Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
12.10.2005 17:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Finsko - Česko 0:3

Čeští reprezentanti to dokázali! Ve značně oslabené sestavě bez větších potíží vyhráli ve Finsku a mohou se tak těšit na páteční los baráže. Dobrý kurs nabrali svěřenci Karla Brücknera hned na začátku, kdy se trefil Tomáš Jun, po přestávce vítězství pojistili krásnými ranami zdálky Tomáš Rosický a Marek Heinz.

V utkání poslední naděje jsme se museli obejít nejen bez dlouhodobě zraněných Kollera, Jankulovského, Bolfa a Lokvence, ale také bez Milana Baroše, jehož bolavá achillovka zápas s Nizozemskem nevydržela a usedl jen na lavičku. Střelce Aston Villy na hrotu nahradil Tomáš Jun, mimo to kouč Brückner udělal ještě tři změny v sestavě. Ve čtyřčlenné obraně se vedle Zdeňka Grygery, Davida Rozehnala a Tomáše Ujfalušiho objevil Pavel Mareš, který nalevo nahradil Jiránka. Záložní řada doznala dvou změn, Poláka nahradil uzdravený Vladimír Šmicer a místo Štajnera se od začátku objevil Marek Heinz, který nejvíce doplňoval Juna na hrotu. Střed zálohy dostali na starost Tomáš Rosický a kapitán Tomáš Galásek, pravý kraj patřil Karlu Poborskému.

Útočit začali Finové a už ve druhé minutě musel zasahovat Čech po hlavičce Kuivasta. V šesté minutě však přišla první střela na druhé straně a hned byla gólová. Šmicer poslal za obranu Juna a ten, i když se dostal trochu z ideálního střeleckého úhlu, bez potíží překonal Jääskeläinena - 0:1.

I dál byli nebezpečnější Češi. V jedenácté minutě pálil těsně vedle Grygera, o pět minut později se do vápna probil Šmicer, obešel i svého bývalého klubového spoluhráče Hyypiäho, pak ale pod tlakem obránce ztratil balanc a nedokázal už zakončit. Hosté drželi míč, měli více ze hry a po dvaceti minutách přišla druhá gólová šance. Galásek vyslal do sóla Poborského, ale ten tváří v tvář brankáři trefil jen jeho nohu. Poborský pálil i o něco později, ale mířil nepřesně.

Na druhé straně centroval Kopteff, míč se po teči jednoho z obránců stočil na branku, ale Čecha neohrozil, stejně jako Kopteffův centr z následného rohu. Kromě několika nepříjemných centrů Finové vepředu nic nepředvedli a nebezpečnější byli stále čeští fotbalisté. Ve 40. minutě centroval Rosický, Jun míč lehce přizvedl a Jääskeläinen reflexivně vyrazil. Za dvě minuty zdálky pěkně pálil Heinz, gólman míč jen vyrazil, ale před dobíhajícím Junem se jej stačil zmocnit.

V nastaveném čase první půle zahrozili Finové, centr z rohu Čech jen vyrazil, ale ze zmatku domácí nic nevytěžili a následná přihrávka na Johanssona, který byl sám před brankou, mířila do ofsajdu. První poločas patřil jednoznačně českému týmu, který měl více ze hry, více šancí a jednogólové vedení bylo zasloužené.

Stejně jako začátek prvního poločasu nám vyšel i úvod druhého. Poborského ránu z voleje s problémy vyrazil Jääskeläinen, Heinz z přímého kopu z nebezpečné vzdálenosti pálil také jen na brankáře, druhý gól českého týmu na sebe však nenechal dlouho čekat. V 51. minutě Kopteff špatně odkopl neškodný centr, za vápnem se z halfvoleje do míče opřel Tomáš Rosický a nádhernou ránou se trefil přímo k tyči - 0:2.

O čtyři minuty později měli Finové svou dosud největší šanci. Do brejku se dostal Johansson, vypálil na Čecha a ten vykopl na roh. Po něm přišla ještě větší příležitost, na centr si mezi dvěma beky naskočil Kuivasto a míč z jeho hlavy orazítkoval břevno.

Finové chystali střídání, vycítili šanci, ovšem v 58. minutě je zchladil Marek Heinz. V uctivé vzdálenosti od branky napřáhl levačkou a Jääskeläinen se po jeho ráně natahoval marně - 0:3. Domácí však stále kousali, zpoza šestnáctky nebezpečně pálil Sjölund a Petr Čech měl co dělat, aby míč zkrotil. O něco později pálil Forssell, ale mířil nad.

Bylo prakticky rozhodnuto, domácí chtěli vstřelit alespoň čestný gól, hosté už jen v klidu bránili. O něco víc hráli Finové, ale branku Petra Čecha už téměř neohrozili. V nastaveném čase český gólman zaváhal v souboji s Forssellem, když mu nedokázal sebrat míč, ale útočník Birminghamu se k zakončení nedostal. Zápas ukončil nádhernou ránou zdálky Jan Polák, z gólmana udělal diváka, ale jen zatřásl břevnem.

Po čtyřech letech se tak Češi o účast na světovém šampionátu, která by byla první v samostatné české historii, poperou v baráži. Los, v jehož osudí bude šest týmů, se koná v pátek.

Autor: Petr Starý

Komentáře (32)

Přidat komentář
Shevchenko

Bože, prosím, prosím!! Ať vyhrajeme...

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrajeme 3:0 doufam :(

Reagovat
JJa

...stačilo by i 4:5...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim jak ty,ale myslim že za 1:0 budem rádi

Reagovat
Shevchenko

No tak to budu nejšťastnější člověk pod sluncem

Reagovat
Shevchenko

myslím ale pro nás...

Reagovat
smazaný uživatel

no to určitě a budeme moc rádi !!! My pod tlakem nejsme schopni zahrát, jesne to bylo v zapase s Armenii, povinností byly 3 body a prvni poločas 0:0 a nedalo se na to dívat, tak uvidíme...

Reagovat
HOST*

0:3. Baroš, Rosický, Poborský.

Reagovat
Mr.Jindros

Opravdu nevěřím, že s naší současnou formou a skvělou bilancí postupu na MS z posledních let (i když se jedná o baráž, ale stejně to už musí být nějaká deka) můžeme očekávat nějaký jednoznačný průběh. Pokud vyhrajem tak maximálně o gól, tipuju.

Reagovat
HOST*

To bych rád viděl toho odborníka(blbce) co píše že vyhrajeme 3:0,stím co teď předvádíme budeme rádi když tam vyhrajem o gol,Finové nejsou zrovna tak špatný jak si myslíš asi jsi zapomněl že u nás předvedli velice dobrej výkon a já říkám že si ¨tady prohrát nezasloužili,a teď už jim o nic nejde tak budou narozdíl od nás v pohodě.Snad si nemyslíš že ti bude někdo na téhle urovni nechávat,to si můžou myslet jen ty nejnaivnější blbečci,pokud by chtěli hrát takovou pasivní hru jako v proti Nizozemcům v prvním poločase tak nevím kdo by ty tři goly dal ty naivko vtipnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, pevne verim v to ze vyhrajeme 3:0

Reagovat
HOST*

Já taky sám seš blbec myslim že se vyhecujou a vlítnou na ně a nakonec postoupíme přes baráž. Akorát je hodně špatný že asi nebude Baroš.

Reagovat
HOST*lol

Seš pěknej blbec a příště se laskavě podepiš ať víme s kým máme tu čest do příště.

Reagovat
HOST*

To mě ty jeden naivko řekni kdo za nás ty tři goly dá,snad si nemyslíš že to bude Štajner kterej hraje hovno nebo Jun kterej je trapnej ještě víc,já jsem možná blbec ale narozdíl od tebe ten fotbal a sport vůbec už pěknech pár let sleduju a asi proto nemám takové naivní představy jako ty,když tomu tak věříš tak si to běž vsadit,ale nemyslím za 20 kč ale alespoň za těch 18 000 - 20 000 a budeš uvažovat jinak ty experte,já na rozdíl od tebe mám nějaký znalosti a docela slušně si tím dokážu vydělat.

Reagovat
HOST*

No je pravda že bez Baroše to bude hodně těžký ale myslim že záložní řada je dost dobrá. Rosa se podle mě trefí. No a Heinz Poborský nebo Šmicer se taky můžou ukopnout.

Jo a to s tim sázením je píčovina nemá to s tim nic společnýho prostě si myslim že vyhrajeme a 20000 bych nevsadil ani kdybych si byl 100% jistej. Znalosti ti jsou nahovno uvidíme po zápase.

ČEŠI DO TOHO!!!!!

Reagovat
HOST*Jun

Ten trapnej Jun se trefil doufám že to sleduješ ty odborníku.

Reagovat
HOST*

No tak se z něj nepodělej,on promění dvě šance z deseti tak buď rád že to vyšlo zrovna na včerejšek,to seš asi z Prahy a ze Sparty že z něj děláš takovou hvězdu.

Reagovat
HOST*

Kolik si se svejma znalostma vsadil na výhru Finska?

Reagovat
HOST*

Já jsem si se svejma znalostma vsadil naši neprohru a remízu po prvním poločase Slovensko - Rusko a přineslo mě to solidních 39 300 kč to je slušný ne?

Reagovat
HOST*pavel

Já ti to klidně řeknu "trapnej" Jun, Rosický a Heinz. Škoda že jsem si nevsadil těch 18 000 - 20 000. Bych měl na chvíli vystaráno.

Tak kolik sis vydělal ty naivko????

Reagovat
smazaný uživatel

trošku nevyšlo no...ale u sázkařů to tak bohužel bývá...

Reagovat
HOST*lol

Jestli tak vsázíš pořát ty fotbalový odborníku... Tak už musíš být dávno na dlažbě.

Reagovat
HOST*

Bude to podobná přestřelka jako u nás, počítám tak 2:3 pro nás,3. gól bude dávat někdo (nechci tipovat) v 90. minutě.

Reagovat
HOST*

SLOVENSKÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Slovensko od nás dostane na prdel v baráži

Reagovat
HOST*

Podle mě to nebude jednoduchý zápas,ale doufám že bude mít pro nás dobrý konec.Výsledek 1:2

Reagovat
HOST*joe

Tak by mně zajímalo, kde je ten odborník co má nějaký znalosti a docela slušně si tím dokáže vydělat?

Reagovat
HOST*

Asi prosázel všechny háky, tak si šel hledat místo někam pod most.

Reagovat
HOST*

Jo a my "blbci" a "naivkové vtipný" (myslim že sme byli aspoň dva) jsme měli pravdu i když teda aspoň já si sázením moc nevydělám (spíš vůbec a ani nesázim 20 000) a nejsem odborník jako on. Třeba bude příště držet hubu

Reagovat
HOST*Lee

Já jsem tipoval bura. Takže jsem se netrefil, ale musíte uznat, že jsme jim to mohli klidně dát i 6:0. Ti Finové byli slabší než Makedonie. Toho vola co tu píše jak rozumí fotbalu bych chtěl fakt jednou na vlastní oči vidět. Samozvaný odborník Šlo jenom o to abychm jim dali gol což se povedlo.

Reagovat
HOST*

No tvůj tip ti vyšel,to že nesázíš je právě ta chyba,on je rozdíl vsadit 50 nebo 18000,abys věděl očem mluvím tak bys to musel zkusit a věřím tomu že bys hned uvažoval jinak než že to musíme snadno vyhrát,nejspíš bys sis začal říkat co kdyby,počkáme do zetřka koho nám nalosujou a sem zvědavej na tvůj tip,no u tebe nejspíš vedeme 3:0 už teď viď ?

Reagovat
HOST*ROBERTO

HELLO SOY DE CITY MEXICO FAN DE LA REPUBLIC CHEZE Y ME GUSTARIA CONOCER GENTE.. ESTE ES MI CORREO robertyvr08@hotmail.com

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele