Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
13.10.2004 17:20 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Arménie - Česko 0:3

Povinnost zvítězit svěřenci Karla Brücknera splnili. V Jerevanu nastříleli domácí Arménii tři branky, dvakrát se trefil Jan Koller a jeden gól přidal Tomáš Rosický. Šancí však měli Češi na dva zápasy, rozdíl mohl být ještě výraznější...

Oproti utkání s Rumunskem doznal náš tým dvou změn. Suspendovaného Milana Baroše nahradil Libor Sionko, který nastoupil na svém obvyklém postu pravého záložníka a uvolnil místo na hrotu pro Marka Heinze. Nastoupit nemohl ani Martin Jiránek, který má problémy s třísly, na pravém kraji obrany místo něj nastoupil Zdeněk Grygera.

Češi do zápasu vlétli s chutí a hned v první minutě se do dobré příležitosti dostal Jan Koller, když jej centrovaný míč našel osamoceného ve vápně, ale jeho střelu stačil jeden z domácích obránců na cestě do sítě zastavit. Hned o minutu později ale Koller uspěl. Marek Heinz poslal centr z přímého kopu přímo na dortmundského útočníka a ten nekompromisní hlavičkou poslal český tým do vedení.

Po deseti minutách se poprvé osmělili i domácí. Překvapovali svou rychlostí a přímočarostí, často jen zákroky na poslední chvíli zabraňovaly nebezpečným brejkům. Do jednoho takového se dostal Manucharyan, jehož jedovatá střela pak olízla břevno. Tentýž hráč pak o dvě minuty později po dalším rychlém protiútoku dokonce rozvlnil síť za Čechovými zády, ale naštěstí byl v ofsajdu.

Nejnebezpečnějším českým hráčem byl Jan Koller, který se dostal do několika dalších příležitostí. Nadějnou možnost měl i Štěpán Vachoušek, jehož pěkný volej obrana srazila na roh. Po půlhodině hry Češi své vedení pojistili. Když se zdálo, že najít recept na urputně bránící Armény bude velmi těžké, přišla rychlá akce středem hřiště a nádherné zakončení Tomáše Rosického, který parádní ranou ze 20 metrů trefil pravý horní růžek domácí brány.

Aktivní byl i Libor Sionko, který byl krátce po druhém gólu u dalších dvou útočných akcí. Nejprve jen těsně nedosáhl na Kollerův centr, pak byl těsně před vápnem zastaven jen za cenu faulu, ale přímý kop z hranice šestnáctky poslal Marek Jankulovski jen na brankáře Edela Beteho. Ve 40. minutě zahrozili opět domácí, znovu po rychlém protiútoku, na poslední chvíli musel ukopnutím na roh před Narazyanem hasit René Bolf. Závěr poločasu patřil opět našim. Heinz přetáhl centr z přímého kopu na zadní tyč, kde stál Koller, ten vrátil na penaltu Grygerovi, ale jeho volej gólman Bete zneškodnil reflexivním zákrokem.

Po změně stran jsme mohli poměrně rychle přidat další gól, ale jak Kollera po samostatné akci, tak později Sionka po vypíchnutí míče soupeři, rozesmutněl dobře chytající Bete, střely obou dvou vytěsnil na roh. V následujících minutách hosté trochu polevili a Arméni se dostali do několika dalších rychlých akcí, branku Petra Čecha ale vážněji neohrozili.

Hlavní postavou dalších minut byl Jan Koller. Třikrát šel sám na bránu, v prvních dvou případech mu v zakončení a přihrávce na nabíhajícího Rosického zabránil vracející se Hovsepyan. Dočkal se v 76. minutě. Vysunul ho Jarošík a Koller potřetí tváří v tvář Betemu uspěl, trefil se ke vzdálenější tyči. Chvilku předtím měl dobrou příležitost také Sionko, ale svým lobem spolu s gólmanem přehodil i branku.

Největší šanci domácích přinesla 83. minuta. Po pěkné kombinaci na pravém kraji vápna našel Sarkisyan volného Manucharyana, ale ten svou střelu z deseti metrů namířil příliš vysoko. V závěru v dobré pozici sám před brankářem neuspěl Lokvenc, na druhé straně Bolf v hodině dvanácté obral Movsesyana a poslední šance zápasu patřila Rosickému, který přízemní střelou z hranice šestnáctky netrefil branku.

Po celý zápas nebylo pochyb o tom, kdo bude vítěz. Češi dominovali, soupeře přehrávali ve všech aspektech, jen občas trochu laxní bránění spolu s rychlostí a dravostí domácích vyústilo v nebezpečí před Petrem Čechem. Na druhé straně se ve velmi dobrém světle ukázal teprve 18letý brankář Edel Bete, původem z Kamerunu, který vychytal několik příležitostí.

Tabulka je hodně zkreslená nestejným počtem odehraných zápasů, Česku zatím patří čtvrté místo za Rumunskem, Finskem a Nizozemskem. Oproti prvním dvěma ale máme zápas k dobru, proti Finsku dokonce dva. Posledním letošním soupeřem nám bude 17. listopadu Makedonie.

Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
HOST*monika

jsme super a ne jenom dobry Blahopreji !! Hosi jedem

Reagovat
HOST*

kluci meli stesti armenci nebyli spatni mohlo to skoncit i 2:3...

ale radovat se na tom ze koller da hlavou gol o proti 30cm mensim armenum je fakt smesne...češi nic moc

Reagovat
HOST*ana

To snad neni pravda. Nahodou byli skveli!!!

Reagovat
HOST*Moravak

PARADA ! Češi se krásně předvedli. mohli dát víc gólu ale jinak super. Góóól ROSICKÉHO= Mňam !!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele