6. kolo
26.09.2014 21:30 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Sporting CP - FC Porto 1:1

Mimořádně vzrušující Clássico se v rámci páteční předehrávky strhlo na stadionu Joseho Alvaladeho. V první půli se možná ještě Porto svezlo na kolotoči a bylo rádo za poločasový stav 1:0; po pauze už ale soupeře vzalo na pořádnou houpačku, pročež utkání ve finále mohlo dopadnout úplně jakkoliv. Těžko jsme si zkrátka mohli přát vybranější způsob otevření šestého kola Primeiry Ligy...

Takový vítr Porto letos ještě ani zdaleka nezažilo. Sporting na svého soupeře doopravdy vlétl bez nejmenší špetky respektu a již po dvou minutách také vedl. Z velké části se o to zasloužil hvězdný Nani, který se nadechl k parádnímu (leč trochu šťastnému) průběhu skrz několik soupeřů, potom adresoval chytrý oblouček do vápna zabíhajícímu Carrillovi a po jeho centru si již levý bek Jonathan Silva věděl rady.

Před týdnem ligový debut a dnes branka v Clássiku, která Porto vůbec poprvé v sezoně postavila před nutnost stahovat nějaké to manko. Manko, které jen tak mimochodem mohlo - či spíše mělo - být velmi brzy mnohem vyšší. Nejprve se na zem musel vrhat Fabiano při střele Joãa Mária, aby posléze tentýž hráč ze zajímavé pozice po dalším nebezpečném centru Carrilla trestuhodně minul.

Mimo několika šancí pro Sporting se pak hlavně rozdávaly žluté karty, když došlo hned na tři v průběhu úvodních 23 minut. Vše se nicméně skutečně odehrávalo pod taktovkou lisabonských a zejména tedy nekompromisního Williama. Porto se za celé úvodní dějství nedostalo vůbec k ničemu; nepočítáme-li tedy jeden vyloženě zoufalý pokus marného oslavence Quaresmy.

Naopak Sporting se ještě po menším polevení nadechl k silnému finiši prvního poločasu, když Nani dvakrát zakončoval sice prudce, ale také přímo doprostřed hostující klece, kde stál připravený Fabiano. Nejdříve to bylo hlavou po centru Jonathana Silvy, vzápětí levačkou po famózním Carrillově proskotačení podél levé postranní čáry.

O přestávce musel přirozeně úřadovat hlavně Julen Lopetegui, a tak se také dělo. Derby předčasně skončilo pro dva zřejmě nejsledovanější muže na straně Porta, 17letého Rúbena Nevese a jediného dračího střelce na Alvalade Ricarda Quaresmu. A tyto změny šli hostům okamžitě k duhu.

Tello okamžitě vytvořil jednu nadějnou minišanci a netrvalo dlouho, než se Porto blýsklo se svou premiérovou tutovkou večera. Tehdy Brahimi nádherně uvolnil Martíneze, který stanul sám před Patríciem, a ten se v rozhodujícím okamžiku, zcela nerozchytán, vytasil s těžkým a opravdu veledůležitým zákrokem.

Porto na každý pád bez rozpaků převzalo iniciativu a v 56. minutě se také šťastnou cestou vrátilo do zápasu. Tello na pravé straně šikovně vystihl náběh Danila a jeho přízemní centr si do sítě srazil sám nemotorný Sarr.

Přesně po hodině hry nažhavené Porto lehce rozhodilo zranění Casemira, které následovala poněkud nezáživná pasáž - a jak se nakonec ukázalo, hotový klid před bouří.

Nejprve mohli ostře sledovaný duel strhnout na svou stranu Leões, za něž promlouval jak Slimani skrze slabší hlavičku vyhlavičkovanou Martinsem Indim, tak Capel se svým dechberoucím halfvolejem po Naniho odvrácené standardce. V tu chvíli, 11 minut před koncem, se horní břevno Fabianovy branky otřáslo jako snad nikdy předtím v poměrně krátké historii Alvalade.

Domácí se dokonce nesměle hlásili i o gól, míč se ale skutečně odrazil před čáru, takže se skóre zcela správně neměnilo. A na řadu se tedy se svým závěrečným proslovem dostali rovněž hosté. To se nejdříve v 83. minutě Rui Patrício naprosto úchvatným skokem vrhl po velmi zdařilé, kroucené ráně Herrery; aby si pak poradil také s o něco rutinnějším produktem následného rohového kopu.

Na samém sklonku utkání se ještě Martínez pokoušel prosadit drzou patičkou, té však cestu zatarasil dobře postavený Maurício. A již uvnitř nastavení potom ranou těsně vedle zakončoval svou slibnou individuální akci Tello.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dám na bookmakery-tip 2

Reagovat
smazaný uživatel

jasna 1.. 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele