26. kolo
21.03.2015 19:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Rio Ave FC - SL Benfica 2:1

V portugalské lize ještě bude pořádně horko! Vedoucí Benfica dnes nezvládla úlohu vysokého favorita a podlehla Rio Ave na jeho půdě 1:2. Nesmírně dramatické utkání nabídlo neuznaný gól, červenou kartu, dvě předčasná střídání, penaltu i vítěznou trefu v 5. minutě nastavení..

Diváci ve Vila do Condo sledovali zápas dvou poločasů - zatímco v tom prvním se hrál spíše nudný fotbal a Benfica šla do brzkého vedení díky ojedinělé šanci Salvia, po změně stran se věci hodně přiostřily. Vyrovnávací trefu vystřelil střídající Ukra z penalty nařízené za ruku Andrease Samarise, a vypadalo to, že s výsledkem 1:1 se oba týmy také rozejdou. V samém závěru však udeřil domácí Yonathan del Valle a strhl vítězství na stranu outsidera. Benfica, která dohrávala v deseti, tak hodila rukavici číhajícímu Portu - to může stáhnout její náskok na čele už na jediný bod.

Rio Ave letos hrálo pohárovou Evropu, je tedy nasnadě, že nejde o žádné "nazdárky"; přesto však bylo překvapivé, jak rychle se dokázali domácí ujmout iniciativy a zatlačit Benficu na vlastní polovinu. Orli se vlastně do prvního náznaku útočné akce dostali až po pěti minutách, ale hned z toho byla vedoucí branka - na pas z hloubi pole si naběhl Salvio, dobře odhadl situaci a zvolil odvážný lob, který zapadl za záda vybíhajícího gólmana.

Ederson tak inkasoval hned z první střely na bránu, v další situaci - při nebezpečném centru Talisky - však už obstál. Jinak ale hráli domácí nečekaně odvážně a v 19. minutě dokonce vstřelili vyrovnávací branku, jenže z viditelného ofsajdu. Dalo by se říct, že Štěstěna hrála v prvním dějství s Benfikou; nejenže si Orli vedení příliš nezasloužili, ale Rio Ave navíc přišlo krátce po sobě hned o dva zraněné hráče. Hřiště tak mezi 36. a 38. minutou museli opustit Marcelo a Ahmed Hassan, nahradili je Gouano a Ukra.

Ve druhé půli se tempo utkání výrazně zvedlo a iniciativu podle očekávání převzala vedoucí Benfica. Její tlak však byl dosti bezzubý, naopak Rio Ave ukázalo, že umí pořádně zahrozit - v 63. minutě dokonce trefilo tyč. V tu chvíli už na hřišti hořely vášně, jak dokládají kumulující se žluté karty; během pouhých deseti minut byli za své fauly "odměněni" domácí Ukra a hostující Pizzi, a vše kulminovalo v 72. minutě, kdy Samaris zahrál ve vápně rukou a právě Ukra z nařízené penalty srovnal na 1:1.

Benfica mohla v závěru strhnout zápas na svou stranu, Lima však po vynikajícím Johnově pasu v zakončení nepochopitelně selhal. A hosté toho brzy litovali - v 85. minutě totiž přišli o vyloučeného Luisaa, který těsně před vápnem srazil k zemi pronikajícího soupeře, načež v nastavení inkasovali druhý direkt. Del Valle zakončil individuální akci po levém křídle přesnou střelou k Césarově vzdálenější tyči, dokonale tak eliminoval závěrečný tlak Orlů a vystřelil svému týmu cenné vítězství.

Autor: Dominik Zezula / onlajny.com, abola.pt

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0-2 Lima

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele