9. kolo
23.10.2011 14:30 CET
1 : 6
(0:1)

Reportáž

Manchesteru vládnou Citizens, United zničili 6:1

Na tuhle hru "Divadlo snů" dlouho nezapomene. Manchester City neskutečným způsobem roznesl svého městského rivala rekordním výsledkem, který z největší části utvořil až nastavený čas. V něm totiž Citizens nastříleli neuvěřitelné tři branky. Skóre otevřel Balotelli, který se po hodině hry trefil ještě jednou. Dvakrát dával i Džeko, jednou pak Agüero se Silvou. Manchester se zahalil do blankytně modré...

V úvodu utkání jasně dominovali zástupci jihozápadu, "Rudí ďáblové" v první čtvrthodině diktovali tempo, ale ani přes držení míče téměř 70% si nedokázali vytvořit ani náznak žádné větší šance. City se k balonu dostávali sporadicky, výjimkou budiž individuální akce Davida Silvy, který ve vápně zamotal hlavy hned několika soupeřů, ale ke střele se nepropracoval.

Pak jako rachejtle s čistého nebe přilétla dvaadvacátá minuta. Silva před vápnem předal míč do běhu Milnerovi, který jej vracel zpět na hranici šestnáctky. Španělský špílmachr pustil balon za sebe, kde stal osamocený Mario Balotelli a z první ho precizně uklidil na zadní tyč - 0:1. Ani po otevření skóre se obraz hry příliš nezměnil, domácí měli nadále převahu a dokonce už došlo i k ohrožení branky.

Ve 34. minutě jedno takové způsobil Brazilec Anderson, který se po rohovém kopu dostal k odraženému míči a vyprášil Hartovi rukavice. Za dvě minuty opět na hranici pokutového území střílel Rooney, jenže i on trefil jen místo, kde stála jednička Albionu. Záhy se asi v největší šance United v první pětačtyřicetiminutovce ocitl Evans. Rooney mu sklepl míč proti noze na rohu malého vápna, avšak stoper pouze promáchl.

Druhý poločas zřejmě nezačal způsobem, jaký si v poločasové přestávce Alex Ferguson vysnil. Balotelli před šestnáctkou narazil se Silvou a mohl postupovat sám na brankáře, nebýt držení Johny Evanse. Italský "enfant terrible" se skácel k zemi a rozhodčímu Clattenburgovi nezbylo nic jiného než severoirského obránce poslat s červenou kartou pod sprchy. A zanedlouho mohlo být ještě mnohem hůře, Richards totiž pronikl kolem Younga do vápna, kde ho zřejmě nedovoleným způsobem zastavil Anderson. Tentokrát byl sudí k obhájci titulu milosrdný.

I v deseti se hráči v červeném snažili o vyrovnání. Young ve výborné pozici pálil do obránce soupeře, nicméně míč se do něj obratem odrazil zpět a následně mimo bránu. Za chvíli měl dobrou šanci i Rooney, ani jeho projektil však jistého Harta nepřekvapil. Síť se vlnila až za dvě minuty na druhé straně. Po hodině hry fantastický David Silva v pokutovém území povodil dva hráče United, posunul míč Milnerovi do náběhu a anglický záložník opět našel Maria Balotelliho, který na zadní tyči uklízel do prázdné branky - 0:2.

Definitivní hřebíček do rakve přibili Manciniho svěřenci v 69. minutě. Citizens poklidně kombinovali na půlící čáře, když Yaya Touré zareagoval na náběh Balotelliho a předal mu pěknou kolmicí míč. Střelec dvou branek patičkou posunul na Milnera, jenž do náběhu do vápna vyslal Richardse. Pravý bek učinil přesně tak, jako před deseti minutami Milner, a na zadní tyč před prázdnou branku luxusně předložil Agüerovi, který ten se nemohl mýlit - nádherná akce a 0:3.

Manchester City v té době hru naprosto ovládl. Hned za dvě minuty o sobě dal vědět čerstvý Edin Džeko, levačkou ze zhruba 18 metrů mířil na zadní tyč, kterou těsně minul. V 74. minutě se pak sám před brankou pálil Silva ze vzduchu nad. Za chvíli po další ze Silvových pasů střílel do De Gey Džeko. United se dočkali branky deset minut před koncem. Fletcher si skvěle narazil s Chicharitem a nechytatelnou parádou vymetl šibenici - 1:3.

Výsledek už tak hrozivě nevypadal a chvíli po snížení se zdálo, že by se Fergusonovi svěřenci mohli nadechnout k poslednímu náporu. Devadesátá minuta ale patřila týmu, který momentálně vládně Anglii. Nejprve totiž po rohu a sklepnutí Lescotta na 4:1 zvýšil Džeko, za další minutu rozložený domácí tým zostudil pátou brankou po rychlém útoku trefou David Silva.

Aby toho nebylo málo, v poslední minutě nastaveného času Silva, který, a budu se opakovat, dnes předvedl dokonalý fotbalový výkon, ze vzduchu zpracoval odražený míč na půli hřiště, z druhého doteku jej nádherně poslal do samostatného nájezdu Džekovi a ten překonal zoufalého De Geu pošesté - 1:6.

Manchesterské derby tak nabídlo podívanou, která se na hodně dlouho zaryje do pamění fanoušků obou celků a zcela jistě i ostatních nezaujatých diváků. Citizens předvedli fantastický ofenzivní koncert pod taktovkou Davida Silvy a naprosto zaslouženě svého městského rivala porazili. Náskok na čele tak minimálně do večerního derby, tentokrát "jen" o západ Londýna, vedou Premier League o pět bodů

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1610)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele