základní skupiny - skupina C
18.06.2004 18:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Bulharsko - Dánsko 0:2

Pod vedením portugalského rozhodčího Batisty se na stadiónu v Braze představili Bulhaři tak, jak se očekávalo. Jako tvrdý, mnohdy až přehnane, nekompromisní tým. Již ve 2. minute Christov, bez potrestání, a o dve minuty pozdeji Kirilov, se žlutou kartou, dali Dánům pocítit, jak asi bude bolet fotbal v bulharském podání. Trestný kop po druhém faulu Dánsko nevyužilo a dalšímu putování míče, tentokráte do prázdné branky po střele Jörgensena, zabránil dobíhající obránce. Do desáté minuty se Bulharsko nedostalo ani na dohled branky soupeře. Až střela Jankoviče v 11. minutě dala vědět, že za Bulharsko také nastoupili útočníci. Šla ovšem daleko vedle.

Další desetiminutovka přinesla stejný obraz hry. Dánsko rozehrávalo na polovině soupeře jednu akci za druhou, ten však zatím dokázal odvracet nebezpečí. Ve 23. minutě došlo ke střídání. Zraněného Dennise Rommedahla nahradil Jesper Gronkjaer. Jeho příchod znamenal oživení a rychlejší rozehrávku v dánském útoku. Již ve 25. minutě, po rozehrání rohového kopu, ve zmatku před Zdravkovovou brankou, stříleli Gravesen a Laursen, ale byl to Kirilov, který zblokoval míč na další roh. Tvrdá střla Laursena o minutu později účinkovala jako úder od boxera a Kirilov byl odnesen za lajnu. Čisté K.O.!! 28. minuta a další "trma vrma", jak kdysi komentoval Gabo Zelenay, v bulharském pokutovém území. Nejdříve Sand, po něm Gronkjaer, ale Zdravkov byl u tyče včas. Je nutno zaznamenat druhý pokus Bulharska o ohrožení branky Dánů. Minuta 34., Christov vedle...

A začalo přituhovat, protože Dánové chtěli jít do šaten s náskokem. Gravesen poslal míč do běhu Tomassonovi, ale ten se ve snaze o vyšachování Zdravkova dostal ze střeleckého úhlu a trefil jen boční síť. V době náporu se ale dostali Bulhaři do protiútoku, Sörensenovi vypadl trestuhodne míč z ruky, ale Christov hlavou netrefil branku. Nedáš - dostaneš! Kolikrát se již vyplnilo toto nepsané fotbalové pravidlo. Ještě jednou zahrozilo Bulharsko, když se Petrov, zcela sám před brankářem Dánska, parádně ukopl a míč, který se kutulálel do brány, Sörensen chytil. A to bylo na "andělíčka strážníčka" bulharských fotbalistů příliš a předčasně odletěl do šaten. A to neměl dělat. Gravesen poslal za obranu míč, na který si naběhl Jörgensen, ten jej, jak na podnosu, předložil Tomassonovi a jemu nezbývalo nic jiného, než dorazit do prázdné branky. Za minutu byl konec. Dánsko vedlo po 1. poločase zaslouženě, Bulharsko dvakrát varovalo.

Druhý poločas začali Bulhaři mnohem lépe, ale do šancí se nedostávali. Střídání v 51. minutě, Lazarov za Ivanova, bylo pokusem o zvrat v utkání. Ale další dlouhé minuty byl vidět stále stejný obrázek. Bulharsko se snaží, Dánsko vyčkává. Žluté karty dostali Stojanov, jen rozhodčí ví za co, a Sand, ten za klasickou fotbalovou hloupost, ukopnutí míče před rozehráním trestného kopu. Daleko od vlastní branky...

Mezi šedesátou a sedmdesátou minutou se Dánsko jen bránilo. Ale k přímému ohrožení jejich branky nedošlo. Christov, Lazarov, Stojanov, ti všichni pokoušeli štěstí, leč marně. Vypadalo to, že Dánsko hraje na udržení výsledku, na čas. To potvrdila i 71. minuta, kdy po faulu Jankoviče si Gravesen odpočinul na trávníku více než jednu minutu. Obranu pak ještě více posílil Claus Jensen, když vystřídal útočníka Jörgensena.

Jediné další změny přináší "žlutení" na straně Bulharska. Marná snaha, nervy na pochodu, a tak si Martin Petrov, Zagorčič a Christov vysloužili kartu této barvy. Stilian Petrov to nevydržel, asi je na žluť alergický a tak si řekl o změnu. A rozhodčí rád vyhověl. Červená za protesty a konec působení na EURO 2004. Ale velký díl viny má rozhodčí Batista. První zklamání z výkonu muže s píšťalkou...

A ještě jednou se naplňuje pravidlo o tom, že utkání končí až po posledním hvizdu rozhodčího. Jesper Gronkjaer to ví velice dobře. V 90. minutě totiž stále hrál. A dal gól. Po narážečce s Tomassonem nedal Zdravkovovi šanci. Jako poslední lahůdka po nepříliš vydařeném hlavním chodu je tu břevno po střele Sanda.

Bulharsko tak doprovodí Rusko, bez bodu a bez gólu je poslední, bez šance na postup. Dánové to mají rozjeté skvěle, vedou skupinu společně se Švédskem a v posledním kole si to spolu rozdají o postup. Postoupit ale můžou oba, záležet bude na výsledku zápasu Itálie - Bulharsko...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele