základní skupiny - skupina D
19.06.2004 20:45 CET
2 : 3
(2:1)

Reportáž

Nizozemsko - Česko 2:3

Kdo neviděl, neuvěří. Měl to být jeden z vrcholů evropského šampionátu. A také že byl. Utkání České republiky s Nizozemskem předčilo všechna očekávání, diváci viděli pět branek a obrovskou vůli českého týmu po vítězství. Konečný výsledek 3:2 nás bez ohledu na výsledky posledních zápasů ve skupině posunul do čtvrtfinále, kde se utkáme se Švédskem, Dánskem nebo Itálií.

Český tým vstupoval do utkání psychicky posílený po vydřené výhře nad Lotyšskem. Před zápasem ho však postihla rána v podobě ztráty Reného Bolfa, jemuž stopku vystavily vysoké teploty. Místo nového obránce Auxerre se tak k Ujfalušimu do středu obrany postavil Jiránek.

Oba celky se velice dobře znají, vždyť spolu hráli například v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy nebo na posledním evropském šampionátu před čtyřmi lety. Mluvilo se tedy především o tom, že se nemají jak překvapit. Jenomže trenér Nizozemska Dick Advocaat způsob, jak český tým překvapit, našel. Na hřiště totiž od úvodních minut poslal místo van der Vaarta Arjena Robbena a byl to právě tento mladíček, kdo byl klíčovou postavou nizozemské ofenzivy. Vedle této změny udělal Advocaat oproti duelu s Německem ještě jednu, když Zendena nahradil uzdraveným Seedorfem.

Důvěru řídit jedno z nejdůležitějších utkání v základních skupinách na letošním Euru dostal španělský sudí Mejuto González.

Utkání začalo pěkně od podlahy a do první příležitosti se již ve druhé minutě dostal po Rosického obloučku za obranu Koller. Rána českého obra bez přípravy ale vysoko přeletěla cíl. O chvíli později nezakončil svůj slalom nizozemskou obranou Jankulovski a poté přišla studená sprcha. Ve čtvrté minutě totiž umě zakroutil trestný kop Robben a nedorozumění v české obraně využil k přesné hlavičce na obránce přeškolený útočník Bouma.

Náš tým měl o něco více ze hry, do šancí se však dostával soupeř. Do role ostřelovače Čechovy brány se obsadil Seedorf. Záložník AC Milán nejprve z trestného kopu jen těsně minul pravý roh a ani jeho další pokus se mezi tyče nevešel. Čech si tak na míč znovu sáhl v 18. minutě, kdy likvidoval Robbenovu střelu. Jenomže přišla 19. minuta a další velký moment Robbena. Toho našla Davidsova přesná přihrávka a od léta nová posila anglické Chelsea naservírovala míč před prázdnou bránu na zlatém podnose van Nistelrooyovi. Kanonýr kvalit útočníka Manchesteru United se nezmýlil a Nizozemsko vedlo 2:0.

V té době by na český tým příliš lidí nesázelo. O čtyři minuty později však bylo vše zase trochu jinak. To když van Bronckhorst našel při rozehrávce rozeběhnutého Baroše, který obelstil Stama a přihrál ve vápně osamocenému Kollerovi. Rodák ze Smetanovy Lhoty nezaváhal a ukončil své více než osmiměsíční čekání na další reprezentační gól. Ani vstřelená branka neodradila trenéra Karla Brücknera od střídání a na pravém okraji obrany hořícího Grygeru nahradil Šmicrem. Na místo pravého beka se tak podobně jako v utkání s Lotyšskem stáhl Karel Poborský.

Po půlhodině hry se zvedla oranžová bouře nevole. V našem vápně si totiž Ujfaluši přidržel van Nistelrooye, píšťalka sudího Mejuta Gonzáleze naštěstí zástala němá. Ve 32. minutě se s míčem příliš nerozpakoval Heitinga. Obránce Ajaxu vyslal neuvěřitelnou pumelici a Čech jenom s vypětím všech sil vyrazil konečky prstů na roh. Příklad z mladého zadáka si pak vzal Seedorf, jehož bomba jenom těsně minula pravou tyč. Za druhou stranu odpověděl přihrávající Poborský a patičkou zakončující Koller. Škoda však, že v tu chvíli neslyšel Milana Baroše, protože ten za ním stál zcela osamocen a zakončoval by do prázdné brány. Tečku za prvním poločasem udělal ve 43. minutě po Robbenově přistrčení ranou do tyče Davids.

Fanastické fotbalové představení pokračovalo i po změně stran. Hned v úvodu druhé půle prodloužil Davids dlouhý míč na van der Meydeho. Nizozemci postupovali tři na dva, ale fotbalista Interu Milán celou situaci nevyřešil z holandského pohledu ideálně. Na druhé straně se Van der Sar zapotil při likvidování střel Poborského a Nedvěda. V 56. minutě se opět ukázal Robben. Na levé straně dokázal odcentrovat přes Jiránka a najít hlavu van Nistelrooye. Čech mu výtečným zákrokem zabránil ve skórování a odstartoval tak nápor českého týmu.

V 64. minutě měl velkou příležitost k vyrovnání Šmicer. To když se v šestnáctce pěkně uvolnil střídající Heinz a zpětnou přihrávkou našel volného záložníka Liverpoolu. Ten si míč zpracoval a následně jej poslal k levé tyči, v cestě do sítě mu však skvělým zákrokem zabránil Van der Sar. O sedm minut později ale už byl bezmocný. V 71. minutě totiž z levé strany odcentorval kapitán Nedvěd, Koller hrudí sklepl míč k Barošovi a ten přesnou střelou z hranice šestnáctky srovnal skóre.

Vyrovnaný stav však mohl trvat pouze několik desítek vteřin. Před Čechem se totiž zjevil van der Meyde a brankář Chelsea musel předvést další vynikající zákrok. Další rána do nizozemské sebedůvěry přišla patnáct minut před koncem, kdy Heitinga zastavil unikajícího Nedvěda a rozhodčí Mejuto González ho po druhé žluté kartě poslal předčasně do kabin. Přesilovku mohl brzy využít sám Nedvěd. Jeho trestný kop však Van der Sar vyrazil a poradil si i s následnou dorážkou Rozehnala.

Čeští fotbalisté vystupňovali svůj tlak a v 85. minutě opět předvedl svou fantastickou střelu Nedvěd. Záložník Juventusu Turín se z 35 metrů opřel do míče a jeho pumelici zastavilo až břevno nizozemské brány. Cestu za velkým obratem jsme nakonec přece jenom dovedli do úspěšného konce. V 88. minutě totiž prudce vypálil Heinz, Van der Sar tuto střelu pouze vyrazil k dobíhajícímu Poborskému, který se neukvapil a před prázdnou bránu naservíroval míč Šmicrovi. Jeden z našich nejzkušenějších reprezentantů dorazil míč do sítě a podobně jako před osmi lety v utkání s Ruskem se stal národním hrdinou. Alespoň bod pro Nizozemce se po van Bronckhorstově centru pokoušel zachránit van der Vaart, z těžké pozice naštěstí nezamířil přesně.

Co znamená výsledek v tabulce? Náš tým má po dvou zápasech plný počet šesti bodů a má již jistý postup do čtvrtfinále z prvního místa. Na druhou příčku si stále dělají zálusk všichni tři další účastníci skupiny D. Další nizozemské účinkování na turnaji máme paradoxně v rukou my. Pokud totiž prohrajeme s Německem, náš sobotní soupeř se s šampionátem rozloučí již po třech zápasech.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
oli9

Reagovat
niflheim

Nejlepší zápas, co jsem kdy viděl. ...no možná jen vyrovnaný se zápasem ManUTD - Bayern ve finále LM

Reagovat
Aldeano

Souhlas + bych doplnil Finále UEFA 2000 a taky finále LM 2005 to byl mač

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si potom nevidel ziadny zapas a pozeram, ze komentar si napisal po MS 2010, takze nechapem, kde si nechal Slovensko - Taliansko 3:2

Reagovat
partaS

tak to vůbec, už jen ti hráči co hráli v tom zápase - Nedvěd, Rosický, Poborský, Jankulovski, Čech, Baroš v životní formě, Koller proti Davidsovi, Seedorfovi, Nistelrooyovi, Sarovi, Stamovi, Bronckhorstovi, mladýmu Robbenovi; ta úroveň byla kvalitou prostě někde jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
partaS

JSME NEJLEPŠÍ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jester Radka Bejbla

Akorát v tv dávají záznam a i tak je to nádhera sledovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele