základní skupiny - skupina B
21.06.2004 20:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Švýcarsko - Francie 1:3

Francouzi sice v posledním zápase základní skupiny se Švýcarskem dlouho hráli nerozhodně a museli se bát gólu ve své síti, který by je zřejmě poslal předčasně domů, ale po většinu času měli hru pod kontrolou a v poslední čtvrthodině se konečně prosadil Thierry Henry, když spoluhráče uklidnil dvěma góly a zajistil postup z prvního místa...

Švýcarský trenér Jakob Kuhn mnohé překvapil tím, že jen na lavičku posadil zkušeného veterána Chapuisata. Další útočník Frei byl suspendovaný, a tak se na hrot postavil osamocený 18letý mladík Johan Vonlanthen. Za ním se pak pohybovala čtyřčlenná řada ofenzivně naladěných záložníků.

Ve francouzském týmu se oproti utkání s Chorvatskem objevila čtyři nová jména – stejně jako proti Anglii nastoupili od začátku Lizarazu, Pires a Makelele, poprvé od začátku nastoupil Sagnol. Jen na střídačce zůstal William Gallas.

Francouzi se hned od úvodu chopili taktovky a měli míč víc na svých kopačkách, první šance ale připadla soupeři, když Hakan Yakin po Gygaxově centru zamířil nepřesně. Tentýž hráč pak protáhl gólmana Bartheze, ale úvodní branka přišla ve 20. minutě na druhé straně. Gólman Stiel sice nejprve zastavil Lizarazovu přízemní střelu, ale pak chyboval při rohovém kopu, špatně vyběhl a Zinedine Zidane proměnil Piresův centr ve svůj třetí gól na Euru.

Náskok mohl o něco později zvýšit Henry, kdyby v dobré pozici hlavičkoval přesněji, ale místo toho přišel z ojedinělé akce před Barthezem vyrovnávací gól. Mickael Silvestre chybnou přihrávkou nabídl míč Cabanasovi, ten chytrou přihrávkou poslal do vápna mladíka Vonlanthena a na jeho střelu do protipohybu neměl Barthez šanci – srovnáno na 1:1. A byl to rekordní gól – Vonlanthenovi bylo 18 let a 141 dní, když skóroval. Překonal Wayna Rooneyho, který se nejmladším střelcem v historii mistrovství Evropy stal před několika dny, v utkání právě se Švýcarskem.

Vyrovnání Francouze trochu přibrzdilo a Švýcaři s nimi hráli vyrovnanou partii. Do šaten tak mohli jít s dobrým pocitem, že se s obhájci dá hrát, přestože těsně před přestávkou opět zahrozil Henry. Podobně vypadal i začátek druhé půle. Změnit to chtěl Henry, když si šel pro penaltu, ale vykoledoval si jen kartu za simulování.

Hráčům Francie remíza k postupu stačila, a tak se dopředu moc nehrnuli a dovolili Švýcarům vyrovnat hru. Čtvrt hodiny před koncem se ale konečně probudil Thierry Henry. Davida Trezegueta vystřídal Luis Saha, jeho prvním dotykem míče byl vyhraný hlavičkový souboj, po němž se ve vápně za obranou objevil Henry a bezpečně proměnil.

V 83. minutě mohl přidat pojistku, když se po Piresově centru zjevil úplně sám před brankou, hlavou ale trefil jen Stiela. Vynahradil si to o minutu později. S lehkostí sobě vlastní se kolem jednoho obránce prodral do vápna a nikým dalším netísněn šanci využil po zemi k tyči.

Poklidný závěr už nic nezměnil na tom, že si Francie pohlídala postup z prvního místa a Švýcarsko skončilo s jedním bodem poslední. Ve čtvrtfinále na obhájce trofeje čeká překvapení skupiny A, Řecko.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele