15. kolo
12.01.2014 17:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

SL Benfica - FC Porto 2:0

Benfica poprvé od prosince 2009 zvládla domácí O Clássico! Mizernou bilanci s úhlavním rivalem z Porta si přitom napravila ve velkém stylu. Její brzy nabyté vedení nebylo vlastně nikdy v pořádném ohrožení; mimo jiné díky dalšímu spolehlivému výkonu Nemanji Matiće, o jehož startu se v rámci předzápasových spekulací o odchodu do Chelsea zuřivě pochybovalo...

Fotbalisty na Estádiu da Luz přivítal poměrně hustý, intenzivní déšť, což byl také důvod pozdějšího Fernandova přezouvání kopaček. Přesto byly počáteční minuty spíše tím zajímavějším na první půli. Martínez se hladově dral k zakončení z velké blízkosti již v 10. minutě, na nízký centr z pravé strany ale těsně nedosáhl. A ihned nato Hélton na druhé straně vymyslel šokující rozehrávku v 10. minutě, také domácí však netrestali.

Jakmile se ostře sledovaná bitva dostala do stádia, kdy se měly obě strany v poklidu vytasit se svými zbraněmi, vyšlo najevo, že Porto vlastně žádnou nedisponuje. Středová trojice toho směrem dopředu dle očekávání mnoho nevymyslela, pokoušela se spíš jen rozbíhat útočný trojzubec pomocí dlouhých nákopů. Lisabonští Orli se zkrátka bránili ve velké pohodě; až zarážející pohodě na to, o jak velký zápas šlo. A to platilo i pro děj za nepříznivého stavu, který určila již 13. minuta.

Tehdy s pěknou uličkou přišel Lazar Marković a Rodrigo podél bližší pravé tyčky nekompromisně prostřelil Héltona. Přitom pokud bychom se měli řídit jmenovkami na dresech lisabonských, byla to vlastně všechno čistě Eusébiova práce - právě na počest nedávno zesnulé legendy Benfiky a celého portugalského fotbalu si dnes totiž kompletní domácí jedenáctka navlékla trikoty s nápisem Eusébio (a samozřejmě vlastním číslem, aby ta identifikace nepokulhávala úplně).

Jak už bylo naznačeno, reakce Porta na inkasovanou branku rozhodně nebyla z těch adekvátních. Hélton naopak ještě ve 35. minutě musel výborně přečíst situaci, aby na poslední chvíli zakopával míč do autu zpod kopaček dravého Limy. Dragões si největší příležitost schovali až pro závěrečné sekundy úvodní části, když Martínez z jasného (leč neodmávaného) ofsajdu nedokázal rutinně doklepnout do sítě přízemní centr Licá.

Druhý poločas začal ve zběsilém tempu. V 50. minutě kopal Lucho standardku z velmi zajímavé pozice, jeho úmysly ovšem výtečně přečetl Oblak a v důsledku tak neměl větší problémy s likvidací. Benfica ihned záhy odpověděla zajímavým přečíslením 4 na 3, které provětráním Héltonových rukavic zakončil Marković. A v divokém úvodu do druhé části se zvesela pokračovalo; nadále před brankou Porta.

Tam také vzápětí hřmělo. Nejprve hřímali sami fotbalisté Benfiky, kteří se po hlavičce Matiće zřejmě právem dožadovali odpískání ruky Alexe Sandra. Nakonec je to ale mrzet nijak nemuselo. Hned následný roh z druhé strany totiž vyústil v gólovou hlavičku Garaye, jenž se prosadil i v hustém chumlu protivníků včetně poněkud zbrklého gólmana Héltona - 53. minuta, 2:0.

Porto další změnu skóre neneslo úplně hladce, což potvrdil zejména Martínez svým vzteklým strčením do soupeře zcela mimo hru. Kolumbijský snajpr posléze obdržel pouze žlutou kartu, což si aktéři evidentně vyložili zhruba tak, že je odteď povoleno naprosto všechno. Následovaly tudíž další ostré střety a vášnivé protesty; zkrátka nulová tolerance platila.

Rozhození Dragões pak měli poměrně daleko k vyrovnání; a brzy mohli mít ještě dále, kdyby Rodrigo závěrem sólového úniku trestuhodně nepřestřelil. Ve zbytku zápasu to pak rovněž nevypadalo, že by ještě Porto mělo průběh derby zamotat. Naopak si ještě k jedné nebezpečnější hlavičce naskočil Matić. Hladkou cestu za vítězstvím v závěru Benfice tolik nezkomplikovalo ani nucené stažení stopera-hrdiny Garaye.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

4:4

Reagovat
Hiko

čekáš hody?

Reagovat
smazaný uživatel

trosku sem pridal ale myslim ze urcite aspon 3 goly padnou jak nad tim zapasem premyslim tak nakonec trochu favorizuju Benficu

Reagovat
Hiko

plichtu berem - 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele