9. kolo
11.11.2012 21:15 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Sporting CP - SC Braga 1:0

Sporting ukončil osmizápasovou šňůru bez vítězství zrovna prostřednictvím jednoho z těch těžších duelů. Střetnutí s koučem Josém Peseirem, který dříve Sporting rok trénoval, rozhodl gólem Ricky Van Wolfswinkel, především ale výkonem brankář Rui Patrício. Ten hned čtyřmi skvostnými zákroky potvrdil svůj status nejlepšího golmana v zemi.

Kapacita 50tisícového Alvalade dnes nebyla využita ani z poloviny - což lze brát jako smutné vyjádření současného rozpoložení SCP. Nicméně i toto malé množství párů očí se rozhodli domácí fotbalisté potěšit hned zkraje zápasu. Jakmile Rui Patrício v úvodní minutě dobře zareagoval na Alanův pokus z těžkého úhlu, slavilo se na druhé straně. Van Wolfswinkel ve čtvrté minutě prokázal dobrý výběr místa v šestnáctce, když si na přední tyč doběhl pro Dierův přízemní centr a usměrnil jej za Betova záda.

Franky Vercauteren stále teprve poznává nový kádr, takže sestavu obměnil hned na pěti postech a především vyzkoušel jinačí podobu útočné vozby - mladíky Jeffréna s Labyadem, potažmo kreativce Izmajlova, nahradili Carrillo, Pranjić či Diego Capel. A právě tito tři měli ve spolupráci s hrotovým útočníkem Van Wolfswinkelem na svědomí veškeré nebezpečenství, kterému soupeř v tomto utkání čelil.

Mladík Carrillo osvědčil nevyzpytatelnou dynamiku svého lehce pavoučího těla třeba v 28. minutě, když po chvilce motání hlav protivníků krásně načasoval kolmici pro Van Wolfswinkela. Ten však nenabíhal na brankáře Bragy v ideálním úhlu, takže mu nakonec akorát nastřelil položenou pravou nohu. Bystrou pravačkou mimochodem Beto vykopával také Capelův pokus po dalším z úniků, a to již ve druhém dějství.

Na sklonku toho prvního ještě jednou čelil Eliasovi, kterého ke zvýšení náskoku vyzval Van Wolfswinkel. Středního záložníka Sportingu od skórování odradil akorát včasný Betův výběh a brutálně zmenšený střelecký úhel. Naproti tomu Rui Patrício se do přestávky činil proti prudké hlavičce Édera, kterou odrazil kočičím skokem.

Lisabonští se snažili většinu času neustále napadat a zdvojovat, ne-li ztrojovat soupeře. S tím se ale zákonitě pojil postupný úbytek sil a tedy i hostující pozvolné přebírání iniciativy. Snaha Bragy přitom vrcholila někdy kolem 77. minuty. Tehdy zvláště ve vzduchu takřka nehlídatelný Éder užuž slavil gól, který elitní evropský arbitr Pedro Proença bůhvíproč anuloval.

Do té doby ještě Heldér Barbosa po zasekávačce nedokázal umístit svou střelu ani zdaleka ideálně, raketovou střelou se blýskl Viana a ještě jedna hlavička Édera mířila pro změnu nad břevno. Ze vzduchu přitom Braga nehrozila jen skrze Édera, což domácí naplno pocítili v 90. minutě. V tu chvíli Alan sice nehlavičkoval přesně, avšak do jeho projektilu zhruba dva tři metry od brankové čáry sáhl Douglão a Rui Patrício se musel vytasit s reakcí jak z jiné planety.

Reflex reprezentační jedničky dnes vážně neměl chybu - to hlavně díky němu Lvi uhájili těsný náskok. Potažmo díky dobře postaveným tyčím, tu pravou ještě parádním halfvolejem stihl rozezvučet Alan.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Hiko

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
noustres

hodně luckerská výhra

Reagovat
smazaný uživatel

Z jakého důvodu Éderův gól neplatil? Domnělý ofsajd, nebo nedovolný zákrok?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele