play off - čtvrtfinále
26.06.2004 20:45 CET
0 : 0
4:5 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Švédsko - Nizozemsko 0:1p

Nizozemci se konečně dočkali – po dlouhých dvanácti letech uspěli v penaltovém rozstřelu. Čtyřikrát totiž penalty znamenaly jejich konec na velkém turnaji. Tentokrát se jim postavili Švédové. V základní hrací době byli oranjes lepší, v prodloužení byli blíže k rozhodnutí seveřané, ale za stavu 0:0 pak musely rozhodnout právě pokutové kopy...

Nizozemsko se se Švédskem před dnešním zápasem potkali celkem 18krát a bilance je vyrovnaná – osm nizozemských vítězství proti sedmi švédským. Poslední soutěžní zápas už je ale třicet let starý - na MS v roce 1974 skončil vzájemný zápas ve skupině 0:0.

Švédové měli problémy s obranou, kvůli kartám nemohl nastoupit stabilní člen základní sestavy, levý obránce Erik Edman a poraněná žebra nakonec nedovolila nastoupit Teddymu Lucicovi. Nizozemce problémy se sestavou netrápí, nastoupili v ideálním složení.

Úvodní desetiminutovka patřila Nizozemcům, do pokutového území Švédska mířilo několik nebezpečných centrů. Vážnější šance pak přišla v minutě deváté, po brejku Seedorfa pálil Arjen Robben, ale Isaksson byl na místě. Stejně dopadla jedovatá střela Seedorfa z přímého kopu o pár minut později. Ruud van Nistelrooy se k míči poprvé dostal až v 17. minutě a hned z toho bylo nebezpečí pro švédskou branku, jeho střelu ale zblokoval jeden z obránců.

Švédské protiútoky většinou končily ještě před vápnem, a tak první ohrožení branky van der Sara přišlo zdálky – Henrik Larsson zamířil z přímého kopu asi metr vedle branky. Na první slibnou příležitost si Švédové museli počkat až do 30. minuty. To Frank de Boer pár metrů před vápnem sestřelil Ljungberga, ale Jakobssonova střela šla jen do zdi. Připomněli se Nizozemci – Isakssona dělovkou zpoza vápna otestoval Cocu.

První vyložená šance přišla až ve 42. minutě a překvapivě ji měli na svědomí Švédové. Jonson na pravé straně vybojoval míč, nacentroval do vápna úplně volnému Svenssonovi, ale jeho střelu, která mohla mířit do odkryté branky, zblokoval Bouma. Poločas pak uzavřel střelou přímo na brankáře opět Svensson. Nizozemci sice byli v prvním poločase ve všech ohledech lepší, ale jedinou větší šanci si vytvořil soupeř, "tulipány" v netradičních bílých dresech své akce většinou zakončovali střelami zdálky.

Hned po změně stran zahrozili Nizozemci, když po centru Robbena nepřesně hlavičkoval van Nistelrooy. Tentýž hráč se o minutu později pokusil napodobit gól Zlatana Ibrahimoviče z utkání Švédska s Itálií, ale patičkou přestřelil.

Další gólovku měli Švédové, když po zaváhání Stama zblízka zakončoval Ibrahimovič, ale neměl dostatek času a jeho slabou střelu, která zřejmě mířila mimo, ještě zastavil Cocu. 61. minuta pak přinesla první obrovskou šanci Nizozemců. Dlouhý centr si ve vápně výborně zpracoval van Nistelrooy, ale gólman Isaksson vyběhl, jeho střelu zblokoval a míč, který se ještě jednou odrazil od útočníka Manchesteru United, se těsně vedle tyče dokutálel do autu. Na druhé straně kontroval střelou Svensson, ale van der Sar byl u pravé tyče včas.

Švédové sice po přestávce trochu přidali, ale stále na Nizozemce nestačili, ti byli aktivnější a o zakončení se pokusil i sváteční střelec Jaap Stam, zamířil však vedle. Dobrou příležitost ale měli hráči ve žlutém – míč do vápna chytrou přihrávkou prostrčil Larsson a Ljungbergově střele z otočky chybělo málo.

Jak se blížil závěr normální hrací doby, tempo hry pokleslo, přednost před útočnými výpady dostala bezpečná obrana. Narušit se to pokusil střídající Källström, ale jeho střela byla zblokována. Už se zdálo, že zápas v poklidu dospěje do prodloužení, když se to pokusili odvrátit Švédové, ale Wilhelmsson po Ljungbergově přihrávce do vápna vybíhajícího van der Sara nepřekonal a navíc byl v ofsajdu. Opět se probudili i Nizozemci a v závěru si vytvořili tlak, který kromě několika centrů a rohových kopů přinesl van Nistelrooyovu hlavičku nad branku a Makaayovu dělovku také nad.

Prodloužení začalo pěkně zostra a už v jeho třetí minutě byli Nizozemci velice blízko. Arjen Robben vypálil, Isaksson míč v rukavicích nezkrotil a ten doskákal až na pravou tyč za jeho zády. Naštěstí pro Švédy u něj pak byl Nilsson dřív, než Makaay, a odvrátil na roh. V deváté minutě pálili Seedorf a po něm van Nistelrooy, jednu střelu ale vyrazil Isaksson a druhá šla mimo. Stříbrný gól, který by poslal Švédsko do semifinále, pak měl na kopačce Källström, svou dělovku ale mezi tyče nenasměroval.

Druhá polovina prodloužení přinesla zajímavou situaci hned ve své druhé minutě. K přímému kopu ze 20 metrů se totiž postavil Clarence Seedorf a brankář Isaksson měl s jeho střelou velké problémy, míč vyrazil s vypětím všech sil a do bezpečí ho pak odhlavičkoval jeden z obránců. Následoval roh, série centrů a nepřesná hlavička Cocuho. Nizozemci tlačili a ve dvacáté minutě prodloužení, stodesáté celkem, dopravili míč do sítě. Střelec van Nistelrooy byl ale těsně za obranou, a tedy v ofsajdu.

Obrovské šance na rozhodnutí pak měli i Švédové, když se po zmatku v nizozemské obraně dostal k zakončení Henrik Larsson, trefil ovšem jen horní část břevna van der Sarovy branky. Smůlu pak měl pár minut před koncem prodloužení Fredrik Ljungberg, když se jeho přízemní střela z hranice vápna zastavila na tyči. Oba týmy chtěly rozhodnout, do penalt se nikomu nechtělo, ale ani 120 minut nestačilo k tomu, aby byl určen vítěz.

Penaltový rozstřel zahájili Švédové, jako první si míč na značku postavil Kim Källström a i když van der Sar vystihl směr, na přesně umístěnou střelu nedosáhl. Za Nizozemce nastoupila jistota, Ruud van Nistelrooy, a na jeho ránu neměl Isaksson nejmenší šanci. Proměnila i další dvojice – zkušený Henrik Larsson trefil suverénně pod břevno, Heitinga poslal brankáře na druhou stranu. Pak nastoupil Zlatan Ibrahimovič, věřil si, ale asi to s tím sebevědomím přehnal. Nechal se znervóznit nizozemskými fanoušky a přestřelil. Reiziger pak napodobil Heitingu, trefil do stejného místa a poslal Nizozemce do vedení. Naději pro Švédy udržel Ljungberg, i když měl velké štěstí – trefil břevno, od něhož se míč odrazil do zad van der Sara a až pak do branky. Do hry je pak vrátil nizozemský kapitán Phillip Cocu, když nastřelil tyč. V poslední sérii se trefili oba dva, Wilhelmsson i Makaay, a tak, stejně jako v prvním čtvrtfinále, došlo na šestou sérii. Ta ale už byla poslední. Van der Sar totiž vystihl směr střely Olofa Mellberga a jeho penaltu chytil, postupový gól pak vstřelil mladík Arjen Robben, jeden z nejlepších na hřišti.

Nizozemci zlomili prokletí penaltových rozstřelů a postoupili do semifinále. Po většinu zápasu měli navrch, ale v prodloužení mohli být rádi za štěstí, které při nich stálo především při střelách Larssona a Ljungberga. V semifinále je ale čeká tvrdý oříšek – domácí Portugalsko...

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele