29. kolo
16.11.2008 12:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Zenit s Dinamem smírně 1:1

Zenit Petrohrad remizoval s Dinamem Moskva 1:1 a sen o Lize mistrů se mu definitivně rozplynul, to Dinamo může slavit, jen zázrak moskevské o nejprestižnější klubovou soutěž připraví. V utkání bohatém na šance otevřel skóre obránce hostů Fernandes, Zenit se vyrovnání dočkal v 79. minutě zásluhou střídajícího útočníka Tekkeho.

V sestavě Zenitu se překvapivě objevil uzdravený zadák Lombaerts, v sestavě Zenitu nahradil nejistého Slováka Hubočana. Dinamo nastoupilo v defenzivnějším složení než tomu bylo v minulých kolech, na hrotu operoval osamocený Keržakov, bývalá ikona Zenitu Petrohrad.

Před skvělou atmosférou vyprodaného stadionu Petrovskij poprvé vážně zahrozilo Dinamo, během 4. minuty za hosty vyslali nebezpečné střely Chochlov a Semšov, brankář Malafejev je s námahou vyrazil. Hrál se fotbal nahoru dolů, Zenit v reakci zahrozil po nebezpečném centru Šírla, obrana Dinama centr odvrátila.

Podle předpokladů byl aktivnější Zenit. Danny po výborně zahrané standardní situaci Aršavina mířil z dorážky těsně nad, Portugalec poté vybídl Aňukova ke střele a jen skvělý zákrok Gabulova uchránil modrobílé od inkasované branky. Zenit tlak stupňoval, další velkou šanci spálil Zyrjanov. Bylo to však Dinamo, které mělo v závěru prvního poločasu poslední slovo, nůž do zad málem vrazil Zenitu Keržakov, ale proti jeho střele se vytáhl brankář Malafejev.

Jen co Dinamo přečkalo úvodní tlak druhého dějství, samo udeřilo. V 53. minutě Zenit polevil v koncentraci během rohového kopu a Fernandes z dorážky tvrdou střelou otevřel skóre. Zaskočený Zenit málem poslal do kolen Dimidko, ale jeho střelu Malafejev vyrazil. Gólman Zenitu držel svůj tým nad vodou, ale pozadu nezůstával ani jeho protějšek Gabulov.

Zenit působil během územní převahy křečovitě, na obranu Dinama nemohl dlouhé minuty najít recept. Dinamo navíc hrozilo z protiútoků, Malafejev kupříkladu podržel Zenit, když vychytal samostatný nájezd Semšova. Trenér domácích Dick Advocaat reagoval na nepříznivý vývoj nasazením Tekkeho a Širokova, dolů šli Zyrjanov s Križanacem. Druhý jmenovaný se poté s holandským kormidelníkem před televizními kamerami pohádal, což bude mít jistě dohru.

Vyrovnání málem spadlo z nebe. Gólman Gabulov chyboval při odkopu, čehož chtěl využít Tymoščuk, který u středového kruhu střílel pohotově na bránu, reprezentační brankář Ruska ale byl včas na svém místě. V 74. minutě měl na kopačce gól pro změnu Aršavin, ale po rychlém protiútoku jeho střelu k tyči vytěsnil Gabulov na roh. Z následného rohového kopu málem udeřil Lombaerts.

Nakonec se Zenit dočkal, střídající Tekke si v 79. minutě udělal prostor v šestnáctce Dinama a se štěstím rozvlnil síť. Chvíli nato měl šanci Pogrebňak, ale Gabulov proti němu včas vyběhl. Hrdinou se mohl stát bývalý hráč Dinama Danny, ale proti svým bývalým spoluhráčům mu to nebylo souzeno. Nejprve po standardce Aršavina mířil hlavou těsně vedle a poté neuspěl ani s razantní střelou, Gabulov si přední tyč pohlídal.

Sudí Sušina nastavoval sedm minut, během nichž měly oba týmy po jedné šance. V páté minutě nastavení si Keržakov vylámal zuby na výborném Malafejevovi a v samotném závěru kapitán Zenitu Tymoščuk vyslal nebezpečnou střelu těsně mimo. Konečný výsledek 1:1 tak Dinamu prakticky zajistil třetí místo, Zenit svede o evropské poháry přímý souboj proti Spartaku Moskva v příštím kole.

Autor: David Kubáň / EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Šlágr 29.kola, Zenit ještě může vykřesat naději na Ligu mistrů, ale to už je hodně nepravděpodobé. Každopádně, jestli chtějí v Petrohradu pomýšlet na evropské poháry, musí vyhrát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele