play off - osmifinále
16.06.2002 08:30 CET
1 : 2
po prodloužení
(1:1, 1:1)
Stadión:
Oita Stadium, Oita

Reportáž

Švédsko - Senegal 1:2e

Před 38tisíci diváky na stadionu v Oitu začali lépe Seveřané. Skoro všechny hlavičkové souboje vyhrávali, hráli rychle a plynule. Senegal měl problémy dostat se z vlastní poloviny.

Švédové začali agresivně
Po výstražné střele Tobiase Linderotha (3.minuta), to byla nacvičená varinata přímého kopu, která poprvé vážně ohrozila Senegalce. Niclas Alexandersson předstíral střela, přihrál úplně volnému Olofovi Mellbergovi napravo. Obránce z 10 metrů prudce po zemi vystřelil, ale brankář Tony Sylva pravou nohou se štěstím míč vyrazil. Dorážku poslal Magnuss Svensson vedle brány.

Vedení gólem Larssona
Lépe to provedl Henrik Larsson. Útočník Celticu Glasgow přeskočil dva obránce, senegalský brankář na míč nedosáhl, a z 5 metrů hlavičkoval do brány (11. minuta). Po této brance se švédové stáhli do defenzívy a hodlali bránit hubený náskok.

Diskutabilní rozhodnutí
Seveřané se spoléhali na protiútoky – to se jim ale nedařilo. Senegalcům se podařilo vyrovnat hru a v 25. minutě dokonce Papa Bouba Diop vsítil branku, která ovšem pro ofsajd nebyla uznána. Ve 27. minutě brankář Hedman zneškodnil míč před Aliouem Cissem.

Vyrovnání
V 37. minutě Henri Camara, ktarý hrál první utkání na MS od začátku, prošel přes dva švédy, ze 17 metrů přesně vystřelil a vyrovnal. Brankář se natahoval jak mohl, ale zabránit brance bylo nad jeho síly. O chvíli později mohl Camara dokonce poslat Senegal do vedení. Po centru Amdyho Faye hlavičkoval vedle pravé tyče (41. minuta). Na druhé straně prověřil brankáře střelou z 25 metrů Svensson z přímého kopu.

Začátek druhého poločasu
Švédové začali stejně agresivně a nebezpečně jako první poločas. Po 15 vteřinách zachránil Sylva svůj tým, když se Anders Svensson prosadil proti třem Senegalcům, ale jeho střelu brankář chytil. Poté následovaly dva pokusy, nejdříve v 51. minutě Allbäck ze 16 metrů a poté Svensoon, po pěkné přihrávce hlavou od Allbäcka (57. minuta). Obě střely ale mířily vedle.

Standartní situace Senegalců
Senegalce více běhali, ale do šancí se dostávali jen ze standartních situací. Dioufův přímý kop vyrazil Hedman na roh (68. minuta). O sedm minut později letěl míč po kopu Dioufa naprosto mimo, odrazil se k Papa Thiawsovi, který ale nebyl schopen rozumně vystřelit.

Blíží se prodloužení
Ke konci zápasu už soupeři nechtěli příliš riskovat. Útoků bylo velmi málo. Náhradník Slatan Ibrahimovic byl vyjímkou. V 80. minutě se probil po pravé straně, jeho střela ale ztroskotala na dobře postaveném brankáři Senegalu. Afričané měli nejlepší možnost v 89. minutě, kdy Bouba Diop hlavičkoval milimetry vedle levé tyče Hedmanovi brány.

Smůla Svenssona
Prodloužení začalo centrem Larssona zleva, po něm hlavou střílel Anders Svensson. Míč se odrazil a Ibrahimovica dorážka šla mimo (91. minuta). O 4 minuty později mohl o všem rozhodnou Anders Svensson. Vybojoval míč v pokutovém území Senagalců, jednou se otočil a vystřelil. Brankář se ani nepohnul a jen sledoval, jak se míč odráží od tyče.

Camara se stává hrdinou
Na druhé straně se prokličkoval Diouf a jeho střela jen těsně minula pravou tyč. Senegalci se začali pomalu vytrácet ze hřiště. Ale pak najednou Camara obehrál dva Švédy a střelou ze 16 metrů po zemi, která se odrazilo od tyče, rozhodl utkání. „Zlatý gól“ , Senegal postupuje.

Autor: Pavel Kuchta

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele