základní skupiny - skupina B
21.06.2004 20:45 CET
2 : 4
(1:2)

Reportáž

Chorvatsko - Anglie 2:4

Celá Anglie oslavuje jediného muže. I v klíčovém duelu proti Chorvatsku o postup do čtvrtfinále evropského šampionátu byl nejlepším fotbalistou Albionu teprve 18letý mladíček Wayne Rooney. Útočník Evertonu režíroval hru svého týmu, dal dvě branky a na jednu přihrál. Při jeho odchdu ze hřiště se mu od anglických fanoušků dostalo obrovského aplausu...

Angličané nastoupili k utkání v naprosto stejné sestavě jako v předchozím utkání proti Švýcarsku a s vědomím, že k postupu jim stačí remíza. To trenér Chorvatska udělal oproti duelu s Francií jednu změnu, když Bjelicu nahradil uzdraveným Živkovičem.

Samotný zápas začal pro anglický tým šokem. Běžela totiž pátá minuta, když James vyrazil vyrazil Živkovičovu střelu po Rapaičově trestném kopu k Niku Kovačovi, který poslal míč do sítě – 1:0. Reprezentanti ostrovní země si poté vytvořili územní převahu, ale až na osmou minutu, kdy po Rooneyho vysunutí neuspěl tváří v tvář Butinovi Scholes, si dlouho nedokázali vypracovat nějakou brankovou příležitost.

Ve 26. minutě vyzkoušel Jamese, jenž si v první půli téměř nesáhl na míč, Šokota. Na druhé straně se po Coleově centru o stoprocentní šanci připravil špatným zpracováním Rooney. Ve 38. minutě se poprvé připomněl Pršo, po jehož střele musel James na zem. Udeřilo však na druhé straně, a ne jenom jednou. Ve 40. minutě Butina vyhrál po Lampardově pěkném vysunutí souboj s Owenem, jenomže míč vrátil zpět do ohně Rooney a volný Scholes hlavičkou do opuštěné brány ukončil své tři roky trvající čekání na reprezentační gól – 1:1. Již v nastaveném čase pak Albion udeřil podruhé a hrdinou okamžiku se stal Rooney. 18letá hvězdička napřáhla po akci Lamparda a Scholese z dvaceti metrů a ačkoliv si Butina na míč sáhl, v cestě do sítě mu již nezabránil – 1:2.

Do druhého poločasu se trenér Chorvatů pokusil oživit ofenzivu svého týmu a obránce Roberta Kovače nahradil Mornarem. Šance si ale i nadále vytvářeli především Angličané. V úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky zahrozil dvakrát střelami ze střední vzdálenosti Scholes. V 54. minutě se po spolupráci s Rooneyem řítil sám na Butinu Owen. Útočník Liverpoolu zvolil při zakončení přehození brankáře, jenmže bohužel pro něho a celou Anglii přehodil společně s ním i bránu. V 68. minutě si oba forvardi role vyměnili a na chorvatskou bránu se tentokráte hnal osamocený Rooney, který svou šanci s přehledem proměnil a dal svému týmu klid do závěrečných minut – 1:3. Fotbalisu Evertonu chvíli poté trenér Eriksson stáhl za obrovského potlesku ze hřiště. Chorvati museli v tuto chvíli k postupu skórovat třikrát. Jednu branku rozdílu se v 73. minutě podařilo po Srnvě centru z trestného kopu smazat přesnou hlavičkou Tudorovi – 2:3. Závěr utkání se hrál v dosti uvolněné atmosféře a srdce fotbalových labužníků potěšil v 79. minutě Lampard, když svou individuální akci zakončil střelou mimo Butinův dosah – 2:4.

Angličané tak nezopakovali tragédii z před čtyř let. Tehdy jim na evropském šampionátu také stačilo získat v posledním duelu základní skupiny bod. Brankou z pokutového kopu v závěru zápasu o něj však přišli. Ve čtvrtfinále je nyní čekají domácí Portugalci.

Naopak Chorvaté se s mistrovstvím loučí. Mohou pouze litovat neproměněných příležitostí v souboji se Švýcarskem a duelu s Francií. To skončilo nakonec nerozhodně, ale při vyrovnávající brance zahrál Trezeguet po krátké "malé domů" Tudora a odkopu Butiny evidentně rukou. V nastaveném čase se pak národním hrdinou mohl stát Mornar, avšak z vyložené pozice mířil nad.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele