o udržení, 5. kolo
28.05.2023 17:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Fanoušci Brna (© twitter.com/FCZbrojovkaBrno)

V souboji zkušených koučů si renomé vylepšil Vrba. Zbrojovka sestupuje, Zlín míří do baráže

Zbrojovka Brno v rozhodujícím utkání posledního kola skupiny o udržení ve Fortuna lize pouze remizovala se Zlínem 0:0, a po roce ji tak čeká návrat do druhé nejvyšší soutěže. Navzdory výrazné převaze i několika nadějným střeleckým pokusům domácích Ševci v defenzivě obstáli a zajistili si účast v baráži proti Vyškovu.

Bezbrankový výsledek tedy zřejmě ukončil jednu z nejméně povedených trenérských štací Martina Haška, který Brno dovedl k jediné výhře z devíti zápasů.

Nad Brnem se stahovala mračna. Jeho děsivá jarní forma, ve které zaznamenalo jen dva tříbodové úspěchy, měla za následek pád na poslední místo. Zachránit se v nejvyšší soutěži mohlo jen přes barážové umístění, na kterém figuroval Zlín, jenž si ziskem dvou výher v řadě vypracoval pro závěrečný duel skupiny o záchranu výhodnější pozici. Zápas měl náboj také díky zkušeným trenérům, jelikož jak pro Pavla Vrbu, tak pro Haška by bylo účinkování zakončené sestupem fiaskem.

Už ve čtvrté minutě mohl Zbrojovku přiblížit ke klíčovému vítězství Šimon Falta. Kmenový hráč Plzně se po vynikající přihrávce Waleho Musy Alliho ocitl úplně sám před bránou, jenže fantastického Stanislava Dostála nepřekonal. Tým z moravské metropole byl po většinu první půle aktivnější, ale vyjma nepřesného zakončení Jakuba Řezníčka zevnitř šestnáctky si další možnosti dlouho nevytvářel. Po půlhodině hry dostali Ševci ojedinělou šanci k otevření skóre. Antonín Fantiš se prodral k centru zleva, avšak s jeho nebezpečnou hlavičkou si poradil Martin Berkovec. Když o chvíli později neuspěl na druhém konci hřiště s tvrdou ranou z dálky ani Matěj Hrabina, šlo se do šaten za bezbrankového stavu.

Rovněž po změně stran se do útoku tlačili téměř výhradně fotbalisté Brna. V 55. minutě měl na hlavě úvodní gól Řezníček, ale z bezprostřední blízkosti mířil jen do rukavic připraveného Dostála. Hostující brankář úřadoval také proti povedené ráně Jiřího Texla z voleje ze 76. minuty a o chvíli později za svá záda nepustil ani hlavičku Alliho. Do další šance se už Zbrojovka nedostala a naopak v závěru málem inkasovala. Otevřené domácí defenzivy využil Youba Dramé, jenže s přízemní střelou 25letého Francouze si poradil Berkovec.

Zlín si tak ziskem bodu pojistil účast v baráži, ve které se utká s Vyškovem. Brno se po roce vrací do Fortuna národní ligy.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

Hašek úkol splnil: vyhnul se baráži

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele