5. kolo
20.09.2015 20:15 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

FC Porto - SL Benfica 1:0

Jediná branka André Andrého rozhodla o tom, že první letošní Clássico těsně ovládlo domácí Porto. Vynikající zprávy zejména pro kouče Julene Lopeteguie, který se tak pomstil Benfice za loňskou domácí porážku 0:2 a zároveň si se svými svěřenci vytvořil na čele slušný náskok.

Benfica přitom cestovala na sever s dobrými výsledky v zádech; ligovou výhru 6:0 nad Belenenses vystřídal triumf 2:0 v Lize mistrů nad Astanou; dnes jí to ovšem nebylo nic platné. Dragoes ukázali, že se od loňska poučili, a Lopetegui teď už snad nebude muset poslouchat řeči o tom, že na tuto úroveň vlastně nemá.

Zpočátku to nicméně vypadalo na pořádné deja-vu. Benfiquistas byli totiž v úvodu lepším týmem, do svého soupeře se pustili s velkou chutí a Kostas Mitroglou mohl hlavou na zadní tyči otevírat skóre. Casillas však odolal. Neuspěl ani hlavičkující Luisão (obě střely přišly po rohových kopech), jehož pokus se pokoušel dorážet opět Mitroglou. Naopak Porto působilo čitelným dojmem, jeho útokům chyběla originalita a kreativní jiskra a zadní čtyřka Benfiky zůstávala dlouho v relativním klidu.

Fotbal se tedy na Dragau hrál v úvodu všelijaký, jenže Clássica byla vždy i o dramatu - a v tomto směru se diváci dnes rozhodně nenudili. Ve 34. minutě obdržel žlutou kartu pravý bek Porta Maxi Pereira, hráč, který v létě přestoupil do týmu rivala po téměř deseti letech v Benfice. Následovala potyčka mezi členy obou týmů. Ještě větší rozbroje pak způsobila situace ze samého závěru první půle.

Domácí obránce Maicon se pokoušel zasáhnout míč ve vzduchu, jeho 'karate' pokus o zpracování však jen těsně minul hlavu nejlepšího ligového střelce Jonáse. Po zaznění píšťalky sudího se všichni seběhli do jednoho klubíčka a vypadalo to, že na hřišti propukne rvačka; zapojily se dokonce i obě lavičky. Maicon byl mezitím odtažen ze hřiště do tunelu.

Ale zpět k fotbalu. Druhé dějství začalo mnohem lépe pro domácí tým, který konečně ukázal, jak se hraje o naději na titul. Zejména Vincent Aboubakar způsoboval hostům hodně problémů. Právě kamerunský šutér trefil v první šanci poločasu excelentní pas André Andrého, hlavičkoval však pouze do tyče. Júlio César na míč nedosáhl.

Tentýž hráč se málem prosadil i v 59. minutě, kdy bylo jasně vidět, čeho je vlastně schopný. Jeho náběh na hostující obranu ukázal velké schopnosti i sebevědomí: Aboubakar se do zadní soupeřovy linie pustil s chutí, vyhnul se Jardelovi, těsně prostrčil míč za Césara, doběhl jej v ostrém úhlu a navzdory pozornosti bránícího Luisaa vystřelil. Byla z toho sice pouze rána do boční sítě, Porto se ale nakonec kýžené trefy přece jen dočkalo.

Lopetegui musel ovšem nejprve provést jednu změnu - Tecatito Corona po 62 minutách uvolnil místo Silvestre Varelovi, a právě reprezentační křídelník se nakonec stal hrdinou celého utkání. Jeho krásná a efektní patička našla nabíhajícího André Andrého, který bez rozpaků vypálil; Júlio César plachtil vzduchem marně. Porto konečně vedlo, a v typické ukázce zápasu, který měla od začátku rozhodnout jediná trefa, svůj náskok už poměrně bez potíží uhájilo.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Hiko

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele