Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
26.03.2005 17:00 CET
4 : 3
(2:0)

Reportáž

Česko - Finsko 4:3

Karel Brückner musel oproti ideálnímu stavu udělat v sestavě dvě změny. Zraněné Tomáše Galáska a Jana Kollera nahradili liberecký Jan Polák a Vratislav Lokvenc. Levý kraj zálohy, který po odchodu Pavla Nedvěda stále nemá své stálé obsazení, tentokrát zaujal Libor Sionko.

Češi chtěli do zápasu vstoupit hned od začátku aktivně a to se také po úvodním oťukávání podařilo. V sedmé minutě totiž ve vlastním vápně chyboval Joonas Kolkka, o míč jej obral Tomáš Rosický, přihrál před branku nabíhajícímu Milanu Barošovi a ten pohotovým zakončením ukončil své střelecké trápení.

O pár minut později mohl Kolkka napravit svou chybu, když se po zaváhání domácí obrany dostával nebezpečně blízko k Čechově brance, ale vystřelil slabě přímo na brankáře londýnské Chelsea. Petr Čech se protáhl o dvě minuty později, kdy musel likvidovat hlavičku Akiho Riihilahtiho, který jej v anglické lize před týdnem překonal.

Po čtvrthodině všem českým fandům určitě zatrnulo, když byl s bolestivou grimasou na nosítkách odnesen Baroš, ale o chvilku později se hlásil zpět na ploše. Ve 20. minutě se k prvnímu střeleckému pokusu dostal Vratislav Lokvenc, když mu pěkný centr na hlavu posadil Libor Sionko, ale útočník německé Bochumi mířil těsně vedle.

22. minuta přinesla první velkou příležitost Finů - Čech neudržel centrovaný míč, vybojoval jej Kuqi, ale z otočky prázdnou branku minul. Po ostrém, avšak nepotrestaném faulu se pak znovu na nosítkách ocitl Baroš, za chvilku byl naštěstí opět ve hře.

Horké hlavy na obou stranách musel ve 29. minutě uklidňovat dánský sudí Larsen. Baroš se probíjel do vápna, při čistém souboji o míč upadl, ale než se stačil zvednout, nešetrně jej kolenem nakopl jeden z finských beků. Po uklidnění přišel přímý kop, kterým Karel Poborský nechal vyniknout gólmana Jussiho Jääskelainena.

34. minuta a vedení českého týmu 2:0. V celkem nevinné vzdálenosti od branky byl opět faulován Baroš a Tomáš Rosický zakroutil svůj centr tak perfektně, že míč zapadl k pravé tyči, aniž by se jej kdokoli dotkl.

Finové se trochu probudili a měli míč více na svých kopačkách, ale větší šance si vytvořit nedokázali, zakončovali jen z dálky. Nejnebezpečnější byla ve 45. minutě Pasanenova bomba z přímého kopu 31 metrů od branky, která prosvištěla těsně vedle levé tyče Čechovy branky.

Hned v úvodu druhého poločasu přišla pro české reprezentanty studená sprcha. Zprava nikým neatakovaný odcentroval Riihilahti a nejzkušenější z Finů Jari Litmanen, také prakticky nehlídaný, se položil do vzduchu a akrobaticky trefil přesně k tyči, kam se Čech natahoval marně. O chvilku později se při dalším centru před Bolfa natlačil Kuqi, hlavou ale naštěstí nemířil přesně.

Velkou šanci na znovuzískání dvougólového vedení měli Češi v 55. minutě. Rosický ustál souboj s obráncem ve vápně, od brankové čáry nacentroval, ale tísněný Lokvenc míč do branky nepropasíroval. Za pár minut se to už podařilo, navíc po nádherné akci. Poborský u vlastní branky skvěle zpracoval centr Finů, vyslal kupředu Rosického, ten utekl úplně všem a ve vápně předložil jako na zlatém podnose míč Janu Polákovi, který do prázdné branky dal už druhý gól své krátké reprezentační kariéry.

Na kopačky domácích se vrátil klid a v 63. minutě byli blízko k dalšímu úspěchu. Z pravé strany odcentroval Sionko a Lokvenc hlavou trefil břevno Jaaskelainenovy svatyně. Bohužel opět udeřili Finové. V 73. minutě kopali roh, ve vápně se i přes velkou převahu domácích zadáků k hlavičce dostal Hyypiä a míč do branky ještě lehkou tečí dostal Aki Riihilahti.

To, co se po prvním poločase zdálo být nemožné, se stalo v 80. minutě. Obrovskou chybu vyrobil Karel Poborský, když z poloviny soupeře nepochopitelně nahrál daleko zpět Ujfalušimu. Přihrávka navíc byla nepřesná a Ujfaluši při odkopu na dlouhou nohu jen trefil útočníka Johansona, ten pak postupoval sám na Petra Čecha a chladnokrevně jej překonal. Na hřišti přitom byl jen pár minut, když vystřídal unaveného Litmanena.

Češi se vrhli do útoku, výborně hrajícího Poláka nahradil Tomáš Jun a ukázat se mohl v 86. minutě, kdy mu dopředu míč prodloužil Lokvenc, útočník Sparty ale nedokázal zpracovat. Pak se ovšem začaly dít věci. Zleva centroval Johanson, k zakončení se dostal Kuqi a Petr Čech snad jen s pomocí "shora" zachránil od pohromy. Přišel rychlý brejk, dlouhý míč, který šikovně pustil Jun a Vratislav Lokvenc nekompromisně propálil finského gólmana.

V nastaveném čase pak Kopteff nedovoleně zastavil Juna, z přímého kopu nacentroval Poborský a naskakujícím Jarošíkovi s Lokvencem chyběly centimetry. Finská snaha o další vyrovnání už vyšla naprázdno, Češi si těžce vydřené vítězství pohlídali.

Hlavní postavou českého úspěchu byl Tomáš Rosický. Celý zápas neúnavně bojoval, dva góly připravil, jeden dal sám. V dobrém světle se předvedl Jan Polák, který ukázal, že Tomáš Galásek má spolehlivého náhradníka. Také Vratislav Lokvenc se své šance chopil velmi dobře, vyhrál bezpočet osobních soubojů a především rozhodl parádním gólem. Češi se tak minimálně do večera, kdy v Rumunsku na hřiště vyběhnou Nizozemci, dostali do čela první kvalifikační skupiny.

Autor: Petr Starý

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0 (BAROŠ 2, JANKULOVKSI)

Reagovat
HOST*

ANGLIE JE LEPSI NEZ CESKO 100!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Leite

Hovno!!! Jsme mnohem lepší než Angličani!!!

Reagovat
HOST*milka

Být tebou jsem optrnější .Finové mají dost našlapaný manšaft.

Reagovat
HOST*yarda

Dino se docela uzdravuje, takže by mohl aspoň střídat

Reagovat
HOST*yarda

Pardon v nadpisu mělo být Koller, nechci být sebestředný

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam,že vyhráte-dal som si vás v stávkovej do kombinácie,tak sa snažte.

Reagovat
HOST*BRITNEY

Tutova remiza.

Reagovat
HOST*Shevchenko

TY SI BABA?!?! TAK TO TU NEMÁŠ CO DĚLAT ANI TOMU NEROZUMÍŠ

3:0 (BAROŠ,LOKVENC,KOLLER)

ASI BYCH TO TU NEMĚL ŘÍKAT

(FORZA MILAN)

Reagovat
HOST*

Forzo....vole,jseš buzík. Tipuju tak 1:2,

Reagovat
HOST*Leite

Říká se forza!!! 5:0 vyhrajeme!!!

Reagovat
HOST*Jano

Dufam,ze dnes Slovaci vyhraju a tu to vidim tak na 2-0

Reagovat
HOST*Maniac

Slováci tutově vyhrajou a naši taky SVK vyhrá tak 3-4:0 a naši tak 3-4:0

Reagovat
HOST*Jano

Kiez by si mal pravdu.Zatial to nemame zle rozohrane.Vyhra pred zapasom s Portugalskom by potesila.Stacilo by aj 0-1.Podstatne su 3 body.Myslim ze na Cechov by som stavil skor ako na Slovakov.Bojim sa remizky!No ale dufajme,ze obaja vyhrame!

Reagovat
HOST*

Fotbalove dianie na slovensku a cechach sledujem z Irska.Neviete niekto ci to nevisiela nejaka tv?Alebo mi prosim napiste aspon priebezny stav z oboch zapasov D

Reagovat
HOST*PICA

Vyjebane ceske kurvy ledva ste vyhrali

Reagovat
smazaný uživatel

Primitiv

Reagovat
HOST*Leite

Ty jseš fakt píča!!!

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*R+R

Tvůj nick hovoří za vše.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele