7. kolo
04.10.2015 21:30 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Sporting CP - Vitória SC Guimarães 5:1

Sporting to konečně dokázal! Svěřenci Jorge Jesúse už dříve potvrdili, že umí vyhrávat, když je potřeba, až doteď to ale byly spíše umolousané výsledky a nervy až do poslední minuty. Dnes proti Guimaraesi však Lvi předvedli ukázkovou exhibici a po výhře 5:1 nadále drží krok s vedoucím Portem. Naopak Vitória už může mluvit o regulérní hluboké krizi..

Sergiu Conceicaovi start do nového angažmá opravdu vůbec nevychází: po domácí prohře v derby s Bragou přišel takovýto ostudný debakl, a co hůře, šlo o výsledek zcela zasloužený. Sporting zápasu jasně dominoval, míč držel po 65% času a měl více střel, i když závěrečných pětatřicet minut hrál po Sarého vyloučení přesilovku. Hodně se dnes ulevilo zejména Islamu Slimanimu; alžírský kanonýr v zelenobílém dresu v posledních zápasech pálil jednu šanci za druhou, až se zdálo, jako by snad zapomněl střílet góly. Dnes veškeré obavy zažehnal, dal totiž hned tři.

Ten první přišel už po dvanácti minutách hry - do té doby se na hřišti nic moc nedělo, Slimani udeřil hned z první šance. Klasicky hlavou, jak je u něj dobrým zvykem; bránili ho dva soupeři, on ale přesto vystoupal nejvýše a usměrnil povedený centr za záda bezbranného Jesúse. O tři minuty později pak Alžířan další gólovku spálil a krátce nato Gutiérrez hlavičkoval do břevna, mohutný tlak Sportingu však záhy přinesl i druhou branku. Hosté totálně zpackali rozehrávku ve vlastní šestnáctce, Montoya předložil míč Gutiérrezovi jako na stříbrném podnose a kolumbijský reprezentant už tentokrát nezaváhal, když obešel Jesúse a zakončoval do prázdné.

Vitória si za celou první půli doslova ani neškrtla. Po změně stran nejprve zaujala neobvyklá věc - výměna zraněného rozhodčího - 'náhradník' Hélder Malheiro však velice rychle ukázal, že s ním nebudou žádné žerty, když v 55. minutě ukázal Boubovi Sarému rovnou červenou kartu za ostrý faul na Martinse. Trest to byl zasloužený, africký záložník hrál po přerušení hry a trefil soupeře kolíky na stojnou nohu. Sporting ani nepotřeboval příliš pobízet a hned tři minuty nato zvyšoval už na 3:0 - Slimani měl spoustu času zpracovat Jeffersonův centr a další přesnou hlavičkou zavěsit.

Vlastně první smysluplnou šanci Guimaraese spálil až v 73. minutě (!) Josué Sá, který po přímém kopu hlavičkoval těsně mimo; to už však hosté prohrávali o čtyři branky. Postaral se o to Adrien Silva, konkrétně jeho dělovka tečovaná do Jesúsova protipohybu bránícím Henriquem. Pátý gól přidali Lvi v 78. minutě: byl u toho opět Jefferson, který dnes přišel ke dvěma asistencím prakticky zadarmo, neboť Slimani byl ve vápně k neudržení. Kouč Conceicao se hodně vztekal: jistě, za stavu 0:4 už pozornost není stoprocentní, ale jak je proboha možné, aby takový útočník - nota bene se dvěma zářezy na kontě - dostal k zakončení tak neuvěřitelné množství prostoru?

Hosté sice ještě dokázali snížit na konečných 1:5, když po rohovém kopu propadl balon na zadní tyč k dorážejícímu Josuému, to je ale pro Conceicaa a jeho muže opravdu chabá útěcha. Nejde ani tak o to, že prohráli na Alvalade (to se stane leckomu), ale vyloženě trapný výkon obrany volá po opravdu razantním zlepšení..

Autor: Dominik Zezula / ojogo.pt

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele