osmifinálové skupiny - skupina B
11.03.2003 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

AFC Ajax - Valencia CF 1:1

Valencia si remízou v Amsterdamu uchovala šanci na postup

Utkání v Amsterdamské Aréně mohlo domácím fanouškům udělat velkou radost, domácí Ajax si mohl v případě vítězství nad Valencií zajistit postup do čtvrtfinále Ligy Mistrů. Oboustranně ofenzivní klání však svého vítěze nenašlo a po remíze 1:1 je situace ve skupině B i před posledním kolem velmi zamotaná, postoupit ještě mohou všichni, jistotu naopak nemá nikdo.

Ajax nastoupil v plné síle, po zranění se vrátil miláček domácího publika, teprve 20-letý velký talent nizozemského fotbalu Rafael van der Vaart. Do obranné linie se postavil také uzdravený John O’Brian. Valencia se mohla opět spolehnout na služby Pabla Aimara a po prohře 0:3 z minulého kola si nemohla dovolit ztratit všechny body.

Přestože se oba týmy v dosavadním průběhu Ligy Mistrů prezentovaly hlavně defenzivními kvalitami, v tomto utkání nabídly ofenzivní podívanou. Domácí Ajax se hned od počátku dostal do mírného tlaku a první šanci si vypracoval v deváté minutě, kdy Maxwell pěkným volejem zamířil mimo tyče Canizaresovy branky.

Po úvodním tlaku Ajaxu se hra vyrovnala a lepší příležitosti si naopak vytvářeli hosté. Hodně ze své pozice volného ofenzivního záložníka těžil Kily Gonzáles, který řádně zaměstnával obranu domácích, vedenou kapitánem Christianem Chivem. Valencia vybojovala řadu rohových kopů, z nichž nakonec vzešel úvodní gól zápasu.

Centr z rohového kopu mířil ke vzdálenější tyči ke dvojici Rufete – Tomáš Galásek a český reprezentant si v souboji nepočínal příliš dobře, Rufeteho fauloval a rozhodčí Luboš Michel nařídil penaltu. Tu bezpečně proměnil Kily Gonzáles a dostal Valencii do vedení – 0:1. Nutno však dodat, že penalta byla ze strany španělského záložníka hodně vymodlená. Rufete i Galásek se vzájemně drželi, prvně jmenovaný však situace využil a ve vhodný okamžik upadl, český reprezentant mu na zem pomohl jen málo.

Ajax byl úspěchem soupeře zaskočený a nebýt několika zákroků Bogdana Lobonta, mohlo to pro něj být ještě horší. Zvláště pár minut po úvodním gólu, kdy Lobont na poslední chvíli zneškodnil centrovaný míč směřující na volného Carewa. V závěru prvního poločasu se domácí přece jen dostali před branku Valencie, několikrát mohl vyrovnat Zlatan Ibrahimovič, Santiaga Canizarese v brance španělského týmu však nepřekonal.

Do druhé půle vstoupili jednoznačně aktivněji domácí hráči a obrana Valencie včetně gólmana Canizarese měla o práci postaráno. Nejprve Ibrahimovič prohrál další svůj minisouboj s Canizaresem, když zamířil přímo na něj, o chvilku později se předvedl Van der Vaart, jehož nádherná střela jen těsně přeletěla branku Valencie.

Také hosté se v úvodu druhého poločasu několikrát dostali na dostřel svatyně Ajaxu, brankáře Lobonta však vážněji neohrozili. V 57. minutě zahrával Ajax jeden z mnoha rohových kopů a dočkal se vytouženého vyrovnání. Po rozehrávce nakrátko poslal centr před branku Maxwell a Petri Pasanen se hlavou z malého vápna nemýlil – 1:1. Finský stoper byl úplně sám snad mezi šesti hráči Valencie, hlavičkoval nikým neatakovaný.

Utkání pokračovalo v nezměněném duchu, pěkné akce byly k vidění na obou stranách. Vedení na stranu Valencie mohl deset minut po vyrovnání opět strhnout Baraja, jeho dělovku však Lobont efektním zákrokem vytěsnil nad břevno. Na druhé straně se po pěkné akci Ibrahimoviče a Maxwella do šance dostal Van der Meyde, ale zamířil mimo tyče.

Také v závěrečných minutách měly oba týmy šanci na vstřelení vítězného gólu, úspěšný však nebyl ani Chivu, jehož střelu z přímého kopu chytil Canizares, ani Kily Gonzáles, který v samotném závěru jen nastřelil Lobonta.

I remíza je nakonec výhodná pro Ajax, v posledním kole mu k jistotě postupu stačí bodovat v Římě, za určitých okolností může i prohrát. Valencia má také vše ve svých rukou a postupová matematika je z jejího pohledu jednoduchá – pokud porazí Arsenal, postoupí, pokud ne, nepostoupí.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele