semifinále - odvety
01.05.2002 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Real Madrid - FC Barcelona 1:1

Semifinále Ligy Mistrů mezi španělskými týmy Realem Madrid a FC Barcelonou mělo před madridskou odvetou jasného favorita na postup. Byl jím domácí Real, před týdnem totiž na barcelonském Nou Campu vyhrál 2:0. Barceloně opět chyběla její největší hvězda, brazilce Rivalda trápí zraněné koleno. Ještě hodinu před výkopem se ale nevědělo, jestli se odveta vůbec bude hrát. Baskická separatistická organizace ETA totiž provedla další ze svých teroristických útoků, bomba v autě vybuchla na náměstí hned vedle stadiónu Santiaga Bernabeu. UEFA po dohodě s kluby nakonec rozhodla že se i přes možné bezpečnostní riziko zápas odehraje. Obavy z možného teroristického útoku se naštěstí nenaplnily.

Už po pár minutách od úvodního hvizdu rozhodčího Colliny to na hřišti vypadalo jako na smetišti, fanoušci doslova zasypali trávník papírky. Hře rozhodně moc neprospělo ani to, že byla hrací plocha možná až moc pokropena vodou. Hráčům to klouzalo, nejvíc se zlobil asi hostující útočník Patrick Kluivert, který byl kvůli mokré trávě často na zemi. Zápas začal ve vysokém tempu a hned od začátku bylo vidět, že se hraje španělské derby. Krátké rychlé přihrávky, narážečky na jeden dotek, většinou se ale hrálo ve středu hřiště. Úvodní čtvrthodina nakonec patřila spíš Barceloně, měla míč víc na svých kopačkách. Urodila se z toho ale jen jedna šance, přímý kop Franka de Boera byl tečován těsně mimo Césarovu branku. Ve 20. minutě na druhé straně zahrozil Zinedine Zidane. Zpoza vápna vyslal levou nohou nádherně zakroucenou střelu, gólman hostů Bonano jen bezmocně přihlížel, naštěstí pro něj šel míč jen těsně nad. I nadále byla aktivnější Barcelona, šance měli Luis Enrique a Patrick Kluivert, skóre se ale nezměnilo. Ve 37. minutě přišel okamžik, který si asi bude dlouho pamatovat gólman Realu César Domingues. Mladý brazilský záložník ve službách Barcelony Fabio Rochemback vystřelil při zemi ze 30 metrů, míč tečoval Phillip Cocu a ten se za zády Césara odrazil od tyče zpět do hry. César se rychle zorientoval a skočil po míči, vyrazil ho mimo branku, v tom ale po zemi přiletěl Patrick Kluivert. Míč už nezasáhl, zato kopačkou trefil Césara do obličeje. Na jeho tváři se objevil krvavý šrám a César musel být ošetřen. Chvíli to vypadalo, že bude střídat, ale nestalo se tak a César se zalepenou tváří zápas dochytal. Dvě minuty před koncem prvího poločasu přišel krásný okamžik. Zidane přenechal míč Raúlovi, ten zpoza vápna vypálil a mířil přesně. Jeho prudká střela zapadla do pravého horního růžku Bonanovy branky - 1:0. Před poslední třičtvrtěhodinou semifinálové bitvy tak byl Real jen krůček od postupu, stačilo nedovolit Barceloně dát tři góly.

Dvě minuty po změně stran měl pojistku na kopačce Guti, ale svou pátou gólovou šanci v semifinále opět neproměnil. Potvrdilo se pravidlo nedáš, dostaneš, pár sekund po neproměněné Gutiho šanci zleva před Césarovu branku centroval Cocu a míč si do vlastní sítě srazil Iván Helguera - 1:1. I po zbytek zápasu byla Barcelona lepší, měla víc šancí, ale druhý gól dát nedokázala. Gólové šance neproměnili ani Luis Enrique, ani Kluivert. V polovině druhého poločasu nevýrazného Luise Figa nahradil angličan Steve McManaman a přinesl velké oživení do ofenzivy Realu. Také bílý balet měl ke konci pár šancí, na skóre 1:1 už se ale nic nezměnilo.

Real Madrid tak celkem nad svým věčným rivalem vyhrál 3:1 a čeká ho třetí finále Ligy Mistrů za posledních pět let. Tam na něj čeká velké překvapení - Bayer Leverkusen, který ve vyřazovacích bojích ukončil naděje dvou anglických týmů, nejprve Liverpoolu a v semifinále i Manchesteru United. Finále se hraje 15. května v Glasgow na stadiónu Hampden Park.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele