12. kolo
15.12.2012 21:30 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

SL Benfica - CS Marítimo 4:1

Dlouho předlouho se mužstvo z Funchalu statečně bránilo Benfice. Před poloprázdným Estádiem da Luz mu nakonec podtrhl nohy vlastní hráč - za Robergeův červený nesmysl pykalo celé Marítimo třemi brankami v rozmezí bezmála 25 minut.

Do úvodních šesti minut Benfica vtěsnala čtyři neúspěšné rohové kopy či dva zajímavé pasy Oly Johna do pokutového území - začalo se tedy zostra. A pro pořádek: nepokračovalo se nikterak volněji. Ve 14. minutě kupříkladu Salvio prohrál svůj vnitřní boj, když se před převzetím delikátního balonu za obranu příliš dlouho rozhodoval mezi zpracováním a vystřelením z voleje. Nakonec si vybral něco mezi. Naproti tomu jeho kolega Rodrigo Lima už později naprosto konkrétně hlavičkoval po Cardozově centru a brankáře Ricarda už poprvé přiměl k těžšímu zákroku.

Ještě o něco hůře to dopadlo, když si oba útočníci v červeném vyměnili role. Cardozovi totiž po pěkné zpětné přihrávce Limy rána vůbec nesedla, ačkoliv Paraguaycovo umístění ve vápně soupeře nemělo daleko k ideálu. A tak došlo na úplnou senzaci. Ve 25. minutě zahrávali domácí standardku a jeden ze dvou hráčů, kteří na ni číhali z menšího postavení mimo hru, dokonale využil neobratného počínání obránce Benfiky. Jmenovitě se mezi střelce zapsal střední záložník Rodrigo António.

Orli dnes v žádném případě neměli střeleckou. O tom se diváci znovu přesvědčili ve 32. minutě, když z kroku, ale zároveň z dobré pozice hodně nepřesně pálil pravý bek Maxi Pereira. Nic nezachránily ani oprávněné protesty žádající alespoň roh, i bez teče by šlo o dosti zoufalý pokus.

I přes veškeré trápení se nicméně zdálo být otázkou času, kdy dojde na vyrovnání. A vskutku. Óscar Cardozo sice nejprve naprosto selhal tváří v tvář Ricardovi, který si jej vychutnal hbitou levou nohou, ovšem napodruhé už byla brankářská dvojka Marítima bezmocná. Ola John zleva centroval, Salvio napříč vápnem sklepával a Cardozo vše u tyče bez problémů uzavřel - 34. minuta, 1:1.

Opětovně srovnaný stav byl pro Marítimo alespoň do přestávky zárukou relativního klidu, což okamžitě po přestávce nezměnil ani nově příchozí Pérez ani nikdo z jeho parťáků. Skóre se znovu mohlo měnit leda s 51. minutou, když John perfektně posadil míč na hlavu Limy, ten ji však nezvládl stočit do opravdu nebezpečné polohy. Mimoto se Benfica nezvykle trápila v rozehře, hostům odskakovaly míče od nohou, nevycházely jim projekty jakéhokoliv charakteru.

Pomoci jim proto musel domácí fotbalista Roberge, který si nechal centr z rohu dopadnout na pravou ruku, uviděl druhou žlutou kartu a Óscar Cardozo? Ten se z penaltových puntíků prostě nemýlí. V 66. minutě šla Benfica do vedení a mělo jí čekat pohodových 20 minut a kousek.

Což se začalo naplňovat, než byste řekli švec. Ještě v 69. minutě totiž Cardozo završil hattrick, když se k němu šťastně odrazila zablokovaná střela Limy. Na počátku všeho neštěstí stálo zaváhání brankáře Ricarda. Dál už se v Lisabonu nic moc nedělo, jen se v 87. minutě vestoje tleskalo odcházejícímu Óscaru Cardozovi, muži zápasu, a také posléze příchozímu Rodrigovi, který ještě stihl po hlavičkované přihrávce Melgareja narušit Paraguaycovu hegemonii v zápise o střelcích utkání.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Hiko

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele