o titul, 2. kolo
13.05.2023 18:00 CET
3 : 2
(1:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Sparta sahá po titulu. Letenští v závěru rozhodli derby a unikají Slavii

První dva jarní souboje proti rivalům z Vršovic Spartě moc nevyšly. Ten třetí už ano. Letenští díky proměněné penaltě ze závěru zápasu porazili Slavii a výrazně se přiblížili mistrovskému titulu. Tři kola před koncem sezony totiž mají na sešívané k dobru pětibodový náskok.

Sparta v sobotním šlágru vedla nad slávisty celkem třikrát a až na její poslední přesný zásah nenašli hosté odpověď. Rozhodující gól padl až v nastaveném čase druhého poločasu. Stoper sešívaných Igoh Ogbu daroval domácím pokutový kop, jenž v rozdílovou trefu proměnil k velké radosti většiny stadionu kapitán Letenských Ladislav Krejčí.

Nezaujatým divákům se herně jistě více líbil druhý poločas. Avšak již v tom prvním padaly branky. Navzdory tomu, že se oba týmy dohromady zmohly na pouhé tři střelecké pokusy. Slavia sice domácí jasně drtila v držení míče, nicméně kreativnější než mužstva na hřišti byly oba fanouškovské tábory se svými choreografiemi. Na trávníku toho k vidění dlouho moc nebylo. Zaujala snad jen hloupá žlutá karta pro Krejčího, jehož sudí Černý potrestal za odkopnutí balónu.

Vskutku zničehonic se tak sparťané dostali do vedení. Haraslín ve 30. minutě potrestal faul na Kuchtu, postavil se ke standardní situaci a povedenou trefou přes zeď nedal šanci brankáři sešívaných Kolářovi. Za dalších pět minut ovšem domácí o nabytý náskok přišli. Pravý bek Slavie Douděra narýsoval přesnou kolmici na Van Burena, ten procpal míč na zadní tyč, kde balón usměrnil do sítě Schranz.

Už krátce po změně stran bylo jasné, že druhá půle bude zábavnější než ta první. Ochutnávku následujícího dění přinesl ve 47. minutě Kuchta, jenž se po dlouhém autovém vhazování Sadílka vytočil ke střele, která ale prosvištěla nad břevnem. Za okamžik zakončoval dost podobně na druhé straně Van Buren. Také Slavia ukázala, že umí zahrozit z autu. Provod stejně jako Sadílek vhodil merunu do pokutového území, kde střílel Jurečka, dobře však zasáhl gólmana Sparty Kováře.

Mužem dalších minut se stal stoper Letenských Sörensen. Dánský fotbalista nejprve v 54. minutě odcentroval z ostrého úhlu takovým způsobem, že jeho pas spadl na břevno. Po hodině hry se tentýž hráč objevil v nebezpečnějším prostoru, z něhož vrátil domácím vedení. Po dalším autu od Sadílka vznikl před bránou Slavie zmatek, čehož přízemní střelou využil právě Sörensen. Kolář si sice na balón sáhl, gólu ale nezabránil.

Druhé vyrovnání v utkání mohl v 77. minutě zařídit Provod, jenže po přihrávce od Schranze pálil do tyče. Sparta odpověděla vysláním střídajícího Mabila, který sedm minut po zakončení od Provoda protáhl přízemní střelou Koláře, jenž se konečně dočkal prvního úspěšného zásahu v duelu. Mabil se tak z branky neradoval, nicméně ve zbývajících minutách ještě sehrál důležitou úlohu.

Ještě předtím ovšem musel se svými spoluhráči sledovat, kterak se Tecl odpoutal od bránícího Panáka, naskočil si na centr od Ševčíka a přesnou hlavičkou upravil na 2:2. Nějakou chvíli se zdálo, že i druhé jarní ligové derby skoční dělbou bodů. To by ovšem Ogbu nesměl ve třetí minutě nastaveného času nesmyslně faulovat Mabila. Stoper sešívaných sice dělal, co mohl, aby arbitra Černého donutil k přehodnocení verdiktu. Rozhodčí ale zůstal neoblomný a potvrdil nařízenou penaltu. Tu bez větších potíží proměnil Krejčí, který tak na Letné rozpoutal obrovskou euforii.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele