13. kolo
14.12.2014 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

FC Porto - SL Benfica 0:2

Sice je teprve polovina prosince, ale v Portugalsku už je o titulu dost možná rozhodnuto. První letošní O Clásico totiž ovládla hostující Benfica, která v Portu triumfovala poprvé od sezony 2005/06. Výhru 2:0 zařídil dvěma brankami brazilský útočník Lima, domácí však mohou žehrat zejména na vlastní chyby v obraně..

Draci měli ideální příležitost vývoj soutěže zdramatizovat - před výkopem totiž ztráceli na Benficu právě tři body. Clásico se navíc hrálo po posledním kole skupinových zápasů Ligy mistrů, kde Porto svoji skupinu vyhrálo, kdežto Benfica skončila poslední. Jenže Lima nakonec rozhodl jinak a jeho branky ze 36. a 55. minuty poslaly tým z hlavního města do šestibodového trháku. Lima, který poprvé skóroval po Pereirově autu a podruhé z jednoduché dorážky, tak vyhrál souboj s Jacksonem Martínezem na druhé straně; Kolumbijec pouze dvakrát trefil brankovou konstrukci.

Sám úspěšný střelec ihned po zápase odmítal přílišnou euforii, když prohlásil: "Nic ještě není rozhodnuto. Musíme bojovat dále jako doposud, přistupovat ke každému zápasu stejně jako ke Clásicu." Konec ligy je ještě skutečně daleko, nicméně Porto, které dnes prohrálo vůbec poprvé v ligové sezoně, se v současnosti musí spíše ohlížet přes rameno než pošilhávat po čele tabulky.

Neznamená to však, že by svěřenci Julena Lopeteguie dnešní zápas nějak odflákli - naopak, úvodní půlhodinu hry byli lepším týmem, a když potom inkasovali první gól, bylo to pro všechny velké překvapení; diváci spíše očekávali, že branka padne do Césarovy sítě. Pereirův dlouhý aut však dokonale zaskočil rozhozenou portskou defenzivu a míč se odrazil ke kopačkám Limy, který z bezprostřední blízkosti nezaváhal.

Hostujícím příznivcům se hodně oddechlo; v tu chvíli už totiž přežili dvě krizové situace. Nejprve se ke střele z levé strany probil Héctor Herrera, ale skvělou šanci zahodil, poté Júlio César fantastickým zákrokem obral o gól nešťastného Jacksona. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1. Místo aby však domácí zkonsolidovali síly a po změně stran soupeře opět zatlačili, přišel pojišťující gól na druhé straně - a opět si za to portští mohli sami. Konkrétně gólman Fabiano, který neudržel Taliskovu přízemní ránu a Lima tak opět pohodlně dorážel do sítě.

V závěrečné půlhodině téměř 50 tisíc duší v ochozech zaplněného Dragaa sledovalo jakýsi imaginární souboj Jacksona se smůlou - který kolumbijský forvard nakonec prohrál. Nejprve sice dostal míč do sítě, ale branka nebyla uznána pro ofsajd, poté hlavou trefil z bezprostřední blízkosti ve stoprocentní šanci břevno. Neschopnost nejlepšího domácího útočníka přetavit dobrou hru jeho týmu v kýžené góly tak nakonec Porto stála důležité body. Co hůře, Benfica už dříve vyřadila Draky z obou domácích pohárů a je na nejlepší cestě získat domácí treble..

Autor: Dominik Zezula / abola.pt, ojogo.pt, goal.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-1

Reagovat
smazaný uživatel

1-3

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele