20. kolo
30.08.2009 14:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Spartak Moskva - Rubin Kazaň 0:3

Rubin Kazaň udělal významný krůček směrem k obhajobě titulu, svěřenci Kurbana Berdyjeva v přímém souboji o průběžné první místo porazili Spartak Moskva 3:0 a deset kolo před koncem mají na čele tabulky čtyřbodový náskok.

Souboj dvou největších kandidátů na ligový titul se uskutečnil v Lužnikách, Spartak Moskva přivítal Rubin Kazaň. Oba celky měly před zápasem skvělou formu a od sebe je dělil jen bod. Zatímco hostující Kazaň nastoupila v nejsilnější sestavě, Spartaku chyběl jeden z tahounů Vladimir Bystrov, který se upsal Zenitu a obvyklí členové základní sestavy Stranzl, Sajenko a Ibson.

Jestliže minulý rok Kazaň přenechávala iniciativu soupeři a hrozila z brejků, letos hraje mistr úplně jiný, mnohem aktivnější fotbal. Přesvědčili se o tom od úvodního hvizdu hráči Spartaku, které Ruby dostalo pod tlak. Mužstvo z hlavního města Tatarstánu hrozilo ze svých tradičně nebezpečných standardních situací, po rohu Ansaldiho hlavičkoval Bucharov, ale na čáre zachránil červenobílé Bojarincev. Těsně vedle pak mířil hlavou po standardce zahrávané Domínguezem urostlý zadák Kazaně Navas.

Spartak hrozil z rychlých protiútoků, ve kterých měli hlavní slovo Alex Raphael Meschini, Pavel Jakovlev a Welliton. Dvakrát po útoku zleva však Rubin zachránil za minutu dvanáct obětavým skluzem Navas, ještě předtím pálil tvůrce hry Spartaku Alex placírkou těsně nad branku.

Ve 33. minutě zaplněné ochozy v Lužnikách oněměly. Marnotratnost Spartaku u předcházejících slibně rozvíjejících akcí Rubin potrestal. Bucharov pronikal do pokutového území Spartaku, jeho následnou přihrávku na Domíngueze vypíchl kapitán Jiránek, ale režisér hry Tatarů Sergej Semak z druhé vlny tvrdou střelou rozvlnil svatyni Spartaku.

O šest minut později už Kazaň vedla o dvě branky. Sólo Domíngueze zastavil faulem v pokutovém území Spartaku Ignas Dědura a nařízený pokutový kop faulovaný střelou do dolního levého roku neomylně proměnil. Pro Argentince to byla dvanáctá branka v tomto ročníku ruské ligy, pátá z pokutového kopu.

Těsně před poločasovým odchodem mohl snížit mladík Pavel Jakovlev, ale střílel z dobré pozice nad. Po změně stran už zůstali v kabině Bojarincev s Cariocou. Na hřiště se dostal Baženov a Žano Ananidze, teprve šestnáctiletý velký talent pocházející z Gruzie.

Kazaň však i ve druhé pětačtyřicetiminutovce zanechala dobrý dojem a Spartaku nepovolila nějaký drtivý tlak. Naopak v 58. minutě zvýšil na rozdíl tří branek Alexandr Bucharov, když potvrdil skvělou hru hlavou.

Tříbrankové vedení Rubin uspokojilo a několik gólových momentů si vypracoval Spartaku. Wellitona vychytal Ryžikov, gólman Kazaně si poradil i s pokusem Jakovleva. V závěru utkání o sobě dal hodně vědět Ananidze, který rozjel několik slibných akcí, v nich ale Spartak zradila špatná finální fáze. Nakonec tříbrankový rozdíl vydržel do konce utkání, Kazaň vyloupila Moskvu a ruskou ligu teď vede s komfortním náskokem čtyř bodů.

Autor: David Kubáň

Komentáře (1)

Přidat komentář
stas87

0:1 radsej titul do kazane ako do moskvy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele