osmifinálové skupiny - skupina B
10.12.2002 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - AS Řím 2:1

Ajax vybojoval zasloužené tři body

Oba týmy nastoupily poznamenány zraněními, Ajax se musel obejít hned bez pěti hráčů základní sestavy, AS Řím měl před utkáním problémy se složením obranné řady. I přesto, že nenastoupili v nejsilnější sestavě, byli domácí hned od začátku aktivnější. Velké problémy dělali defenzívě Italů hlavně Andy van der Meyde a Hatem Trabelsi, kteří neustále hrozili z brejků po křídlech. A právě z úniku po levé straně vzešel už po jedenácti minutách úvodní gól zápasu. Po kombinaci s van der Meydem se za hranicí vápna k míči dostal mladík Nigel De Jong a bez váhání vypálil. Jeho střela sice nebyla až tak nebezpečná, gólman Antonioli ale špatně odhadl odskok míče a ten se od jeho čela odrazil přímo do nohy nabíhajícího Zlatana Ibrahimoviče. Pro toho už nebyl problém naznačit doleva a střelou k opačné tyči nedal gólmanovi šanci – 1:0.

Hráči AS Řím nedokázali během prvního poločasu vyslat přímou střelu na bránu. Pár šancí si sice vypracovali, Cafú z úhlu mířil mimo, stejně skončil i Tottiho pokus z přímého kopu, ale tím, kdo hrozil dalším gólem, byl Ajax. Blízko ke skórování byl Egypťan Ahmed Hossam Mido, pěkný De Jongův centr ale v tísni do branky neusměrnil. V samotném závěru poločasu se do vápna hostů vřítil Ibrahimovič, Antonioli ale včasným vyběhnutím nebezpečí zažehnal.

Úvod druhého dějství patřil italskému mužstvu. Vypracovali si několik menších šancí, z žádné z nich ale výraznější nebezpečí pro gólmana Ajaxu Stekelenburga nevzniklo. V 55. minutě přišel na hřiště Jari Litmanen a výrazně oživil hru Ajaxu. A po deseti minutách pobytu na hrací ploše zvýšil vedení Ajaxu – po zpětné přihrávce Ibrahimoviče vyslal na branku pěknou technickou střelu a mířil přesně – 2:0. Díl viny na tomto gólu má opět brankář Antonioli, který byl možná až moc daleko z branky a na střelu nedosáhl.

Čtvrt hodiny před koncem kopal Totti přímý kop po faulu na střídajícího Batistutu, ale brankář domácích Stekelenburg, za normálních okolností až třetí v pořadí, se vytáhl skvělým zákrokem, když míč vytáhl nad břevno. Z tlaku ve zbytku utkání hosté sice vytěžili jeden gól, to bylo ale málo. Panucciho dlouhý centr našel přesně hlavu Gabriela Batistuty a ten přehodil brankáře Ajaxu – 2:1. Obrana domácího týmu už žádné další větší nebezpečí nepovolila, a když v nastaveném čase Ibrahimovič nedostihl Pienaarův pas, skončilo utkání těsným, ale zaslouženým vítězstvím Ajaxu.

AS Řím má opravdu špatnou sezónu. V italské lize se topí ve středu tabulky, také do druhé fáze Ligy Mistrů proklouzl s řádně odřenýma ušima. V osmi utkáních dokázal dát pouhých pět gólů a po dvou kolech druhé fáze je ve skupině B bez bodu poslední. Naopak Ajax, po losu pasovaný na outsidera skupiny, přidal k bodu za remízu na půdě Valencie další tři body a jen díky horšímu skóre přezimuje za Arsenalem na druhém místě.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele