27. kolo
07.11.2010 12:00 CET
2 : 5
(2:2)

Reportáž

Sibir Novosibirsk - Zenit Petrohrad 2:5

Sibir Novosibirsk vedl se Zenitem Petrohrad 2:0 a více než hodinu hry držel s favoritem krok. Nakonec ale hosté strhli vedení na svou stranu a vyhráli vysoko 5:2. Domácí Orli si prohrou nejspíš stvrdili sestup do druhé ligy.

Proti sobě se postavily dva týmy z úplně odlišných pólů tabulky. Zatímco Zenit má na dosah titul, Sibir sestup do nižší soutěže. Nejlepší útok se postavil proti nejhorší obraně Premier Ligy. A tak dále...Novosibirsk měl jednou z posledních šancí přiblížit se záchraně, pokud by dnes Orli prohráli, museli by všechny zbývající utkání vyhrát a ani to by nemuselo stačit. Zenit je v podobné situaci, s tím rozdílem, že má mnohem příjemnější starosti. Každé vítězství ho výrazně přibližuje k ligovému titulu.

V brance Sibiru se neobjevil zraněný Petr Vašek, toho nahradil Polák Wojciech Kowalewski, který byl hlavním terčem kritiky fanoušků v úvodu sezony, kdy zavinil mnoho branek. Na marodce Novosibirsku byli i Buchrjakov, Vasiljev a Zinovjev. Trenér Zenitu Spalletti nemohl počítat s Hubočanem a Širokovem, ale lídr soutěže má natolik široký kádr, že nahradit tyto hráče nebyl žádný problém.

Zenit přiletěl do Novosibirsku v noci před zápasem a hráči hostů očividně neměli čas se aklimatizovat na nové časové pásmo. Již ve 2. minutě Nagibin střelou z dálky překvapil chybujícího Ževnova a otevřel skóre - 1:0. Další ránu uštědřil Zenitu polský útočník Grzelak, když využil zaspání obránce Lombaertse při snaze vystavit Sibir do ofsajdu a překonal Ževnova - 2:0.

Petrohrad dvoubrankové manko probudilo. Ve 13. minutě Danny fantasticky patičkou vysunul Bystrova a ten chladnokrevně překonal Kowalewského a snížil na 1:2. Uběhly dvě minuty a Joseph-Reinette si vsítil vlastní branku - 2:2. Zbytek druhého poločasu se odehrál na půlce Sibiru, jen občas domácí ohrozili Ževnova střelou z dálky. Petrohradu nebyla uznána branka pro ofsajd, v kterém se nacházel zakončující Lombaerts. Do poločasového hvizdu měl Zenit několik dobrých příležitostí strhnout vedení na svoji stranu, ale buď Orly zachránil Kowalewski, nebo duchapřítomní zadáci.

Do druhého poločasu udělal trenér Sibiru jednu změnu. Místo Degtjareva se dostal na hřiště Čech Tomáš Čížek. Tento fotbalista letos vsítil čtyři branky a připsal si šest asistencí, proti silným týmům, ale kvůli horší fyzické kondici začíná na lavičce. První šanci druhého poločasu měli hosté, střelu Grzelaka zneškodnil Ževnov. Poté Petrohrad uzamkl Sibir před vlastní brankou, ale koncentrovaný nováček hodně dlouho nedovolil týmu kouče Spallettiho vypracovat si nějaký vážnější moment.

Až v 61. minutě se Zenitu podařilo překonat obrannou tvrz Novosibirsku a skončilo to gólem. Zyrjanov si pohrál s dvěma zadáky domácího týmu a perfektně přihrál před branku Dannymu a Portugalec nemohl nedat - 2:3. Hned na to dal nádherného "angličana" po zpětné přihrávce Lazoviće záložník Sergej Semak - 2:4. V 67. minutě Lazović po nacvičeném trestnému kopu našel na hranici šestnáctky Aňukova a pravý obránce Zenitu zvýšil na 2:5 pro hosty. Za šest minut dal Petrohrad tři branky.

Kriušenko poslal do hry Beljajeva s Antipenkem, ale na změny už bylo příliš pozdě. Orli se do konce zápasu zmohli jen na nastřelenou tyč a následnou dorážku nad branku. Sibir se loučí s elitní ruskou soutěží a my budeme doufat, že toto sympatické mužstvo se příští rok vrátí zpět, ale s lepší defenzívou. Zenit je blízko druhému titulu v historii, zlatý zápas může odehrát už uprostřed týdne proti CSKA Moskva.

Autor: David Kubáň / championat.ru

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele