favorit tohoto střetnutí začal zostra a do vedení se dostal krátce po dvaceti odehraných minutách.

Obrovskou chybu vyrobil brankář Pedro Silva, který otálel s rozehrávkou tak dlouho, až ho obral o míč Evanilson. Ten si následně navedl balón do pokutového území a i z mírného úhlu zavěsil přímo ke vzdálenější konstrukci. FC zvýšilo svůj náskok ve 28. minutě, kdy rozhodčí Manuel Mota nařídil v jeho prospěch pokutový kop za nedovolený zákrok Andersona, ke kterému se vzápětí postavil íránský kanonýr Mehdi Taremi.

Ten si s nabídnutou možností věděl rady a míč po zemi uklidil k pravé tyči do protipohybu bezmocného Pedra Silvy. Hosté to však nezabalili a zhruba deset minut před přestávkou snížili. Vynikající práci odvedl Alexis Méndez, jenž se chytrou kličkou zbavil hned dvou bránících protihráčů a pak svou technickou střelu z více jak pětadvaceti metrů usměrnil do levé šibenice kolem plachtícího gólmana Costy.

Vizela senzačně srovnala čtyři minut po změně stran. Nuno Moreira převzal centr z levého křídla od Igora Juliãa, balón si navedl blíže do středu a i díky nešťastné teči Chancela Mbemby rozvlnil síť. Jenže Porto od tohoto okamžiku přepnulo na vyšší rychlostní stupeň a v 57. minutě opět vedlo. Právě smolař předchozího momentu Mbemba využil precizního pasu z pravé strany od Aquiny a z voleje překonal Pedra Silvu bombou z deseti metrů.

Domácí si následně hlídali těsný náskok a definitivně ho dokázali pojistit pět minut před koncem. Podruhé v tomto střetnutí totiž skóroval Taremi, který sice po střílené přihrávce Francisca Conceiçãa napoprvé nevyzrál na hostujícího strážce, ale svou bleskovou akrobatickou dorážkou přeci jen dopravil míč za brankovou čáru.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele