7. kolo
28.10.2012 21:15 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Estoril Praia - FC Porto 1:2

Na lisabonském předměstí se v napínavém duelu utkali loňští šampióni obou portugalských profesionálních soutěží - nejvyšší Primeiru ovládli hosté z Porta, zatímco domácí Estoril Praia triumfoval v druhé lize. Na Estádio António Coimbra da Mota vládla výborná atmosféra - domácí fanoušci nechtěli dopustit třetí porážku v řadě.

Porto však bylo jasným favoritem utkání, což se projevilo už po dvou minutách hry, když Varelova křížná rána jen těsně minula tyč. Domácí se však rychle oklepali a začali zlobit z protiútoků, přičemž jejich taktikou bylo co nejvíce využívat rohové kopy. A tato strategie se vyplatila hned v 10. minutě, kdy se Estoril dostal do šokujícího vedení - hostující obrana neuhlídala na bližší tyči stojícího Licá, který tak mohl předložit nabídku ke skórování rovněž volnému Vitóriovi.

Porto si takový vývoj věcí nechtělo nechat líbit a trochu utáhlo ofenzivní šrouby; aktivní byli zejména Varela a James Rodríguez, ale když měli hosté dotáhnout útok do finální fáze, selhávali. Ve 23. minutě měl dobrou možnost k vyrovnání Otamendi, zpracoval Martínezovu hlavičku letící napříč vápnem, ale svoji střelu opřel pouze do brankové konstrukce.

Zbytek první půle se nesl ve stereotypním duchu bezzubých útoků Porta, které se tříštily o dobrou domácí defenzivu. Svěřenci kouče Marca Silvy měli pouze třetinové držení míče, ale jejich taktika jim vycházela - obhájce titulu se ne a ne dostat do gólové šance.

Ať už trenér Vítor Pereira řekl svým svěřencům o poločasové pauze cokoliv, svůj efekt to evidentně přineslo. Porto hrálo po obrátce mnohem přímočařeji a bylo nebezpečnější, což vyústilo v souvislý tlak, pod nímž obrana Estorilu pomalu přestávala stíhat. Vyrovnání se hosté dočkali těsně před hodinou hry po akci Jacksona Martíneze, který se prohnal kolem Ricarda Nascimenta a vyslal skvělý centr na Varelu, kterému tak stačilo pouze nastavit hlavu.

Martínez, jakkoliv neefektivní v první půli, byl hlavním strůjcem obratu. Pouhé tři minuty po vyrovnávací brance totiž přidal k asistenci i vítězný gól - vše odstartoval přímým kopem James Rodríguez, respektive jeho výborný pas. Martínez se bleskově zorientoval, přeskočil své dva strážce a hlavou uklidil míč za záda domácího gólmana.

Porto mohlo vyhrát i vyšším rozdílem, ale další hlavička kolumbijského hrdiny bůhvíjak skončila nad břevnem, přestože před ním zívala prázdná brána. To však favorita příliš nerozhodilo; celou druhou půli jasně kontroloval hru, Estoril se už k ničemu nedostal. Tým z druhého největšího portugalského města tak bodově dohnal Benfiku a i nadále se s ní dělí o první příčku.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele