12. kolo
08.12.2013 18:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Gil Vicente FC - Sporting CP 0:2

Sporting slaví! Díky výhře 2:0 na hřišti Gil Vicente vystoupali Lvi na samé čelo tabulky, což se jim povedlo poprvé od 15. ledna 2005. Nový lídr podal naprosto suverénní výkon, který dvěma brankami přetavil ve vítězství nezastavitelný Fredy Montero. Sporting má nyní dvoubodový náskok na duo Porto - Benfica.

Pokud hledáme důvody za nečekaně rychlým vzestupem loni se trápícího celku, je třeba začít u osoby nového prezidenta Bruna de Carvalha - to on se rozhodl nahradit neuvážené nakupování cizích hráčů důrazem na větší rozvoj slavné lokální akademie, a tento krok se ukazuje jako stoprocentně správný. Hned šest borců z dnešní základní sestavy byli odchovanci Sportingu, a to včetně dominantního záložního tria William Carvalho - Adrien Silva - André Martins.

Právě skvělá kontrola nad středem hřiště umožňovala Lvům od začátku diktovat tempo hry, a vedoucí branka v 19. minutě tak byla naprosto zasloužená - Cédrikův střílený pas, s nímž si neporadil bránící Gabriel, propadl až k Monterovi, jehož zkušené zakončení dalo jasně najevo, kdo že si to dnes odveze všechny tři body. Hráči Gil Vicente skutečně nevypadali, že by se jim mělo podařit vyrovnat; naopak, ještě v první půli je dvěma hlavičkami vystrašil André Martins.

Jestliže po obrátce došlo k nějaké změně, byl to ještě větší tlak Sportingu, a Wilson Eduardo zahodil v 53. minutě jasnou gólovku poté, co ho domácí obrana zapomněla vystavit do ofsajdu; záložník se tak dostal přímo před osamoceného gólmana Adriana, ale pálil trestuhodně vysoko. Na druhé straně se pak konečně osmělil i domácí tým - brankář Rui Patrício musel zasahovat proti střele Paulinha, a když Avtova rána po teči prolétla jen těsně vedle tyče, zdálo se, že by Lvi mohli zahozených šancí litovat. Jakoukoliv naději však pohřbil Pécks, jehož zákrok na Williamův kotník byl po právu oceněn červenou kartou.

Jakmile Gil Vicente hrálo v deseti, nebylo už vůbec o čem pochybovat; druhá branka tak nemohla překvapit vůbec nikoho. Vymyslel ji Diego Capel, který v protiútoku potáhl míč na pravém křídle a nacentroval doprostřed; brankář Adriano sice míč s vypětím sil vyrazil, ale pouze k nohám nabíhajícího Montera, pro nějž nebyl problém dorážet do prázdné. Zbytek utkání se tak už prakticky pouze dohrával - ačkoliv šance Brita na domácí a Roja na hostující straně nebyly úplně bez potenciálu.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
noustres

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele