Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina B
10.10.2015 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Bosna a Hercegovina - Wales 2:0

Wales sice dost možná předvedl na půdě Bosny a Hercegoviny svůj dosavadní nejhorší výkon za celou kvalifikaci na mistrovství Evropy, ovšem ani prohra 0:2 jej nakonec nepřipravila o jistý postup na francouzský šampionát. Izrael totiž padl s Kyprem, a tak už Velšané jedno kolo před koncem nemohou přijít o druhé postupové místo.

V druhé půli rozhodli utkání v Zenici Milan Djurić s Vedadem Ibiševićem, kteří se postarali o vůbec první prohru Walesu ve skupině. Ne že by to hosty mrzelo - na závěrečný fotbalový turnaj se podívají poprvé od mistrovství světa z roku 1958.

V sestavě svěřenců Chrise Colemana se poprvé od svalového zranění z poloviny září objevil na hřišti Gareth Bale, ovšem jeho takřka měsíční absence byla na výsledném výkonu viditelně patrná. Největší hvězda domácího výběru Edin Džeko začal pouze na lavičce, neboť jej sužují drobné potíže s kolenem. Bosenský útok bez útočníka římského AS zvláště v první půli působil značně bezradným dojmem.

Velšanům stačila k definitivní jistotě postupu i remíza, navíc měli v rukávu i závěrečný zápas kvalifikace, na který za několik dní dojde v Cardiffu proti trpaslíkovi z Andorry. Bosňané podobný luxus neměli - ze čtvrtého místa ztráceli na postup do baráže dva body. Podle očekávání tak diktovali tempo hry domácí, zatímco Wales se snažil hrozit z rychlých protiútoků za využití střelhbitého pohybu dua Bale a Hal Robson-Kanu. Hned ve třetí minutě málem Colemanova taktika slavila úspěch, když Aaron Ramsey vybídl k úniku Balea, jenže hvězda Realu Madrid již Robsonu-Kanuovi míč před prázdnou branku připravit těsně nedokázala.

Za bouřlivé podpory diváků se však hnali dopředu také hráči Bosny a Hercegoviny, zvláště Miralem Pjanić si žádal co nejvíce míčů do středu pole, aby mohl tvořit hru. Přesto co se střeleckých pokusů týče, byli jednoznačně aktivnější hosté. Asmir Begovič musel být na špičkách, aby nekapituloval po žádné z šancí Balea či Ramseyho. Do kabin se v poločase odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran znovu zahrozil Bale, jenže po úprku od Sunjiće v zakončení selhal. Nervozita domácích s přibývajícím časem nabírala na obrátkách, ovšem zprávy z Izraele mohly upokojit oba zúčastněné týmy. Devatenáct minut před koncem si navíc mohli fanoušci oslavně zakřičet, neboť se prosadil střídajíí Djurić. Ten využil ojedinělého zaváhání kapitána Ashleyho Williamse, jenž poskočil centr ze standardní situace, a Djurić přesnou hlavičkou pod břevno nedal brankáři Hennesseymu šanci na úspěch.

Wales se tak musel pustit do zteče domácí obrany, jenže tím zároveň otevíral i větší okénka vzadu, čehož v poslední minutě využil Ibišević po centru Djuriće bezprostředním doklepnutím míče do sítě. Přesto si mohlo cca 700 cestujících velšských fanoušků na tribuně slavit dle libosti - Izrael s Kyprem prohrál 2:1 a jejich národní tým tak dokonal historický úspěch.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud nebude hrat Bale Wales je polovicni navic venku....myslim ze se situace ve skupine trochu zamota....tip 1...2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
šolim

A proč by neměl hrát?

Reagovat
vanGomm

Tak Wales už má postup jistý.Bosna-Herc.potřebuje oba své zápasy vyhrát,ale ani případných 17 bodů už ji na víc jak baráž stačit nebude.Já si naopak myslím,že už se nic zamotávat nebude o postupující (Wales a Belgie) je rozhodnuté.Jedná se tedy pouze o to,kdo skončí na 3.místě.

Reagovat
veikko

4:1

Reagovat
EverlastD

3:0

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Acrocephalus

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele