osmifinále - 1. zápasy
25.02.2015 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Monako trestalo a veze si z Londýna nečekanou výhru 3:1

Bída Arsenalu ve vyřazovací fázi Ligy Mistrů nebere konce ani letos. Domácí zápas proti podceňovanému Monaku totiž svěřenci Arsena Wengera vůbec nezvládli a vlastními chybami dovolili knížecímu klubu slavit obzvláště cennou výhru 3:1. Arsenal po mizerném výkonu tak bude mít v odvetném zápase na půdě soupeře co napravovat...

Hned v druhé minutě o sobě dal vědět Danny Welbeck, jenž se bleskurychle obtočil kolem bránícího hráče, avšak z krkolomného postavení střílel nepřesně. Chvíli nato to byl znovu anglický reprezentační útočník, kdo si nabíhal na přízemní centr z levé strany, jenže monacká obrana dokázala zasáhnout včas i tentokrát. Úvodní tlak Arsenalu tak přinesl sice řadu vzruchů, ale žádnou změnu skóre. Pak se do hry dostali i hosté a začali úspěšně eliminovat útočné akce Arsenalu hned v jeho počátcích v dostatečné vzdálenosti od Subašićovy branky.

Až ve třiatřicáté minutě se domácí dostali do zakončení, když již z hloubi pokutového území pálil po Özilově přihrávce Alexis, ovšem nedokázal svou ránu vtěsnat pod břevno. Hra Arsenalu byla ve finální fázi po celou první půli značně nepřesná, a jelikož z opatrné ofenzivy Monaka vynikal jen křídelník Martial bez pořádné podpory ostatních spoluhráčů, nedostával se do jakéhokoli vytížení ani brankář Ospina.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka přesto neskončila bez branek. Zdálky totiž sedm minut před odchodem do šaten napřáhl Geoffrey Kondogbia a i díky jemné teči Pera Mertesackera překonal zaraženého Ospinu, který se ani nepohnul. Arsenal rázem zkoušel přidat na obrátkách, jenže mizerná řešení kombinací v zahuštěném prostoru okolo pokutového území jej pořád neopouštěla.

Hned v první minutě po změně stran se Alexis přímočaře pustil do monacké šestnáctky a napálil míč k Giroudovi, ovšem francouzský forvard nedokázal zblízka instinktivně zakončit lépe než jen vedle Subašićovy levé tyče. A francouzský reprezentační útočník selhal znovu jen pět minut nato, když z Cazorlova přímého kopu dal své hlavičce zbytečně velkou razanci a přestřelil. A bylo ještě hůř - přílišné zaujetí ofenzivou vytvořilo v obraně Arsenalu ohromnou díru, jíž v samostatném úniku využil gól na 2:0 Dimitar Berbatov.

Situace se pro Arsenal rázem změnila z vážné na kritickou, což podtrhnul Olivier Giroud zahozenou tutovkou po odraženém míči z Alexisovy střely. Místo klidného zakončení míče do odkryté brány z pouhých několika metrů však Giroud i tentokrát vysoko přestřelil a zbyly mu jen oči pro pláč. Nebylo tak velkým překvapením, že v devětapadesáté minutě šel ze hřiště za Thea Walcotta právě vytáhlý Francouz.

Další šance utkání připadla překvapivě hostům, kteří však poprvé v zápase svou střelu letící mezi tři tyče za Ospinu procpat nedokázali. Moutinhovu patičku totiž Martial trefil pouze do hrudi kolumbijského gólmana. Sám portugalský reprezentant se hned záhy z tvůrce přeměnil v zakončovatele, ale jeho prudká rána nestihla včas klesnout na to, aby Ospinu přinutila k dalšímu zákroku.

Čtyřiašedesátá minuta pak znovu podtrhla z pohledu Arsenalu příšerný večer, když nejprve Walcott v úniku nepropálil Subašiće a pak v pádu sám nevědomky zablokoval Welbeckovu dorážku do prázdné brány. Čas utkání se neúprosně chýlil ke konci a skóre zůstávalo stále nečekaně 2:0 pro Monako, které i nadále pokračovalo v ojedinělých protiútocích, o čemž svědčila třeba střela Martiala. Hostující fanoušci si tak mohli pohodlně užívat každou přihrávku svého týmu, kterou na potupu Arsenalu doprovázeli halasným burácením.

Před zraky zaskočených a pomalu odcházejících příznivců Kanonýrů se v závěru domácím povedlo přece jen snížit. Po zmatcích v pokutovém území Monaka díky Özilově centru se odražený míč dostal k nohám střídajícího Oxlade-Chamberlaina, jenž zachoval chladnou hlavu a krásnou střelou do horního rohu branky překonal marně plachtícího Subašiće. Víc již však Arsenal nestihnul a naopak v poslední minutě nastaveného času dovolil Monaku znovu podniknout příkladný protiútok. Ten zakončil střídající Carrasco vyvedenou střelou na zadní tyč, která se otřela o tyč a zapadla do sítě. Arsenal tak do odvety vstupuje v nesmírně obtížné pozici a znovu má nakročeno na brzké vypadnutí.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2011)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele