základní skupiny - skupina C
22.06.2004 20:45 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Dánsko - Švédsko 2:2

Stalo se to, co celou Itálii strašilo jako noční můra. Remíza 2:2 mezi Švédskem a Dánskem, která, bez ohledu na výsledek utkání Italů s Bulharskem, znamená vyřazení Squadry Azzurry. Dánové dvakrát, zásluhou Tomassona, vedli, Švédové dotahovali brankami Larssona a Jonsona. Gól na 2:2 přišel minutu před koncem...

Dánský trenér Morten Olsen udělal oproti zápasu s Bulharskem jednu změnu, když místo Dennise Rommedahla od začátku postavil Jespera Gronkjaera. Nad startem Rommedahla visel poměrně dlouho otazník, ale útočník PSV Eindhoven se dal dohromady a byl připraven na lavičce náhradníků. Ve švédském týmu došlo oproti poslednímu zápasu ke třem změnám a ke všem v záloze. Suspendovaného Linderotha nahradil Anders Andersson z Benfiky Lisabon, místa v základu si dobrými výkony v závěru zápasu s Itálií vybojovali Kim Källström a Mattias Jonson.

První velkou šanci zápasu přinesla 15. minuta a podklouznutí švédského stopera Jakobssona. K míči se dostal Tomasson, přihrál do vápna nabíhajícímu Gravesenovi, ten ale z úhlu napálil jen boční síť. Švédové odpověděli protiútokem, Ibrahimovič hledal přihrávkou do volného prostoru v šestnáctce Larssona, toho však obrana ke střele nepustila.

Dánové měli více ze hry, byli fotbalovější a ve 28. minutě ze své převahy vytěžili úvodní gól. Zhruba 20 metrů od branky se k míči po přiťuknutí Sanda dostal Jon Dahl Tomasson, všiml si, že je brankář Isaksson poměrně daleko z branky a nádherně trefeným lobem dal svůj druhý gól na Euro.

Obrovskou šanci na vyrovnání měli Švédové ve 35. minutě. Zblízka na Sörensena pálili nejprve Ljungberg a po něm Ibrahimovič, ale gólman Aston Villy byl pozorný a oba pokusy vyrazil. Uběhlo pár minut a Dánové se opět řádně zapotili. Po rohu Källströma totiž hlavičkoval Olof Mellberg a trefil tyč, následnou Ibrahimovičovu střelu zblokoval jeden z obránců.

Dánové mohli vedení zvýšit krátce před přestávkou, když se po přihrávce z levé strany sám ve vápně objevil Tomasson, ale brankář Isaksson včas vyběhl a míč pokryl. O chvilku později na druhé straně opět hlavičkoval Mellberg, ani tentokrát však nezamířil přesně. Dánové byli zpočátku lepší a dostali se do vedení, Švédové pak zvýšili tempo a vybojovali několik rohových kopů, z nichž ale vytěžili jen Mellbergovu tyč.

Ze druhého poločasu neuběhla ani minuta, když si na dlouhý pas do vápna naběhl Henrik Larsson, postrčil si míč za brankáře Sörensena a upadl. Rozhodčí Markus Merk odpískal penaltu, kterou sám Larsson proměnil a vyrovnal. Opakované záběry ale ukázaly, že si Larsson spíš než penaltu zasloužil žlutou kartu, pád totiž výrazně přifilmoval, Sörensen v tom byl nevinně.

Po vyrovnání se dlouho hrálo opatrně a bez větších šancí na obou stranách, byla to spíš přetahovaná o střed pole. Až v 61. minutě se k dalšímu střeleckému pokusu dostal Larsson, zpoza vápna ale přízemní střelou branku netrefil. To bylo varování pro Dány. Přidali a v 66. minutě šli opět do vedení. Rohový kop sice odvrátil Larsson, ale jen k Bögelundovi, jeho střela se po dvou odrazech dostala k volnému Tomassonovi a ten už neměl s překonáním Isakssona problémy. Dánové dostali chuť a za další dvě minuty si Thomas Gravesen pohrál se třemi obránci, naservíroval míč Sandovi, ale ten výborného Isakssona nepřekonal.

Švédové opět přidali, dostali soupeře pod mírný tlak, ale byl to opět jejich brankář Isaksson, který musel zasahovat po střele Rommedahla. Postup Dánska mohl v 84. minutě potvrdit Ebbe Sand, když se se dvěma spoluhráči dostali do brejku, ale útočník italského Bari vystřelil možná zbytečně brzo a vysoko nad. I když se Švédové snažili útočit, měli míč na kopačkách častěji Dánové.

A přišlo to, čeho se nejvíce báli Italové. S obranou Dánska si pohrál Wilhelmsson, od brankové čáry odcentroval, brankář Sörensen jen vyrazil a Mattias Jonson vyrovnal. Závěrečné minuty už se vůbec nemusely hrát. Švédové si přihrávali před vlastním vápnem, nejbližší soupeř stál na středovém kruhu. Za tohoto stavu postupovali oba...

Bylo to domluveno? Spekulovalo se o tom a je jisté, že Itálie bude spekulace pokládat za jistotu a ze svého vyřazení bude vinit oba severské týmy. Průběh zápasu ale žádné domluvě nenasvědčoval – i za stavu 2:1, kdy teoreticky měli Dánové slevit a dovolit soupeři vyrovnat, se hnali kupředu a několikrát mohli výhru pojistit třetí brankou. Navíc si myslím, že vidina čtvrtfinále proti rozjetému českému týmu byla pro oba dostatečným strašákem, aby se pokusili vyhrát a postoupit z prvního místa...

Remíza k vítězství ve skupině stačila Švédům, kvůli lepšímu skóre. Druzí pak skončili, a ve čtvrtfinále se proti České republice postaví, Dánové. Třetí Itálie, která tak vypadla kvůli nejhoršímu skóre ze vzájemných zápasů, jede domů, stejně jako poslední Bulhaři. Ti jako jediní na Euro nezískali ani bod.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Petr Starý - nejhorší články co jsem tu kdy četl, ještě štěstí, že tu už nepíše.

Reagovat
smazaný uživatel

Petr Starý - nejhorší články co jsem tu kdy četl, ještě štěstí, že tu už nepíše.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele