27. kolo
29.04.2013 21:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

CS Marítimo - SL Benfica 1:2

Je v Portugalsku rozhodnuto? Dost možná - Benfica totiž po lisabonském derby zvládla i druhou zatěžkávací zkoušku, když vyválčila tři body v Madeiře, a momentálně to nevypadá, že by ji Porto na prvním místě mohlo ještě dostihnout.

Žádná exhibice se sice nekonala, ale jedna penalta a jeden vlastní gól stačily k výhře 2:1. Marítimo hrálo dobře a za stavu 0:1 dokázalo ze hry vyrovnat, jenže po pauze zapnuli Orli vyšší výkonnostní stupeň a nakonec dotáhli zápas do úspěšného konce (a důležitost tohoto vítězství potvrzuje i fakt, že ostrované předtím doma nepadli více než půl roku). Pokud Benfica vyhraje dva ze tří zbývajících zápasů, může slavit titul.

Jestliže si však domácí dělali nějaké naděje na brzké zaskočení favorita, rozplynuly se už po pěti minutách - Márcio Rosário totiž ve vápně nešikovně fauloval Limu, a rozhodčí neměl jinou možnost než odpískat penaltu, k níž se postavil sám postižený a zkušeně poslal gólmana na druhou stranu.

Ukázalo se však, že brzký gól Benficu spíše uspal, a na hřišti začalo pomalu dominovat Marítimo; celý zbytek první půle se tak odehrával podle domácích not. Už v 8. minutě mohl Rosário napravit svoji chybu, když dokázal z přímého kopu obstřelit zeď, ale napálil pouze tyč; Artur Moraes se za míčem jen ohlížel.

Efektivnější se ukázaly být hrozby Igora Rossiho - brazilský záložník sice nejprve hlavičkoval pouze do Artura, ale napodruhé už v pádu hlavou trefil přesně do rohu hostující brány. Mezi obě situace se ještě vklínila nebezpečná střela Samiho, která byla lisabonskou obranou odvrácena těsně mimo tři tyče.

Ve druhé půli však jako by si favorit uvědomil, že stav 1:1 mu vlastně nestačí, a začal tlačit; Rodrigo pálil mimo, a Lima nešťastně trefil dvakrát za sebou pouze tyč. Útočné snahy hostů následně podpořil ještě Cardozo, který se připojil k oběma stávajícím útočníkům, a obrana Marítima měla plné ruce práce; pouze obětavé blokování střel zabraňovalo nově vzniklému ofenzivnímu trojzubci dosáhnout svého cíle.

Až když už se na lavičku hostí začala vkrádat povážlivá nervozita, přišlo finální rozuzlení - po 72 minutách hry nasprintoval po křídle Salvio a poslal střílený centr do vápna, jemuž se do cesty nešťastně připletl Rossi a srazil jej za záda vlastního gólmana. Domácí lodivod Pedro Martins ještě v samém závěru třikrát vystřídal za ofenzivní hráče, ale jeho svěřenci už sebevědomě dohrávající Benfiku ohrozit nedokázali.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Hiko

1:1, ať to ještě zdramatizujeme

Reagovat
randi

1:2 a Benfica odskočí na 4 bodový náskok :))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele