play off - semifinále
26.06.2002 13:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Brazílie - Turecko 1:0

Aktivní začátek

Oba týmy začaly velice aktivně, bylo se na co dívat. Už ve druhé minutě svůj typický průnik podél postranní čáry předvedl brazilský obránce Lucio a vybojoval rohový kop. V následujících minutách měli více ze hry Turci, do dvou náznaků šancí se dostal Emre Belozoglu, brazilského gólmana Marcose ale neohrozil. Na druhé straně se k několika centrům dostal Roberto Carlos, žádný z nich ale nenašel adresáta, který by míč usměrnil do sítě.

První velké šance

První vážnější akce před oběma brankami přišly okolo dvacáté minuty. Nejprve se s míčem k tureckému pokutovému území dostal Cafu, přes Klébersona míč mířil na Ronalda, těsně před ním ale turecká obrana odkopla. Na druhé straně o chvilku později centroval Fatih Akyel a hlavičku Alpaye Ozalana jen tak tak na roh vyrazil Marcos. Hned na to se po akci Rivalda a Ronalda dostal k míči velice aktivní Cafu, možná ale prováhal správnou chvíli na střelu a gólman Rüstü Recber jeho pokus se štěstím zneškodnil. O chvilku později poprvé směrem na branku vypálil Roberto Carlos, svou slabší pravou nohou ale mířil mimo tyče. O dvě minuty později se nádherně uvolnil Rivaldo, zpoza vápna tvrdě vypálil, nepředvídatelně letící míč ale Rüstü vyrazil. Při následující dorážce měl gól na noze Ronaldo, trefil ale jen ležícího tureckého brankáře.

Turecké probuzení

Po půl hodině hry se ke hře dostali opět Turci, před Marcosovou brankou ale nedokázali nic vymyslet. Ve 31. minutě do vápna pronikal Hakan Sükür, čistě ho ale zastavil skvěle hrající Cafu. Hned z protiútoku na druhé straně vyplynul faul na Rivalda a přímý kop ze 30 metrů. K míči se postavil Roberto Carlos, jeho bomba levou nohou ale mířila přímo na připraveného Rüstüho. O minutu později se směrem k brazilské brance hnal Yildiray Bastürk, přihrál volnému Hasanovi Sasovi, ten ale místo střely nebo přihrávky Sükürovi vyčkával a pak míč svému kolegovi v útoku poslal na paty.

Závěr poločasu patřil Brazilcům

Ve 36. minutě na polovině hřiště vybojoval míč Roberto Carlos, přes Edilsona se míč dostal až k Rivaldovi a ten vypustil tvrdou střelu, která bohužel pro Brazilce letěla jen o pár centimetrů mimo branku. Za další dvě minuty centroval do vápna Kléberson, Rivaldovi k zakončení chybělo snad půl kroku. Pět minut před koncem měli ojedinělou šanci opět Turci, když rozhodčí Nielsen nařídil přímý kop za faul na pronikajícího Bastürka. K míči se ve vzdálenosti 20 metrů od branky postavil Emre Belozoglu, vystřelil přes zeď, mířil ale asi metr nad branku. Ve 43. minutě se ke své druhé střele pravou nohou odhodlal Roberto Carlos, mířil lépe než v prvním případě, míč ale lapil připravený Rüstü. V nastaveném čase mohli dát Brazilci gól do šatny, opět jim to ale zmařil turecký gólman. Střelu Roberta Carlose Rüstü vyrazil a k následné dorážce nepustil Edislona, když mu odvážně skočil pod nohy. Při zákroku se lehce zranil, po minutovém ošetřování mohl pokračovat ve hře.

Ronaldův šestý gól na turnaji

Druhý poločas začal poměrně vlažně a vlastně hned první vážnější akce vyústila v jediný gól zápasu. Akci na pravé straně hřiště začal Gilberto Silva, přihrál Ronaldovi, ten s míčem pronikl do vápna a na jeho nečekanou střelu mezi obránci nestačil Rüstü pořádně zareagovat. Sice si na míč sáhl, přesto skončila Ronaldova střela v síti - 1:0.

Brazilci hrají na brejky, Turkům chybí myšlenka

Po gólu se Brazilci více stáhli do obrany a vytvořili tak prostor pro tureckou kombinaci ve středu hřiště. Turci ale nebyli schopní nic vymyslet, chyběla finální přihrávka, většina akcí končila na hranici pokutového území. V 56. minutě chtěl do vápna centrovat Fatih Akyel, povedlo se mu ale míč poslat tak šikovně, že musel gólman Marcos zachraňovat a vyrážet na roh. V 58. minutě ztratil míč Belozoglu a do brejku se dostal Ronaldo, ze dvou spoluhráčů si vybral hůře postaveného Edilsona a tomu míč na roh ukopl Akyel. Hned poté se mohl předvést Roberto Carlos, jeho přímý kop ze 30 metrů ale turecká zeď zbrzdila a hodně tak Rüstümu usnadnila práci. Po hodině hry byli v další nadějné pozici Turci, nejprve z ní ale vznikl jen nepřesný centr a pak zbytečná ztráta míče. Hned z protiútoku mohl brazilské vedení pojistit Kléberson, Ronaldovu akci ale z dobré pozice zakončil zbrklou střelou přímo na brankáře.

Brazilci brání v devíti, Turci jsou stále bezzubí

Do další turecké šance se krásným průnikem středem hřiště dostával Hasan Sas, své sólo ale zakončil nepřesnou přihrávkou, z dalšího tureckého útoku byl jen rohový kop. Při dalším brazilském brejku byl u míče Rivaldo, mohl přihrát úplně volnému Edilsonovi, snažil se ale přehodit vyběhnutého Rüstüho a spolu s ním přehodil i branku. Brazilci dvakrát vystřídali, místo Ronalda a Edilsona přišli Luizao a Denilson. Trenér Scolari dal jasně najevo svůj úmysl, jediným vysunutým útočníkem byl Luizao, ostatních devět hráčů bránilo jednogólové vedení. I přes tuto taktiku měli okolo 70. minuty Brazilci tři šance. Nejprve Rivaldův brejk zakončil Luizao nepřesným centrem, po dlouhém pasu Roberta Carlose pak těsně před Luizaem ukopl Rüstü a hned poté centroval Cafu a opět Luizao akrobatickým pokusem jen vystrašil Rüstüho, míč se od země odrazil nad branku.

Turecký tlak stále bez výsledku

Poslední desetiminutovka normální hrací doby patřila Turkům, recept na pozornou brazilskou obranu ale nenašli. V 78. minutě chtěl zleva centrovat Mansiz, míč mu ale sklouzl a řádně vystrašil Marcose, protože jen těsně minul pravý horní růžek jeho branky. O minutu později několik pěkných kliček předvedl Bastürk, přes Sase se míč dostal do vápna k Mansizovi, ten ale nabídnutou šanci nevyužil. V 81. minutě se snad jedinkrát v zápase blýskl Hakan Sükür, který se jinak opět jen trápil. Z přímého kopu před branku centroval Sas a na malém vápně stojící Sükür z otočky z voleje vystřelil, Marcos byl ale připraven. V 84. minutě se ke střele zpoza vápna odhodlal čtvrtfinálový hrdina Ilhan Mansiz, mířil ale hodně nad branku.

Nervózní turecký závěr bez šancí

V posledních minutách zápasu Turci hodně znervózněli a jejich hře to rozhodně neprospělo. V 87. minutě po akci Luizaa střílel Denilson jen do brankáře, o dvě minuty později, místo přihrávky výhodněji postavenému Denilsonovi, Rüstüho otestoval také Rivaldo. Ve druhé minutě nastaveného času Denilson na rohu vápna nafilmoval pád, z přímého kopu ale Brazilci nic nevytěžili, Rivaldo mířil po Carlosově přiťuknutí mimo. Do své poslední šance se v závěru dostali také Turci, Tugayův centr prodloužil Sükür na Mansize, ten ale akce zkazil špatnou přihrávkou, o chvilku později ještě hlavičkoval nad Marcosovu branku.

Brazilci po dobrém výkonu zaslouženě vyhráli 1:0 a postoupili do finále. Tam se v boji o svůj pátý titul mistrů světa utkají s Německem.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele