o udržení, 4. kolo
24.05.2023 19:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Pavel Černý (© twitter.com/FK_Pardubice)

Pardubice doklusaly vstříc baráži. Jablonec sehrál na východě Čech roli sparingpartnera

Fotbalisté Pardubic odčinili zaváhání z minulého utkání a ve čtvrtém kole nadstavbové skupiny o udržení ve Fortuna lize porazili Jablonec 2:0. Výrazná aktivita domácích vyústila ve dvě branky už v úvodní půli, přičemž jednu z nich obstaral klíčový veterán Pavel Černý. Pro Východočechy byl triumf o to sladší, že vzhledem k ostatním výsledkům vyloučil možnost jejich přímého sestupu.

Hostům již zdánlivě o nic nešlo, a tak se jablonecké vedení rozhodlo nalákat fanoušky na výjezd nejen proplacením jízdného, ale také dresem na památku. Zato příznivce Pardubic dostala na stadion už jen samotná důležitost zápasu, protože náskok Východočechů na poslední příčku činil po porážce se Zlínem jediný bod. Na nedělním neúspěchu červenobílých měl značný podíl jindy precizní Florin Nita, kterého po rozhodující chybě možná až příliš otevřeně zkritizoval i trenér Radoslav Kováč.

Aktivní vstup Pardubic do utkání byl korunován v osmé minutě, kdy míč po centru Bartosze Pikula na zadní tyč nasměroval Vojtěch Sychra z první až za záda Jana Hanuše. Bleskové vyrovnání měl na noze po přízemním centru Matěje Polidara zakončující Michal Černák, z nadějné pozice ve vápně ale zamířil nad. A tak se na konci 26. minuty radovali opět červenobílí, když se pohledný projektil Michala Hlavatého odrazil od břevna k Černému, který nezaváhal a hlavou navýšil vedení Východočechů. Ve 36. minutě si centr z pravé strany hřiště našel Jan Chramosta a střelou z voleje vyzkoušel pozornost Nity. V nastavení byl blízko své druhé trefy Sychra, chybu hostující obrany ale napravil včasným vyběhnutím Hanuš.

Do druhé půle nastoupili Pardubičtí v lehce pozměněné sestavě, zraněného Nitu nahradil v brance domácích Jakub Markovič. Toho prověřil již krátce po příchodu na hrací plochu Václav Sejk, jehož hlavičku vyrazil pardubický gólman na roh. Oproti úvodnímu dějství byla defenziva domácích v permanenci mnohem častěji, další z příležitostí Jablonce zakončoval po hodině hry Polidar střelou těsně vedle pravé tyče. V 63. minutě se hostující záložník ujal exekuce přímého kopu, pokus směřující do sítě zastavil skokem k tyči Markovič. Tlak Jabloneckých s přibývajícimi minutami nepolevoval, tým z města perníku výrazněji zahrozil až v 73. minutě, s ranou Denise Darmovzala ale Hanuš problémy neměl. Krátce před koncem pálil znovu ofenzivně laděný Polidar, zařízení ale tentokrát netrefil.

Pardubice zvítězily a udělaly výrazný krok k záchraně. V závěrečném kole se představí v neděli na stadionu Baníku. Jablonec se s ligovým ročníkem rozloučí doma proti Teplicím.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele