15. kolo
26.07.2009 14:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Derby rozhodl Alex

Moskevský Spartak díky dvěma brankám hrdiny zápasu Alexe podruhé za sebou v metropolitním derby porazil CSKA. Červenobílí jasně přehráli armádní mužstvo a to dokonce i v početním oslabení. Čtyřikrát zachránila CSKA tyč.

Kouč CSKA Zico nastoupil se třemi defenzivními záložníky, čímž nepřímo potvrdil, že mírným favoritem derby je Spartak Moskva. Hosté nastoupili v očekávané sestavě.

Nejprestižnější zápas ruské ligy se blýskl svižným fotbalem od počátečního hvizdu. Nejprve dal o sobě vědět útočník CSKA Vágner Love, jeho sprint za minutu dvanáct ukončil načasovým skluzem zadák Paršivljuk.

V patnácté minutě se červenomodří dostali do vedení. Po nepovedeném odkopu Paršivljuka se dostal k míči za šestnáctkou Šemberas, míč si zpracoval a druhým dotykem ho poslal přesně k tyči bezmocného Džanajeva.

Po inkasované brance Spartak převzal iniciativu a obrana CSKA zažívala krušné chvilky. Na vyrovnání hosté nečekali dlouho. Vyhlášený exekutor standardních situací Alex zakroutil míč z přímého kopu tak povedeně, že kapitán Akinfejev neměl nárok.

Spartak vstřelený gól neuspokojil a stále se hrálo převážně na polovině CSKA. Gólová střela Šemberase byla pro armádu na dlouho poslední hrozbou pro branku červenobílých. Z ojedinělého průniku zahrozil ke konci poločasu Mamajev, nebezpečně střílel nad branku. Šance Spartaku v závěru prvního dějství ale měly o dost gólovější parametry. Po hlavičce Alexe zachránila armádního gólmana tyč a chvíli před poločasovým hvizdem vyškrábl Akinfejev na tyč i střelu Wellitona, z dorážky mířil zaskočený Bojarincev trestuhodně nad branku.

Ve druhém poločase se hra trochu změnila, CSKA mělo opticky mírně navrch, přesto byly stále akce Spartaku o dost nebezpečnější. Ze hry armády bylo patrné, jak moc chybí Jurij Žirkov. Přesto mohl strhnout vedení na stranu CSKA Aldonin, ale Džanajev proti jeho dalekonosné střele vytáhl bravurní zákrok. Ještě předtím prověřil Akinfejeva Vladimir Bystrov, nejistým zákrokem brankář CSKA vyrazil míč za sebe, čehož málem využil Welliton.

Rozhodující moment derby přišel v 64. minutě. Kovalčuk se šikovně dostal před Ignaševiče, který ho následně zatáhl za dres, a kopala se penalta. Tu s jistotou proměnil Alex a připsal si sedmý gól v této sezoně ruské ligy.

Spartak vedl 2:1, ale nadějně vyhlížející stav mu zkomplikovali vyloučení Kovalčuka o pár minut později. Střední záložník Spartaku dostal po faulu na Šemberase druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. Z následného přímého kopu chtěl Ignaševič napravit penaltový zákrok, ale Džanajev jeho tvrdou střelu vyrazil.

Kouč CSKA Zico se pokusil hru oživit Necidem a později Maazouem. Oba žolíci, jak se později ukázalo, pro hru armády prakticky žádný přínos neměli. Fotbalisté CSKA hráli v křeči, vepředu nic nevymysleli a spíše se bránili rychlým brejkům Spartaku. Carioca střílel po vysunutí Alexe do tyče a velkou šanci spálil i Jakovlev. V samotném závěru pak unikajícího Wellitona fauloval krajan Vágner Love a zákonitě musela přijít červená karta.

Spartak si těsné vedení s přehledem pohlídal a sny o titulu se pomalu proměňují v realitu.

Autor: David Kubáň / Eurofotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Arbiter

tak že by se už pomalu projevovala absence Jury?

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna, je pravda ze od jeho odchodu to zatim byla vzdycky hruza

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska navíc chyběl opravdu moc, protože žádné levé křídlo ani nenastoupilo.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Necid hrůza.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no všechny souboje prohrál, Spartak pak po nich měl dobré brejky.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Ani jeden vyhranej souboj, ani jedna hlava, prostě nic. A to se mi zdálo, že se ho spoluhráči celkem snaží hledat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bejva ve vetsine zapasech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Alex je ve Spartaku jako zjevení. Divím se, že na něj nestály evropské kluby kilometrovou frontu, asi špatně zmapovaný jihoamerický trh...

Reagovat
madridcan

vacsina oci sa sustreduje do juznej ameriky

Reagovat
Shevchenko

Cožeto?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím.

Mám na dnes velmi zajímavý zápas.

Naprostá 100% jistota. Dám ho dnes zdarma.

info zde:

http://sweto.blog.cz/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele