30. kolo
26.04.2015 18:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

SL Benfica - FC Porto 0:0

Druhé letošní Clásico se nepovedlo. Napjatě vyhlížený zápas mezi Benfikou a Portem nenabídl prakticky vůbec nic, co by stálo za zmínku; oba týmy měly obrovské problémy vůbec se dostávat do gólových šancí, natož aby někdo gól opravdu vstřelil. Remíza 0:0 nicméně mnohem více vyhovuje domácí Benfice, která si tak prakticky zajistila obhajobu titulu..

Čtyři zápasy před koncem sezony se jí totiž podařilo udržet tříbodový náskok, a vzhledem k tomu, že má nyní s Portem lepší vzájemnou bilanci, ztrácí přístavní celek body efektivně čtyři. Pokud tedy nepotká svěřence Jorgeho Jesúse nevídaný kolaps, měli by si své výsadní místo už pohlídat.

Julen Lopetegui věděl, že po trapném debaklu v Mnichově (1:6) musí jeho Porto předvést v hlavním městě úplně jiný výkon, a přizpůsobil tomu svoji sestavu - nasazení Rúbena Nevese místo zkušeného Ricarda Quaresmy sice překvapilo, odpočinek pro brankáře Fabiana, jednoho z hlavních protagonistů mnichovského "kanára", však nikoli. Mezi tyče se tak postavil starý známý veterán Hélton. Jesús se rozhodl upustit od svého obvyklého taktického módu a nahradit zraněného Salvia Taliscou.

Nepřítomnost Quaresmy se Salviem dávala najevo, že utkání bude dosti opatrné; takovou nudu ale asi diváci přece jen nečekali. V první půli se nestalo nic, pokud tedy nepočítáme nečekanou šanci Martíneze, který po Danilově pasu zaskočeně pálil z dobré pozice nad břevno. Jinak se hrálo prakticky výhradně kolem středového kruhu.

Po změně stran byl herní projev obou týmů mnohem živější, což platí zejména o domácích; zatímco ke konci prvního dějství začalo získávat lehkou převahu Porto, nyní to byla Benfica, kdo držel míč ve své moci a nutil soupeře bránit a číhat na brejky. Teprve v tento okamžik přišel na hřiště Quaresma spolu s Hernanim - což po taktické stránce dávalo smysl.

Reálně ale byl jejich vliv na celkovou podobu utkání mizivý. Domácí Talisca zkoušel zaskočit Héltona střelou z dálky, mířil však přímo do jeho rukavic, zatímco Martínez na druhé straně nedokázal zpracovat Torresův pas. Největší příležitost ve zbytku zápasu měl domácí Fejsa, který deset minut před koncem zblízka pálil příliš vysoko. Zahodil tak vlastně jedinou šanci vystřelit svému týmu vítězství, podle všeho však získaný bod bude Benfice nakonec stačit.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele