základní skupiny - skupina H, 1. kolo
13.09.2005 20:45 CET
3 : 2
(1:0)

Reportáž

Rangers FC - FC Porto 3:2

V glasgowském Ibrox Parku přivítali domácí Rangers FC Porto, vítěze nejprestižnější evropské soutěže z roku 2004. Zajímavou podívanou rozhodl pět minut před koncem Kygiakos, za hosty dvakrát vyrovnával Pepe.

Rangers vstupovali do Ligy mistrů po nevydařeném startu v lize, kde jim zatím patří až páté místo. Naposledy jen remizovali s Falkirkem 1:1. Proto trenér Alex McLeish sáhl ke třem změnám v sestavě, na hřišti se objevili Bernard, Lovenkrands a Jeffers, který si po přestupu z Charltonu odbyl premiéru za svůj nový klub.

To Portu se v domácí soutěži zatím daří daleko lépe, vyhrálo všechny tři úvodní duely a usadilo se na čele tabulky. Trenér Co Adriaanse opět zvolil rozestavení 4-3-3, kterému věří i v lize, očekával se tak velice pohledný fotbal.

O výkop se postarali hosté, kteří nastoupili v nezvyklých žlutých dresech. Hned od začátku se také zmocnili balónu a nechtěli ho svým soupeřům ani na chvilku půjčit. Aktivitou hýřili zejména Alan a Jorginho. Domácí se tedy soustředili na pozornou obranu a čekali na chyby.

Druhá desetiminutovka probíhala podle stále stejného scénáře. Porto drželo míč a domácí se alespoň snažili nakopávat míče na agilní útočné duo Pršo - Jeffers. K ohrožení Baíi se však zatím nedostali, maximem bylo několik ofsajdů. Hosté už občas zahrozili střelou, nejednalo se ale o nic nebezpečného.

Hra se poté rozkouskovala množstvím drobných faulů, většinou útočných, a to na obou stranách. Hosté si vytvořili velkou převahu pouze ve statistice rohových kopů.

V 34. minutě fauloval Jorginho Bernarda a domácí rozehrávali další přímý volný kop. Jednalo se sice o obrovskou vzdálenost, jenže hostující obrana po centru Ricksena zaváhala, klubko hráčů nechalo přelétnout centr za sebe, kde číhal nekrytý Lovekrands a otevřel skóre.

Za dvě minuty se poprvé zažlutilo. Dado Pršo vrazil do Emanuela, který ze souboje vyvázl se zraněnou hlavou a musel střídat. V závěru půle se snažil v souboji s Pepem vymodlit penaltu Jeffers, holandský rozhodčí Wegerref ale byl proti.

Vstup do druhé půle se náramně vydařil portugalskému týmu. Ve 47. minutě rozehrál Peixoto roh a ve vápně kraloval brazilský obránce Pepe - vyrovnáno. Za chvíli málem vrátil vedení na domácí stranu Jeffers. Po Pršově nahrávce vystřelil z voleje, Baía jeho pokus kryl.

Do vedení šli Rangers opět v 59. minutě díky důrazu Dada Prša. Chorvatský reprezenzant šel jak vlk za vysokým balónem, který před bránu poslal Namouchi. A protože si brankář Baía nepočínal příliš jistě, Pršo ho odstavil a kolenem tečoval míč do sítě.

Hostující kouč sledoval vzrůstající tlak Rangers, rychle proto reagoval dvojitým střídáním. Na hřiště se podívali Quaresma a Almeida. Druhý jmenovaný hned zkoušel brankáře Wattereuse překonat, ale o vyrovnání se postarala osvědčená dvojice.

Porto totiž zahrávalo další roh, opět ho kopl Peixoto a domácí obrana zapomněla znovu na Pepeho. Brazilec měl tentokrát i trochu štěstí, když míč do sítě musel usměrňovat hrudí.

Hostující hráče vyrovnání notně povzbudilo, na hřišti najednou vládli zase oni. Jenže přišla 85. minuta. Zdánlivě neškodný Fergusonův centr se snesl na hlavu Kyrgiakose, který míč nasměroval o tyčku do sítě.

Domácím se vstup do skupiny vydařil, byť jim Porto dlouho zatápělo. Hosté podali slušný výkon, ke cti jim slouží i fakt, že z vítězného týmu z roku 2004 nastoupili dnes pouze dva hráči - Baía a Costa. I tak ale nejspíš svedou vyrovnanou bitvu o druhé místo za milánským Interem.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*

Velmi zajímavý zápas bude k vidění i v Ibrox Parku,kam zamíří portugalský tým FC Porto,domácí budou jistě bojovní,ale myslím že uspějí hosté.

Reagovat
HOST*novyss

tak s tim nesouhlasim, věřim domácím...

Reagovat
Shevchenko

2:2 (Novo,Prso-2McCarthy)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele